VERGİDE DÜŞÜNDÜREN TABLO:TAHSİLAT SIKINTISI!

VERGİDE DÜŞÜNDÜREN TABLO:TAHSİLAT SIKINTISI!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Maliye Bakanlığının verileri vergi beyan edilen vergi ve tahsilat oranlarındaki uçurumu gözler önüne serdi. Kayseri’de de durum düşündürücü!
Türkiye'de ekonomide yaşananlar, Koronavirüs süreci derken vergide uzun süredir bozuk seyreden tahsilat/tahakkuk oranı 2020 yılında da ciddi şekilde tahribata uğradı. Bu durum özellikle beyana dayalı vergilerde çok daha yüksek oranlı gerçekleşti. Vergi tahsilâtında oran, bazı illerde yüzde 2’ye kadar düştü. Kayseri’de de tahakkuk ve tahsilat oranlarındaki fark düşündürdü. Beyana dayalı vergide Kayseri’deki tahsilat oranı yüzde 11,5 olarak gerçekleşti. Genel bütçece ise tahsilat ve tahakkuk yüzde 24,2 oldu. 6.219.054 TL verginin sadece 1.503.576  TL’si tahsil edilebildi. Ekonomi çevreleri, “Yapılandırma ihtiyaç olmaktan çıktı, zorunluluk haline geldi” görüşünde. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın il bazında yayımladığı verilere göre, 2019 yılında genel bütçede geçmiş dönemlerden devredenlerle birlikte 1 trilyon 189 milyar liralık tahakkuka karşılık, tahsilat 721 milyar lirada kaldı. Tahsilat/tahakkuk oranı da yüzde 60.6 olarak ifade edildi. İllere göre değerlendirildiğinde de vergi borcundaki birikme dikkat çekti. Beyana dayalı gelir vergisinde, tahsilat/tahakkuk oranının bazı illerde yüzde 2'ye kadar gerilerken, 16 ilde bu oran yüzde 10'un altında kaldı. Genel bütçe gelirleri kapsamındaki vergilerde sadece Tunceli, Zonguldak, Rize ve Kocaeli'nde vergi tahakkuk/ tahsilat oranları yüzde 50’nin üzerinde gerçekleşti. Bazı uzmanlar, ekonomik sıkıntıların sadece bu konuda etkili olmadığını vergi affı, yapılandırma, cezaların silinmesi gibi avantajların da mükelleflerin beyan ettikleri vergi borçlarını ödememeye ittiğini ifade ediyor.

KAYSERİ’DE DE DÜŞÜNDÜREN DURUM!

Diğer yandan vergi tahakkuk-tahsilat 2020 Ocak-Mayıs aylarına yönelik iller bazındaki tabloya bakıldığında Kayseri’de de düşündürücü tablo gün yüzüne çıktı. Genel bütçe diliminde tahakkuk yani ödenmesi gereken vergi 6.219.054 TL iken tahsil edilen oranın 1.503.576  TL olduğu ortaya çıktı. Bu da yüzde olarak 24,2 olarak rakamlara yansıdı.  Beyana dayalı gelir vergisinde de 278.553  TL’lik verginin sadece 32.097   TL’si yani yüzde 11,5’lik oranı tahsil edilebildi. Yaşanan bu gelişmeyi değerlendiren Kayseri Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Oda Başkanı Ali Yedikaya ise “Yapılandırma ihtiyaç olmaktan çıktı zorunluluk haline geldi” ifadelerini kullandı.