Ülke gündemini etkileyen Gri Liste'den çıkmanın avantajlarını Profesör Boztosun açıkladı!

Kayserili Finans Profesörü Derviş Boztosun gri listeden çıkmanın nasıl sonuçlar vereceğini açıkladı. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Ülke gündemini etkileyen Gri Liste'den çıkmanın avantajlarını Profesör Boztosun açıkladı!

23-28 Haziran'da 6'ncısı düzenlenen ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesinde faaliyet yürüten FATF Genel Kurulu tamamlandı. OECD'nin açıklamasına göre, FATF Genel Kurulu Türkiye ve Jamaika "gri liste" olarak tabir edilen "artırılmış izleme sürecinden" çıkardı.

Bu finansal gelişme bir anda ülke gündeminde önemli bir yer buldu. Bakanlardan iş dünyasına ekonomistlerden bankalar birliğine kadar tebrik açıklamaları yapıldı. Peki nedir bu gri liste? Türkiye hangi tarihlerde girdi ve geri çıktı? Bu ve daha fazla sorunun cevabını Kayserili Finans Profesörü Derviş Boztosun verdi.

Kayserili Finans Profesörü Derviş Boztosun, Türkiye'nin uluslararası finansal arenadaki konumunu değerlendirerek, ülkenin geçmişte gri listeden çıkarılması ve tekrar listeye alınması süreçlerini açıkladı.

Boztosun'un ifadelerine göre, Türkiye 2011 yılında gri listede yer almış, ancak dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in reform çabalarıyla 2014 yılında listeden çıkarılmıştı. Ancak Ekim 2021'de kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanı konusunda eksiklikler olduğu gerekçesiyle yeniden gri listeye dahil edilmiştir.

Gri liste, Finansal Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından hazırlanan ve kara para aklama, terör finansmanı gibi mali suçlarla mücadelede yetersiz kalan ülkeleri içeren bir liste olarak tanımlanmaktadır. Bu listeye dahil olan ülkeler uluslararası finansal sistemdeki güvenliği tehdit edebilecek riskler taşıdıkları için daha sıkı denetim ve izleme süreçlerine tabi tutulurlar.

Finans Profesörü Boztosun, Türkiye'nin gri listeden çıkarılmasının ülke için önemli avantajlar sağlayacağını belirtti. Boztosun, "Uluslararası finansal sistemde daha güvenilir bir ülke olarak görülmemize ve itibarımizin artmasına yol açacaktır. Doğrudan yabancı yatırım çekme potansiyelimizi artıracak ve uluslararası bankalar ve finans kurumlarıyla daha güçlü işbirliklerinin kurulmasını sağlayacaktır. Tesadüf mü bilinmez ama Sayın Mehmet Şimşek iki seferdir bizi gri listeden kurtarıyor..." dedi.