Türkiye'ye Kayserili iş insanının getirdiği Coca-Cola'ya devlet teşviki!
israilin Filistinli Müslümanlara yaptığı soykırımdan dolayı vatandaşlar tarafından boykot edilen Coca-Cola'nın Isparta'daki fabrikasının Ağustos ayında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan devlet teşviki aldığı öğrenildi. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…
7 Ekim'de israilin Filistinli Müslümanlara soykırım yapmasıyla dünya çapında israil menşei ürünleri insanlar boykot etmeye başlamıştı. Ülkemizde de kamu kurum ve kuruluşlar ve vatandaşlar tarafından da israil menşei ürünleri boykot edilmeye başlanmıştı.
Türkiye’de boykot edilen ürünler arasında olan Cola-Cola’nın geçtiğimiz 12 Kasım 2023 Resmi Gazetede yayımlanan bilgiye göre ağustos ayından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın “2023 Yılı Ağustos Ayına Ait Yatırım Teşvik Belgeleri Listesi”nde 8. sayfasında 210. sırasında yer aldığı görüldü. Resmi Gazete için TIKLAYINIZ
Resmi Gazete’de yayımlanan bilgiye göre Ağustos ayında Coca-Cola İçecek Anonim Şirketi'nin Isparta ili Gönen İlçesinde bulunan fabrikasının 590 milyon 973 bin 263 TL'lik yatırımına Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından teşvik verildiği öğrenildi. Söz konusu teşvik; gümrük vergisi muafiyeti, sigorta primi işveren hissesi 5 yıl, vergi indirimi yüzde 60, YKO yüzde 25 gibi maddeleri de kapsıyor.
Coca-Cola teşviği geçtiğimiz Ağustos ayında alırken israilin Filistinli Müslümanlara soykırımı 7 Ekim tarihinde başlamıştı.
Coca-Cola İçecek Anonim Şirketi TOGG'un yüzde 23 ortağı da olan Kayserili Özilhan ailesinin ortak olduğu Anadolu Gruba aittir.
Şirketin Türkiye’deki 10. fabrikasını Isparta’da Cumhurbaşkanı Erdoğan açmıştı
İHA'nın haberine göre Isparta’daki fabrika 2017 yılından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılmıştı. Anadolu Grubu’nun ana hissedarı olduğu Coca-Cola İçecek ve tarım sektöründe faaliyet gösteren Türkiye’nin en büyük meyve şirketi Anadolu Etap’ın iki fabrikası Isparta Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılmıştı. Bu yatırımlarla birlikte Anadolu Grubun Türkiye’de 10 yılda yaptığı yatırım 1 milyar 350 milyon dolara ulaştı.
2017 yılındaki İHA’nın haberine göre açılışta konuşan Anadolu Grubu, Anadolu Etap ve Coca-Cola İçecek Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, “Bugün açılış törenini gerçekleştirdiğimiz Türkiye’deki 10. Coca-Cola İçecek fabrikamız, son 10 yılda Türkiye’ye yaptığımız 1 Milyar Dolarlık yatırımın yalnızca son halkası. Coca-Cola İçecek olarak, 20 yılda Coca-Cola sisteminin dünyadaki en büyük şişeleyicilerinden bir haline geldik. Başarılı iş modelimiz ve örnek uygulamalarımızla tüm dünyada Coca-Cola sistemine öncülük ediyoruz” dedi.
Kent: 150 bine yakın çiftçiye gelir
2017 yılındaki İHA’nın haberine göre açılışta konuşan Coca-Cola sistemi olarak Türkiye’nin büyüme ve gelişmesine şahitlik ettiklerini belirten The Coca-Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent ise “Bu süreçte ortaklarımızla ve Türkiye’nin potansiyeline olan inancımızla yatırıma devam ettik” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü “Türkiye 200’den fazla ülkeden oluşan küresel Coca-Cola operasyonları içerisinde önemli bir yönetim üssü haline geldi. Birçok farklı sektöre girdi sağlayarak büyümenin lokomotifi olmaya devam ediyoruz. Ürünlerimizde kullandığımız meyve ve benzeri tarım kaynaklı hammadde satın alımları ile 150 bine yakın çiftçiye gelir imkanı sağlıyoruz.”
CEO Burak Başarır: Türkiye’den çıktık dünya şirketi olduk
2017 yılındaki İHA’nın haberine göre açılışta konuşan 15 Temmuz’dan sonraki hafta verdikleri kararla sadece bir sene içerisinde 110 milyon TL yatırımla Isparta fabrikasını tamamladıklarını söyleyen Coca-Cola İçecek CEO’su Burak Başarır, Türkiye’den çıkıp Orta Asya, Ortadoğu ve Pakistan’da 10 ülkede 25 fabrika ve 10 bin çalışanıyla faaliyet gösteren bölgedeki en büyük Türk yatırımlarından biri olduklarını vurguladı. Başarır: “Isparta lojistik açıdan mükemmel konumda. Türkiye’deki en ileri teknoloji ile donatılmış hatları kurduk. Türkiye’nin 81 ilinde 300’den fazla bayimiz ve 10 bin kişilik satış ordumuzla hizmet veriyoruz. Isparta fabrikamızla Akdeniz Havzasına ve İç Ege’ye hizmet vereceğiz. Özellikle bu bölgelerdeki turizm potansiyelini değerlendireceğiz. Bu yatırım, Türkiye’ye inancımızın imzasıdır” dedi.
