Unutulan lezzet: Kıkırdak
Ninelerimizin yemeklerde sıklıkla kullandığı ve adeta gizli bir lezzet olan kıkırdak nasıl yapılır ve hangi yemeklerde kullanılır? Detaylar Kayseri Olay'ın Kayseri haberinde.
Geçmişten günümüze sofralarımızda yer alan birçok lezzet, ninelerimizin hünerli ellerinden ve özel tariflerinden geçerek bize miras kaldı. Bu lezzetlerin arasında sadece tatları değil, aynı zamanda besin değerleri ve şifa kaynağı olmaları da dikkat çekiyor. Ninelerimizin yemeklerde sıklıkla kullandığı ve adeta gizli bir lezzet olan kuyruk yağı ve kuyruk yağından elde edilen kıkırdak da kullanmaktaydı.
Kıkırdak, eklem yerlerinde bulunan ve kemiklerin uçlarını kaplayan yumuşak bir dokudur. Kıkırdak, kollajen ve proteoglikanlar adı verilen proteinlerden ve sudan oluşur. Kıkırdak dokusu besin ve oksijeni eklem sıvısından alır.
Kıkırdak, bazı geleneksel yemeklerde lezzet ve doku katmak için kullanılır. Özellikle çorbalarda ve sulu yemeklerde kıkırdak kullanımı yaygındır. Kıkırdak, uzun süre pişirildiğinde yumuşar ve yemeğe lezzet verir.
Günümüzde kıkırdak kullanımı nispeten azalmış olsa da, hala bazı geleneksel yemeklerde ve bazı yöresel mutfaklarda kullanılır. Araştırmacı yazar Nezir Ötegen de bizlere unutulmuş lezzet olan kıkırdağı hatırlatarak kıkırdağın nasıl yapıldığının tarifini de paylaştı.
Kıkırdak Nasıl Yapılır
Kıkırdak elde etmek için ncelikle kuyruk yağını yıkayıp kuşbaşı şeklinde doğruyoruz. Kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişirilir. Yağ hacminin 5′ te biri kadar küçülüp hafif kızardığında kevgirle yağın içerisinden toparlanır. Kıkırdak ve erimiş kuyruk yağı tüketime hazırdır.
Kıkırdaktan Neler Yapılır
Kıkırdaklı Börek, kıkırdaklı yumurta, kıkırdaklı bulgur çorbası, kıkırdaklı pilav, kıkırdaklı çörek, kıkırdaklı Gömeç, kıkırdaklı et yemekleri vb. soframıza unutulan lezzetler olarak ayrı bir tad katacaktır.
Kıkırdağın Faydaları
Eklem ağrısını ve iltihabı azaltır.
Eklem hareketliliğini ve esnekliğini artırır.
Eklem kıkırdağının korunmasına ve yenilenmesine yardımcı olur.
Kolajen ve protein kaynağıdır.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Cilt sağlığını iyileştirir.
Sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur.