Uyuşturucu çıkmazı!

Uyuşturucu çıkmazı!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’de uyuşturucu yine can aldı. İnşaat halindeki bir binada 23 yaşındaki genç uyuşturucudan hayatını kaybetti. Bir süre önce de Çocuk Hastanesi’nde 17 yaşındaki genç bir kızın madde bağımlılığından hayatını kaybettiği ifade edildi. Kayseri’de polis başarılı operasyonlarla uyuşturucu tacirlerine darbe üstüne darbe vururken, yapılan bir operasyonda da uyuşturucu tehdidinde yaşın 13’e kadar indiği ortaya çıktı. Kentte gün geçtikçe önemli bir sorun olarak gün yüzüne çıkan uyuşturucu konusunda Vali Süleyman Kamçı ve Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, madde bağımlılarını tedavi noktasında kapasite sayısını arttırmanın yollarını ararken, AK Parti Milletvekili İsmail Tamer’den ise farklı ve düşündürücü bir açıklama geldi. Tamer, “Kayseri’de uyuşturucu problemi yok denecek kadar az. Kayseri uyuşturucu açısından çok sıkıntılı değil” dedi.

 

Kayseri'de  uyuşturucu can almaya devam ediyor. İddiaya göre, gece girdiği inşaat halindeki binada çok sayıda esrar içtiği iddia edilen 23 yaşındaki M.D ölü olarak bulundu. Merkez Melikgazi İlçesine bağlı Caferbey Mahallesi’deki bir inşaatta yaşanan olayda, çevredeki vatandaşlarca asansör boşluğu kenarında hareketsiz halde yatan bir erkek buluncu. Olay yerine çağırılan 112 Acil Servis ekipleri hareketsiz yatan kişinin üzerinde ve çevresinde yaptığı incelemede M.D'nin uyuşturucu madde içerek öldüğünü belirledi. Polis ekipleri ceset çevresinde yaptığı incelemede uyuşturucu madde ve kullanılan araçlar buldu. Gece saatlerinde girdiği inşaatta ölen talihsiz gencin yüksek dozda uyuşturucu kullanması nedeniyle öldüğü öne sürüldü. Polis olayla ilgili soruşturma başlattı.

Diğer yandan madde bağımlısı olduğu öne sürülen ve rahatsızlanan ardından Çocuk Hastanesi’ne kaldırılan 17 yaşındaki  genç kız Z.B.’nin de bir süre önce hayatını kaybettiği de ortaya çıktı.

“POLİS UYUŞTURUCU TACİRLERİNE DARBE ÜSTÜNE DARBE VURUYOR”

Son günlerde Kayseri’de yaşanan bu olaylar uyuşturucu sorununu ve tehdidini bir kez daha gözler önüne serdi. Uyuşturucu ile mücadelede örnek çalışmalara imza atan Kayseri Polisi ise bu konuda Türkiye’de ilk sıralarda. 7/24 mücadelesini sürdüren polis yaptığı başarılı operasyonlarla uyuşturucu tacirlerine ağır darbeler vuruyor ve nefes aldırmıyor. Polisin kentte yaptığı operasyonların birinde ise uyuşturucu tehdidinde yaşın 13’e kadar indiği ortaya çıktı. 13 yaşında uyuşturucu satan bir çocuk polis tarafından yakalandı. Yani uyuşturucu 7’den 70’e herkesi tehdit ediyor.  İşte kentte tablo bu haldeyken Kayseri Valisi Süleyman Kamçı da dikkat çeken açıklamalar yaptı. Basın mensuplarına Polisevi’nde yaptığı açıklamada 2018 yılının uyuşturucu ile mücadele yılı olacağını söyleyen Vali Kamçı, “Amacımız Kayseri'de sokak satıcısı bırakmamaktır. Yaptığımız başarılı çalışma neticesinde Kayseri'de uyuşturucu fiyatları arttı. Önceden 2 liraya satılan uyuşturucu hap, 10 liraya yükseldi. Uyuşturucu ile mücadelemiz etkin şekilde devam edecektir. Okul önlerinde aldığımız tedbir neticesinde okul önlerinde uyuşturucu satıcısı bırakılmamıştır. Kayseri'de 210 noktada 416 MOBESE kamera hizmet veriyor. Okul önlerinde güvenlik kamera artırılacaktır” dedi.

Vali Kamçı, madde bağımlılarına yönelik merkez konusunda yaşanan sıkıntıyla ilgili olarak da, “Resmi olarak 10 tane yatağımız var. Bu yetersiz ama yeni hastane ile bu sayı artacak” diye konuştu.

 

SAĞLIK MÜDÜRÜ’NDEN BELEDİYELERE UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE ÇAĞRISI

 Vali Kamçı’nın yaptığı bu yöndeki açıklamaların ardından bu kez de Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, basın mensuplarına açıklama yaptı ve  AMATEM’de  yüzde 50 kapasite artırımına gideceklerini belirtti. Kayseri’nin yeni Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli,  uyuşturucuya karşı herkesin mücadele vermesi gerektiğini söyledi. Benli, ayrıca Kayseri’de uyuşturucu bağımlılarının rehabilite edilmesi için merkezin açılması  ve bu merkezlere de yerel yönetimlerin destek vermesi gerektiğini anlattı. Bu  konuda İstanbul örneği veren ve aynı zamanda Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik’e de çağrıda bulunan Benli, “İstanbul’da profesyonel  rehabilitasyon merkezleri Büyükşehir Belediyesi’nin denetiminde. Sağlık A.Ş. yapıyor orada. Ama biz kendi üzerimize düşen noktada AMATEM’de yüzde 50 kapasite artırımı yapacağız” diye konuştu.