Coca-Cola’nın Kayseri ile bağlantısı?
Dünyanın en büyük içecek şirketlerinden biri olan The Coca-Cola Company’nin Türkiye’ye gelişi 1964 yıllarına dayanmaktadır.
Vikipedi’deki bilgilere göre “Coca-Cola markası, 1964 yılında Has ailesinin girişimiyle Türkiye'ye gelmiş ve ilk yatırımlarını İstanbul ve Marmara bölgesinde gerçekleştirmiştir. Bu tarihte, İstanbul Meşrubat Sanayi Anonim Şirketi'ni 3.5 milyon liralık sermaye ile kurmuştur.”
Vikipedi de Has ailesi olarak belirtilen aile ise Kayserili İş insanı merhum Kadir Has’dır. 1964 yılında Türkiye’de faaliyetlerine başlayan her yıl yeni fabrika ve ortaklar alarak büyüyen şirket 1996 yılına geldiğinde ortakları arasına yeni bir Kayserili aile dahil olmuştur.
Cola-Coca’ya Anadolu Grup Özilhan Ailesi 1996’da hissedarı olmuştu
1996 yılında Kayserili iş insanı olan Tuncay Özilhan’ın ortak olduğu Anadolu Grup şirkette ortaklığı bulunan MAKSAN, MEPA, ANSAN ve MEDA’nın hisselerinin 1/3’ünü satın alarak ortak olmuştur. 1998 yılında Atlantic Industry ve Anadolu Grubu’nun her biri İMBAT, ÖZDAĞ VE ÖZPA'nın % 40’ını, MAKSAN, MEPA, ANSAN ve MEDA’nın % 11,2’sini, E.Özgörkey İçecek Yatırımı A.Ş., % 8,8’ini, Etap İçecek Yatırımı A.Ş., % 6,675'ini Anadolu Grubu satın almıştır. 2002 yılında Coca-Cola İçecek Üretim A.Ş.’nin yeni adı Coca-Cola İçecek A.Ş. (CCI) oldu. Coca-Cola Satış ve Dağıtım A.Ş.’nin tüm hisselerini Yönetim Kurulu Başkanlığını Kayserili İş adamı Tuncay Özilhan’ın yaptığı CCI satın aldı.
1964 yılından Kayserili iş adamı Kadir Has tarafından Türkiye'de şirket kurularak faaliyetlerine başlayan Coca-Cola 1996 yılında yine Kayserili iş adamı Anadolu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan ile faaliyetlerine devam ederek büyümeye devam etmiştir.
10 yıl boyunca Türk asıllı Muhtar Kent CEO’luk görevini yaptı!
Öte yandan Vikipedi’de yer alan bilgilere göre “2008 yılından 2018 yılına kadar (başkanlık görevini 2019 yılında bıraktı) şirketin CEO'su ve icra kurulu başkanı Türk asıllı ABD vatandaşı Muhtar Kent'ti."
Anadolu Grubun sahibi kimler?
1950 yılında Kamil Yazıcı ve İzzet Özilhan tarafından İstanbul merkezli olarak kurulmuştur. Vikipedi’de yer alan bilgiye göre; “Kâmil Yazıcı ve İzzet Özilhan tarafından kurulan grup, hâlen iki aileye aittir. Grubun %68'ine Yazıcılar Holding, %32'sine ise Özilhan Sınai Yatırım sahiptir.
Grubun Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Özilhan'ın oğlu Tuncay Özilhan, İcra Başkanı ise Hurşit Zorlu’dur. Ayrıca yönetim kurulunda The Coca-Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent de yer almaktadır.
Grubun Borsa İstanbul'da halka açık olan şirketlerinden Adel Kalemcilik, Anadolu Efes, Anadolu Isuzu, Coca-Cola İçecek, Migros ve Yazıcılar Holding hisseleri Borsa İstanbul'da işlem görmektedir."
Anadolu Grup yerli otomobil TOGG'un ortakları arasında
Kasım 2017'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Türkiye'de yerli otomobil üretebilmek için birlikte çalışma kararı alan şirket ve kuruluşlar açıklanmış, Anadolu Grubu (%19), BMC (%19), Kök Grubu (%19), Turkcell (%19), Zorlu Holding (%19) ve TOBB (%5) tarafından Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. kurulmuştu. Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun sermaye artırımında Kök Ulaşım Taşımacılık A.Ş. faaliyet alanlarını daraltma kararı çerçevesinde söz konusu sermaye artırımına katılmama kararı alınca KÖK'ün TOGG'daki hisseleri üç şirketin nihai payları artarak yüzde 23 çıkmıştı.