Vali Çiçek'ten Kayseri'nin en nadir ilçesine davet

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, tarihi bütünsel yapısının ilk günkü gibi korunduğu en nadir ilçelerinden biri olan İncesu ilçesine davet etti. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Vali Çiçek'ten Kayseri'nin en nadir ilçesine davet

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek vatandaşları Kayseri'nin tarihsel bütünlüğünün korunduğu en nadir ilçelerinden biri olan İncesu İlçesine davet etti.

Sosyal medya hesabından Vali Çiçek, ilçenin kısa bir tanıtım videosunun paylaşarak vatandaşları davet etti. Vali Çiçek, "Tarihimizin bütünsel yapısının ilk günkü gibi korunduğu en nadir yerlerden biri… Tarihi Camileri, Külliyesi, Arasta Çarşısı ve Hamamıyla bütün bir külliyesini ilk günkü gibi korumuş olan, kiliseleri, marinasıyla tarih ve doğayı bünyesinde barındıran İncesu. İncesu bir adım uzağınızda…" açıklamasında bulundu.

Vali Çiçek'ten Kayseri'nin en nadir ilçesine davet

İncesu İlçesi'nin tarihi geçmişi

İlçe merkezi yakınındaki Derebağ mevkiinde ve Örenşehir Mahallesi yakınlarında bulunan mağaralar, kaya mezarları ve mağara duvarlarındaki oyulmuş motiflerden yöredeki yerleşimin M.Ö. tarihlere kadar gittiği anlaşılmaktadır.  1520 yılındaki sayımda İncesu çevresindeki yerleşimlerin (Kızılören, Boran kışlağı, Sürtme, Örenşehir, Garipçe, Küllü, İmamlı) Karataş nahiyesine bağlı Yörük boylarının yaşadığı yerler olarak belirtildiği görülmektedir.

1660 yılında bugünkü İlçe Merkezinin bulunduğu yerde konaklayan Vezir Karamustafa Paşa tarafından kervansaray, cami, medrese, hamam, çeşme, fırın, dükkânlar ve suyollarından oluşan büyük bir külliye yaptırılmıştır. Bu mevkiinin Bağdat-İpek Yolu üzerinde önemli bir konaklama mahalli olması nedeniyle ticaret artmış ve çevre yerleşimlerden gelen halk sayesinde İlçe Merkezi önemli bir gelişme göstermiştir.

İlçeye içerisinden geçen derenin adına izafeten İncesu denmiştir. 1856- 1857 yıllarında Bozok Eyaletine bağlanan Kayseri Sancağının 6 büyük nahiyesinden biri İncesu’dur. 1876 yılında Ankara Vilayetine bağlanan Kayseri Sancağının kazası olmuştur. 1901 yılında bu unvanı geri alınan İncesu 1905’ de tekrar kaza olmuştur. 1924 yılında İl Unvanını kazanan Kayseri’ye bağlanan İncesu’sun İlçe Statüsü kesintisiz olarak bu güne kadar devam etmiştir. 

Vali Çiçek'ten Kayseri'nin en nadir ilçesine davet
 
1904 yılı kayıtlarına göre kaza nüfusunun 13483 Müslim, 3652 Gayrimüslim olmak üzere toplam 17135 olduğu, 3855 hanenin yaşadığı, 205 dükkân, 27 cami ve mescit, 2 medrese, 28 okul ve Sıbyan Mektebinin olduğu ve bu mekteplerde 723 Müslim ve 73 Gayrimüslimin eğitim gördüğü anlaşılmaktadır.
 
Lozan Antlaşması sonucu yapılan nüfus mübadelesi sonucunda 1925- 1930 yılları arasında İlçede yaşayan Rumlar Yunanistan’a göç etmiş, Selanik yöresinden gelen muhacir Türkler İlçe Merkezine yerleştirilmişlerdir. Bu yıllardan 1990’lı yıllara kadar ilçe nüfusu ve yaşamı önemli bir hareketlilik göstermemiş olup 1990’lı yıllarla birlikte Kayseri İl Merkezindeki sanayileşme ve ticarete bağlı olarak İncesu İlçesi de dışarıdan göçe maruz kalmış ve sosyal ve ekonomik hareketlilik artmıştır. 

Vali Çiçek'ten Kayseri'nin en nadir ilçesine davet

M.Ö. 13. Yüzyıl 1. Antik ve Roma Dönemi

M.Ö. 13. Yüzyıl: Kayseri, "Güzel Atlar Ülkesi" anlamına gelen Kapadokya’nın başkentidir. Bu dönemde İncesu’nun ismi Sadogora, Viranşehir Köyü’nün ismi ise Nazians olarak bilinir. Roma Dönemi: Roma İmparatorluğu döneminde, eski Pers krallarından III. Ariarates zamanında Kapadokya kültürü, İncesu’yu da kapsar. Derebağ ve Viranşehir'de kiliseler ve sapaller (küçük kiliseler) bulunmaktadır. Kırklar İni, kayadan oyma mezarlar ve motiflerle antik yerleşim izlerini taşır.

IX. Yüzyıl 2. Bizans ve Beylikler Dönemi

Roma İmparatorluğunun ikiye ayrılmasıyla Kayseri, Bizans sınırları içinde kalır. Kapadokya yönetimi askeri valiliğe dönüştürülür. Bu dönemden Beylikler dönemine kadar İncesu’nun tarihi gelişimi hakkında bilgi bulunmamaktadır. 1515: Yavuz Sultan Selim, Çaldıran Seferi dönüşünde Kayseri’ye gelir ve İncesu vadisinde otağ kurar. Sinan Paşa'yı Dulkadiroğulları üzerine gönderir, zafer kazanılır ve 15 Haziran 1515'te İncesu’ya döner.

Vali Çiçek'ten Kayseri'nin en nadir ilçesine davet

1660 3. Osmanlı Dönemi

Kara Mustafa Paşa, İncesu’da Kervansaray, camii, medrese, hamam, çeşme, fırın ve dükkanlardan oluşan büyük bir külliye yaptırır. Kasabanın emniyeti sağlanır ve yerleşim artar. 1500'lü Yıllar: Bu dönemde, Karataş Nahiyesi Yörük cemaatlerinin meskun olduğu bir yerleşimdir. 1500 tarihli nüfus defterlerinde Karataş cemaatinin bir diğer adı "Bezircilü Cemaati" olarak geçer.

1914 4. Modern Dönem

 "Mirat-i Kayseriyye" kitabının yazarı Ahmet Nazif Efendi, İncesu Malmüdürlüğü yaparken vefat eder. 1993: Bir müze görevlisi, Kırklar İni içerisindeki kilisede ve taş oyma mezarlarda araştırmalar yapar. İncesu’daki medeniyetin Kapadokya bölgesindekilerden daha eski olduğu tespit edilir.

Vali Çiçek'ten Kayseri'nin en nadir ilçesine davet