VELİLERİN FENDİ DOMBRA'YI YENDİ!

 VELİLERİN FENDİ DOMBRA'YI YENDİ!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Olay Gazetesi ses getiren haberlere imza atmaya devam ediyor. Olay’ın dün gündeme taşıdığı Hacılar’da bulunan Hacı Sami Boydak İlkokulu ve Ortaokulu’nda ders arasında çalan Dombra şarkısına yönelik velilerin tepkisine hem Milli Eğitim Bakanlığı hem de Valilik el attı. Konuyla ilgili olarak Valilik,  Milli Eğitim Müdürlüğü’nden bilgi istedi. Yapılan araştırma neticesinde de söz konusu okul yönetimi, tepkili velilerin aksine ders arasında çalan Dombralı zilin 2 yıldır kullanıldığını iddia etti. Diğer yandan okulun zili artan tepkiler nedeniyle değiştirildi.

 

Kayseri’nin Hacılar İlçesi Beğendik Mahallesi’nde bulunan Hacı Sami Boydak İlkokulu-Ortaokulu’nda ders arasında çalan Dombra şarkısı tepkileri de beraberinde getirmişti. 30 Mart seçimleri öncesinde Uğur Işılak tarafından o dönem Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a uyarlanan şarkının siyasi bir simge haline dönüştüğünü öne süren bazı veliler, Dombralı ders zilinin değiştirilmesini istedi. Şarkının siyasi bir melodi haline geldiğini belirten veliler, okulların siyasete alet edilmemesini gerektiği vurgusu yaparak, bu konuda yetkilileri göreve davet etmişti. İşte Olay’ın haberinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı ile Valiliğin harekete geçtiği ve zille ilgili Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinden bilgi istediği ifade edildi. Diğer yandan İl Milli Eğitim Müdürü Vekili Mahmut Tatlı, Kayseri Olay’a yaptığı açıklamada,  çıkan haberin ardından Hacılar ilçesi Hacı Sami Boydak ilkokulu ve Ortaokulu’nda inceleme yapıldığını söyledi. Tatlı, “İnceleme neticesinde ‘Dombra’ olarak bilinen Kazak Türklerine ait olan orijinal müziğin 2 yıldan beri okulda çalan zil sesleri arasında olduğu tespit edilmiş olup, söz konusu siyasi partiye ait beste ile hiçbir alakası olmadığı anlaşılmıştır. Kamuoyunda oluşan tepkiler üzerine okul zil sesinin başka bir zil sesi ile değiştirilmiştir” şeklinde konuştu.

“OKUL MÜDÜRÜ  ALGI POLİTİKASI YÜRÜTÜYOR”

Dombra eğitim sendikalarının da gündemindeydi. KESK’e bağlı Eğitim Sen Şube Başkanı Ulaş Apaydın, siyasi çağrışım yapan bir şarkının okulda çalınmasının yakışıksız olduğunu vurgularken, Türk Eğitim Sen 2 Nolu Şube Başkanı Ali İhsan Öztürk ise, “Arkadaş kim tanımıyorum ama geleceği parlak. Havayı iyi kokluyor. Yakında ‘Uzun Adam’ı da çalar, ilçe milli eğitim müdürü de olur” sözleriyle tepkisini dile getirdi. Türkiye genelinde de ses getiren haberimizin ardından Eğitim Sen Şube Başkanı Ulaş Apaydın, velilerin tepki göstermesinin halkı olduğunu belirterek, okul bileşenlerin bu konuda tavır koymaları gerektiğinin altını çizdi. Okul müdürünün bir algı politikası yürüttüğüne işaret eden Apaydın, siyasi sembollerin okullara sokulmaması gerektiğini ifade ederek, söz konusu durumun yakışıksız bir durum olduğunun altını çizdi.

