Varil Pompası Satın Almadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hava tahrikli motorlar tarafından çalıştırılan pnömatik varil pompası çeşitleri basınçlı havayı genleştirir ve süreci başlatır.
Günümüzde pek çok farklı endüstri için en popüler seçimlerin başında varil pompası çeşitleri gelir. Tankların, varillerin ve IBC’lerin boşaltılması amacıyla kullanılabilen portatif pompalara varil pompası adı verilir. Varil pompası çeşitleri, 200 litrelik varillerde taşınan ya da teslim edilen pek çok sıvının kolay bir şekilde transfer edilmesini sağlar. TPM Mühendislik sektörünün lider ve deneyimli ismi olarak varil pompası ve püskürtme sistemleri konusunda her müşterisi özelinde en etkili çözümleri sunar. Siz de iş süreçlerinizin verimliliğini ve müşteri memnuniyetinizi artıracak çözümlerden faydalanmak için TPM Mühendislik deneyiminden faydalanabilirsiniz.
Hava tahrikli motorlar tarafından çalıştırılan pnömatik varil pompası çeşitleri basınçlı havayı genleştirir ve süreci başlatır. Ardından basınçlı hava enerjisini doğrusal ya da döner hareketlerle mekanik işe çevirir. Pnömatik varil pompası çeşitlerinin özellikle kısa süreli ve aralıklı işlemler için uygun olduğu bilinmektedir.Diğer tüm varil pompası çeşitleri gibi pnömatik varil pompaları da herhangi bir sıvının bir varilden diğerine aktarılması amacıyla kullanılır. Bu pompaları meydana getiren pompa borusu ve pnömatik tahrik motorudur. Pompa borusu varilin içerisinde dikey şekilde bir emme borusu olarak durur. Varilin açıklığından daldırma borusu geçer ve çoğunlukla kabın üzerine kapatılır. Pompanın kendisi daldırma tüpünün alt ucunda yer alır. Böylece pompalanan sıvının manşon ile boru arasından motor ucundaki tahliye portuna akması sağlanır.
Pnömatik Varil Pompası Ne İşe Yarar?
Patlamaya dayanıklı pompalar kullanılmasını gerektiren uygulamalarda pnömatik varil pompası kullanımına yaygın bir şekilde rastlanır. Bu tür durumlarda büyük hacimli işler için güç gerekir ve manuel ya da elektrikli varil pompalarının kullanımı uygun değildir. Pnömatik varil pompaları iletken paslanmaz çelik borulara sahiptir. Tipik olarak tehlikeli ortamlarda farklı tehlike sınıflarında yer alan yanıcı sıvıların aktarılması amacıyla kullanılırlar. Aynı zamanda başta hidroklorik asit, asetik asit, meyve asitleri, laktik asit, kromik asit, formik asit, fosforik asit, nitrik asit, borik asit ve çok daha fazlası olmak üzere çok çeşitli sıvıları da pompalayabilirler.
Pnömatik varil pompalarının sağladığı en önemli avantajlardan biri tehlikeli sıvıların bulundukları kaplardan farklı kaplara mümkün olan en güvenli şekilde aktarılabilmesine imkan vermeleridir. Bu sayede yaralanmalar, sızıntılar, kimyasal sıçramalar ve zehirli dumanlar kolayca önlenebilmektedir. Pnömatik varil pompası kullanımının sağladığı diğer avantajlar şu şekilde sıralanabilir:
- Hafif olmaları nedeniyle kolay bir şekilde taşınabilirler.
- Modüler tasarımları sayesinde çeşitli boyutlarda kaplara uygun pompalardır.
- Değiştirilebilir pompa borularından faydalanılarak aynı pnömatik varil pompasını farklı amaçlarla kullanmak mümkündür.
Diğer yandan pnömatik varil pompası çeşitleri belirgin bir akışkan türü için tasarlanabilir ya da üretilebilirler. Bu yüzden viskozitedeki farklılıklar ya da kimyasal uyumsuzluk dolayısıyla diğer akışkan türlerini boşaltamamaları söz konusu olabilir. Buna ek olarak bulamaç ya da yüksek partikül madde içeren sıvıları pompalamaları mümkün değildir. Pnömatik varil pompası pek çok farklı kimyasal, yanıcı ve tehlikeli sıvının aktarılması söz konusu olduğunda en popüler seçimdir. Bunun nedeni kullanımlarının kolay olması ve güvenli bir yapıya sahip olmalarıdır.
varil pompaları akışkanların kapalı kaplardan transfer edilebilmeleri için uzun borular ile tasarlanmışlardır. Akışkanın yer aldığı kaba pompa borusu daldırılır ve transfer sağlanır. Varil pompaları ve diğer pompalar arasındaki farkların en büyüğü varil pompasında pompa motorunun akışkanın dışında kalmasıdır. Akışkanın boşaltılması süreci varilin içinde kalan borunun ucunda bulunan fanın, motor tahrikine bağlı olarak dönmesiyle başlar. Söz konusu kapalı kaplarda bazik, asidik, yanıcı, agresif, alkali, korozif ve parlayıcı akışkanların yanı sıra sıvı sabun, çikolata, krem, macun, reçel, boya, bal, pekmez, jöle, tutkal ve şampuan gibi akışkanlar da bulunabilir.
Bu tür akışkan maddelerin çoğunluğu dışarıdan varil, konteyner, bidon, IBC tank ve diğer kaplardan alınır. Daha sonra işletmelerin kullanım alanlarında depolanır. Söz konusu akışkanlar çoğu zaman katkı maddesi olarak kullanıldıkları için varilin tamamı tek seferde tüketilmez. Tüketildiği durumlarda dahi bu işlem varil devrilerek yapılmalıdır. Ancak bu durum işçilerin sağlığı açısından tehlikeli olduğu gibi ürün sarfiyatına ve çevrenin kirlenmesine yol açtığı için de verimsizdir.
Söz konusu akışkanların transfer edilmesi sırasında varil pompası kullanılması bu tür olumsuzlukların tamamının ortadan kaldırılmasını sağlayabilir. Uygulama noktasına göre varil pompalarının elektrikli ya da hava motorlu olarak kullanılması mümkündür. Diğer yandan transferi gerçekleştirilecek olan kimyasalların yapısal özelliklerine bağlı olarak varil pompalarında Polipropilen, SS316 ve PVDF gövde gibi seçenekler arasından tercihte bulunma imkanı vardır.
Günümüzde işletmeler gerek fabrika gerek atölye ortamında kullandıkları kimyasal ürünleri genellikle büyük varillerle ya da tonluk IBC tanklarla satın alarak ihtiyaç halinde bu ürünleri kullanırlar. Bu akışkanların tamamı genellikle tek seferde kullanılmaz. Bu durumda servis edilmeleri için varil pompalarından yararlanmak gerekir. Bu nedenle varil pompası seçimi titizlikle yapılmalıdır.