Vali Çiçek paylaştı! Burası muhakkak görülmeli…

Kayseri Valiliği tarafından hazırlanan 'Şehrin Sesleri'nde bu hafta yapıtlarıyla dünyaca ünlü Mimar Sinan yar aldı. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Vali Çiçek paylaştı! Burası muhakkak görülmeli…

Kayseri Valiliği tarafından hazırlanan “Şehrin Sesleri”nde bu hafta Osmanlı Devleti’nde 3 sultan döneminde başmimarlık yapan dünyaca ünlü mimar Mimar Sinan vardı.

Vali Çiçek paylaştı! Burası muhakkak görülmeli…

Videoyu paylaşan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Ağırnaslı Mimar Sinan’ın için şunları söyledi; “Ağırnaslı Mimar Sinan’ı tüm dünya tanıyor. Koca Sinan’ı daha iyi tanımak için doğduğu evde, çocukluğunun geçtiği sokaklarda gezmek ve onun yeteneklerini şekillendiren Ağırnas’ta Mimar Sinan’ı hissetmek mümkün. Burası muhakkak görülmeli…”

Vali Çiçek paylaştı! Burası muhakkak görülmeli…

Valilik tarafından hazırlanan videoda Mimar Sinan’ı anlatan Müze evin rehberliğini de yapan Ahmet Bektaş şunları söyledi;  “Sinan’ı bütün dünya tanıyor da biz ne kadar tanıyoruz?  Dünyaca ünlü Türk Mimar Sinan'ın doğduğu büyük evdeyiz, ismim Ahmet Bektaş. Mimar Sinan yeteneğini, bilgisini ilahi gücünü eserleriyle kanıtlamış bir insan. Sinan çocukluğu burada geçer Ağırnas’ı görür Erciyes'i görür, Erciyes aslında Sinan’a ilham olur. Erciyes’i gören Sinan Erciyes’in motifini Süleymaniye Camisi'ne işler. 

Vali Çiçek paylaştı! Burası muhakkak görülmeli…

Türk halkının turizmci kardeşlerimin gelip Kayserili Mimar Sinan'ın evinde Erciyes’e bakmalarını isterim. Sinan'ın yaşadığı dönem dedesinin babasının yaşadığı dönemdir. Sinan doğduğunda gözünü açtığında bu mekanlar bu galeriler ilham alıyor. Burada tanışıyor burada görüyor.  Dedesi babası Sinan'ın hocasıdır. Buralar yaşam odalarıdır, bunlar galeridir. Bunların içerisinde kemerle alanlar var onlara galeri diyoruz, yazın serin kışın sıcak olur. Her işi taşla ilişkilidir, tavan, duvar, oturma alanları duş alanları, depolama alanları, mutfak alanları ayağımızı bastığımız yer her yerde ne görüyoruz burada taşla ilişkili. Taşa ruh vermiş, ilim vermiş, sanat vermiş bir Sinan’ın altyapısını burada öğreniyoruz aslında. 

Vali Çiçek paylaştı! Burası muhakkak görülmeli…

Mimar Sinan bir medeniyetin mimarıdır. Mevlana'nın 4 kapı örneğinde olduğu gibi her kul kendi haline göre farklı anlamlar yakalayabilir. Sinan'da her eserinde aşkı anlatır bazen erişilmez bir sultana bazen ilahi olana aşkı anlatır. Burada taş ile tanışan Sinan, dünyada taşa sırrını üflemiştir.”

Büyük Mimar’ın Kayseri’de ayakta kalan tek eseri 

22 yaşına kadar Agırnas’ta yaşayan Mimar Sinan’ın mimarlık hayatı İstanbul’a giderek Yavuz Sultan Selim'in 1514 Çaldıran Savaşı’na Yeniçeri olarak katılmasıyla başlamıştır. 17 yıl süren Yeniçeri serüveni gösterdiği başarılar ile 1538 yılında Hassa Başmimarı olarak devam etmiştir. Osmanlı’ya mimaride çağ atlatan 49 yıl süren ve 3 sultanın dönemini kapsayan “Mimarbaşının”ın Kayseri’deki evi taştan yapılmış ve adete bir galeri sistemini andırmaktadır. Ev 100 kişi kapasiteli kemerlerli bir yapıdır. Volkanik taşlardan yapılan ev yalıtım özelliğini gösterdiği için yazın seri kışınsa sıcaktır. 
Büyük Mimarın Kayseri’de ayakta kalan tek eseri ise Kurşunlu Cami’dir.