“YAKINDA ‘UZUN ADAM’I DA ÇALAR”

Türk Eğitim Sen 2 Nolu Şube Başkanı Ali İhsan Öztürk ise Milli Eğitim camiasında son dönemde sık sık gündeme gelen yandaşlık kavramını hatırlattı. İlçe Milli Eğitim Müdürlerinin atanma sürecine atıfta bulunan Öztürk, “Çalan arkadaş kim bilmiyorum ama yakında ilçe milli eğitim müdürü olur. Artık ne kadar yandaş olunursa o kadar yükselebiliyorlar. Bu ezgi yeni bir ezgi değil. Eğer çalacaksanız neden daha önce çalmadınız. Bu arkadaş, gerçekten havayı iyi kokluyor. Yakında ‘Uzun Adam’ı çalar, ilçe milli eğitim müdürü de olur diye düşünüyorum” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

GAZETECİ MUSTAFA MUTLU DOMBRALI ZİLİ KÖŞESİNE TAŞIDI

Diğer yandan Dombralı zil ülke gündeminde de büyük yankı buldu. Gazeteci Mustafa Mutlu, konuyu dün Aydınlık’taki köşesine taşıdı.

“Dombra artık bir ideolojidir!” başlığıyla yazı kaleme alan Mustafa Mutlu, köşesinde şu ifadelere yer verdi: “Artık her şey dombra... Memleketin hali dombra... Sınırlarımız dombra... Ekonomimiz dombra... Dolar, Euro kuru dombra... Dört büyükler dombra... Dış politika dombra... İç politika dombra...Trafik dombra... İşsizlik dombra... Yasama dombra...Yargı dombra... Yürütme dombra... Paralel devlet (!) dombra... Asal devlet dombra... İlkelerimiz dombra, altı ok bile dombra!

***

Peki; nedir bu dombra? Özgün hali Nogay Türkleri’nin söylediği bir kahramanlık şarkısı... Ancak 30 Mart’taki yerel seçimler öncesinde Uğur Işılak adlı eski ülkücü tarafından “abartılmış” ve o dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan’a “seçim marşı” haline dönüştürülmüş... Meydanlarda ve yandaş kanallarda binlerce, onbinlerce kez çalınmış... Şimdi ise okul zili! Şimdilik Kayseri’deki Hacı Sami Boydak İlkokulu ve Ortaokulu’nda ders aralarında çalınıyor ama... Çok yakında ülke geneline yaygınlaşacağına eminim. Hatta; 2023’te kurulacak olan yeni devletin milli marşı bile olabilir! Okul yöneticileri, bu şarkıyı çalmalarından rahatsız olan velileri kınamış ve “Dombra şarkısının kesinlikle bir siyasi içeriği yoktur” demişler... Haklılar... Çünkü dombra, artık “siyaset üstü...” Okullardaki 9-10 yaşlarındaki kızların başını kapatmak yetmiyor; kız-erkek bütün çocukların beyinlerini de yıkamak gerekiyor...

İşte; bu yüzden “Andımız” gitti; dombra geldi! “Türküm, doğruyum, çalışkanım” gitti, “Re-cep-Tay-yip-Er-do-ğan” geldi... Kısacası...

Madem artık asker, polis, öğretmen, tapu memuru, hâkim, savcı, postacı, işçi, köylü, memur, pastacı, doktor, baytar, topçu, popçu herkes dombracı... O zaman sadece okullarda zil melodisi yapmakla kalmayalım; hep birlikte söyleyelim bayanlar baylar...

Çocuklarımızın kulaklarına dombrayı doldurup sabahtan akşama kadar, “Ezilenlerin gür sesidir o / Suskun dünyanın hür sesidir o / Göründüğü gibi olan / Gücünü milletten alan / Re-cep-Tay-yip-Er-do-ğan” diye bağıra bağıra beyinlerini yıkayalım. Şaka bir yana; sakın günün birinde uyanıp da gelmeye kalkma Atam! Bu dombracılar bir felaket. Geldiğine pişman olursun!”

Haber-Foto: Cafer ZENGİN