Ünlü gazeteci Kayseri Şeker'i böyle gördü!
Bilim, teknoloji, eğitim, inovasyon, üretim, tarım ve hayvancılık alanlarında yaptığı çalışmalarla dikkat çeken Ünlü Gazeteci Cem Seymen, Kayseri Şeker Fabrikasını ziyaret etti. Ünlü Gazetecinin Kayseri Şeker'i nasıl gördüğü Kayseri Olay olarak hazırladığımız haber bülteninde…
Ünlü Gazeteci Cem Seymen Kayseri Şeker Fabrikası’nı ziyaret etti. Bilim, teknoloji, eğitim, inovasyon, üretim, tarım ve hayvancılık alanlarında yaptığı çalışmalarla dikkat çeken Gazeteci Cem Seymen, Kayseri Şeker Fabrikası’nın Cumhuriyetin vizyonunu gösteren bir kuruluş olduğunu belirterek, izlenimlerini sosyal medya hesaplarından paylaştı.
‘Burası Kayseri'de Kayseri'deki bir Kooperatif. Burası Kayseri Şeker. Yani cumhuriyetin ne kadar müthiş bir vizyona sahip olduğunu sadece bu fabrikaya girdiğinizde bile anlayabilirsiniz.’ diyen Seymen, tesisin içinden demir yolunun geçmesine vurgu yaparak açıklamalarını şöyle sürdürdü: ‘Ne kadar güzel bak. Şimdi fabrika bu da ürünü... Burada demir yolu geçmesi tesadüf değil. Felsefeye bak…
Şeker gibi stratejik bir ürünü anlamış ne kadar önemli olduğunu, ekonomiyi ne kadar kalkındıracak bir ürün olduğunu anlamış ve böyle büyük fabrikalar kurmayı hayal etmiş. Kayseri Şeker'in yaptığı şeyse yani burada büyük bir üretim yakalamak hemen tren yoluyla pazara ulaştırmak ve kooperatifçi anlayışıyla da üreticiye, çiftçiye bağımsız bir yaşam şansı tanımak. Burayı niye size gösteriyorum? Bu kadar yeşilliği niye size gösteriyorum? Çünkü burası aynı zamanda burada çalışanların eee son derece kaliteli bir hayat yaşadıklarını göstermesi bakımından önemli. Yani Cumhuriyet şöyle düşünmüş. Fabrikaları kurarım ama içine giren işçilerin de çiftçilerin de hayat kalitesini çocuklarının okul standartlarını, yemek standartlarını, sosyal güvenliklerini sağlarım. Ve bu mutluluk yaratır. Bu mutluluk sayesinde üretim artar. Şevk ile daha kaliteli üretim olur. Bu da ülkeyi toptan yükseltir. Fabrika bu amaçla kurulmuş ve bugüne kadar gelmiş. Türkiye'nin en büyük kooperatiflerinden bir tanesi. Yaklaşık 30 üyesi var. Bu şu demek; 30 bin çiftçi haklarını alıyorlar demek. Yarından en ufak bir endişe duymuyor. Üretim maliyetleri üzerilerinden alındığı için sadece çalışmaya ve üretmeye odaklanıyor. Kayseri Şeker, bu fabrika keşke bu modelle birlikte Türkiye'ye yayılsa bu güzel binaların yarattığı o ruh tekrar bize üretim olarak geri dönse…
Fabrikanın içinden dalgalanan şuradaki ay yıldızlı bayrak bize dese ki, ‘Biz Türkiye'yiz yeniden uyanırız yeniden kalkınırız iyi ki cumhuriyet var iyi ki Mustafa Kemal Atatürk gibi bir önder var. Çünkü içinde bulunduğum şu arazi bile şu fabrikanın bize verdiği üretim coşkusu bile cumhuriyeti anlatmaya yeter de artar bile…’