 “AMATEM’DE YÜZDE 50 KAPASİTE ARTIRIMINA GİDECEĞİZ”

Şehir Hastanesi’nin hizmete girmesi ile birlikte kısa adı AMATEM olan Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma, Tedavi ve Eğitim Merkezi’nin de yüzde 50 kapasite artırımına gideceklerini de anlatan Kayseri Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ali Ramazan Benli,  “AMATEM’miz var bizim. AMATEM noktasında taşınmadan sonra yüzde 50 kapasite artırımı, daha sonrada yüzde yüz kapasite artırımına gideceğiz. AMATEM’lerin başarısı dünyada yüzde 5 civarında. Burada AMATEM çok fazla çözüm olmadığını ortaya koyuyor. Bu toplumsal bir hadise. Bunun emniyet ayağı, sağlık ayağı, eğitim ayağı, yönetici ayağı var. Buna tolum olarak mücadele etmemiz gerekiyor. Bulaşıcı hastalıklarla nasıl mücadele edilip bertaraf ediliyorsa bununla da toplu bir şeklide mücadele edilmesi gerekiyor. Sadece biz tedavi parametresinde değil olayın her aşamasında da müdahil olabiliriz”  ifadelerini kullandı.

 

“KAYSERİ’DE UYUŞTURUCU PROBLEMİ YOK DENECEK KADAR AZ”

Kentte uyuşturucu ile ilgili olarak bu yönde açıklamalar gündeme damgasını vururken,Ak Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer ise,  uyuşturucu sorununa diğer yetkili isimlerin dışında bir gözle baktı ve “Kayseri’de uyuşturucu problemi yok denecek kadar az” açıklaması yaptı. Tamer, bu iddiasını ise Türkiye ortalaması ile kıyaslayarak açıkladı. Tamer, “Kayseri de uyuşturucu problemi yok denecek kadar az. Problem var ama Türkiye ortalamasında çok altında olduğunu ifade etmek istiyorum. Özellikle son yıllarda emniyet müdürlüğümüzün başarılı operasyonları başarılı bir şekilde yaptığını ifade etmek istiyorum. Ayrıca bu konu ile ilgili de Emniyet Müdürümüze ayrı bir teşekkürüm var. Türkiye’de uyuşturucu kullanma oranı binde 24, Kayseri de bu oran binde 7’lerde. Bu üçte bir oranında Kayseri Türkiye’de ortalamanın altında, bu çok önemli çarpıcı bir örnektir. Ayrıca günde 10-12 eve uyuşturucu ile ilgili baskınlar yapılıyor.  Kayseri’de uyuşturucu kullanımının binde 7’lerde olması, yani üç kat daha az olması Emniyetin başarısı ile orantılı” dedi.

“TEDAVİ İLE İLGİLİ DE PROBLEM YOK”

 “Kayseri uyuşturucu açısından çok sıkıntılı değil” iddiasında da bulunan Tamer,  madde bağımlılığı tedavisinde Vali ve Sağlık Müdürü’nün aksine Kayseri’de sıkıntının olmadığı savundu. Tamer,  “Kayseri’de uyuşturucu ile ilgili çok sıkıntı olmadığı için, hastaların tedavi edilecek, hastayla ilgili de problem yok aslında ama uyuşturucu bizim kanayan bir yaramız dolayısıyla bu olayı bitirmemiz lazım. Tamam Kayseri’de başarılı olabilir ama biz Türkiye genelinde ki binde 24’lük bu uyuşturucu kullanım oranını sıfırlamamız lazım. Kayseri uyuşturucu açısından çok sıkıntılı değil, ancak bir kişi dahi olsa kullanan bir kişi bizim için sıkıntı. Tabi sizin ifade etmiş olduğunuz gibi Türkiye’de kanun çıkarmamız gereken belki bir içici var, bir kullanıcı var. Şimdi bu ikisi var kullanıcılar 5 yıldan başlayan eskiden cezalar veriliyordu, bu cezalarda artırıldı. Kullanıcılara şimdi 15 yıldan aşağı ceza verilmiyor, dolayısıyla bu caydırıcı olabilir mi olabilir. Ama içicilerle ilgili sıkıntıyı hep birlikte çözmemiz lazım. İçicisi biz sefer içiyor kullanıyor onlara cezada verilmiyor. İçicilerle ilgili yeni bir düzenleme getirmemiz gerektiğini konuyla ilgili Meclis komisyonunda ifade edeceğim. O yüzden Kayseri uyuşturucu yolunda iyi durumda”

Ortaya çıkan bu tablo ve kent idarecileri ile milletvekilinin uyuşturucu sorununa yönelik farklı bakışı dikkat çekti. Haber: Cafer ZENGİN