Türkiye'nin farklı illerinden geldiler! 2 bin 800 rakımda neyi gözlemlediler?

Türkiye'nin farklı illerinden gelen gözlemciler, 2 bin 800 rakımda neyi gözlemlediler. Detaylar Kayseri Olay'ın Kayseri haberinde.

Türkiye'nin farklı illerinden geldiler! 2 bin 800 rakımda neyi gözlemlediler?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri'de kuş çeşitliği açısından zenginlik gösteren Sultan Sazlığı Milli Parkı ve Aladağlar, Türkiye'nin farklı illerinden gelen kuş gözlemcilerini misafir ediyor.
Kuş gözlemcileri için 250'den fazla kuş türüne konaklama, üreme ve beslenme imkanı sağlayan Sultan Sazlığı ile yaklaşık 3 bin 700 rakımlı Kayseri-Niğde ve Adana sınırlarında yer alan Aladağlar önemli rotalarından biri haline geldi.
Türkiye'nin farklı illerinden gelerek bölgede kamp kuran ziyaretçiler, aynı gün yaklaşık 50 kilometrelik alanda bulunan hem göl hem dağ türü kuşları gözlemleyebiliyor.

Türkiye'nin farklı illerinden geldiler, 2 bin 800 rakımda neyi gözlemlediler?

'2800 rakıma veya daha yukarıya çıkabiliyoruz'

Kuş gözlemcisi Serhat Tigrel, Türkiye'deki farklı kuş türlerinin bilgilerini toplayarak "trakus.org"da paylaştıklarını söyledi.
Kuş gözlemcilerini bir araya getirmek amacıyla farklı şehirlerde kamplar düzenlediklerini anlatan Tigrel, şunları kaydetti: "Sultan Sazlığı çok önemli bir kuş alanı çünkü bir gölümüz, bataklığımız var. Birçok su kuşu, ördekler burada ürüyor. Onun dışında buranın hemen yanındaki Aladağlar apayrı bir habitat. Orada 2800 rakıma veya daha yukarıya çıkabiliyoruz. Orada da dağ türlerimiz var. Mesela urkeklik diye bir türümüz var. Burası insanlara çok cazip geliyor. Hem su kuşlarını hem dağ türlerini görecekler. Kar serçesi görecekler, dağ bülbülü görecekler. Onun için buraya Trabzon, İstanbul, İzmir, Balıkesir, Çanakkale, Rize, Gaziantep ve Şanlıurfa gibi illerden 100'e yakın arkadaşımız geldi."
Tigrel, Sultan Sazlığı ve Aladağlar gibi iki doğa harikasını bünyesinde barındıran Kayseri'nin kuş gözlemcilerinin mekanı haline geldiğini dile getirdi.

Kayseri'nin kuş gözlemcileri için ender noktalardan birisi olduğunu vurgulayan Tigrel, "Hem göl hem dağ türlerinin olduğu başka yerler var ama bu kadar yakın değil. Yani bu bölge hem göç yolu hem de iki değişik habitatı 40 kilometre içerisinde barındırıyor. Hem 2 bin 800 metre yüksekliğe çıkmak hem de göl seviyesine inmek kolay değil. Buranın bir özelliği de kuşların göç yolu üzerinde bulunması. Biz genelde her sene bir kamp yapıyoruz. Bahar kampı dediğimiz kampta genelde göçe rastlıyoruz." diye konuştu.

Cenk Polat da kamp için Çanakkale'den geldiğini ve çok güzel gözlem yaptıklarını söyledi. Bölgedeki farklı kuş türlerini yakın mesafelerden görebildiklerini belirten Polat, "3 bin metrelere kadar çıktık. Oradaki özel türleri gördük. Sultan Sazlığı da göç yolunun üzerinde, çok özel bir bölge. Bu işe meraklı olanlar gelip kuşları birebir izleyebilir." dedi.

Türkiye'nin farklı illerinden geldiler, 2 bin 800 rakımda neyi gözlemlediler?

'Kuş zenginliği açısından çok verimli bir alan'

Ercan Üç ise kampa İstanbul'dan katıldığını ve 15 senedir hobi olarak kuş fotoğrafı çektiğini kaydetti. Bölgenin önemli kuş türlerini misafir ettiğini anlatan Üç, "Sultan Sazlığı İç Anadolu'da hem göç yolunda olması hem de verimli toprakları sayesinde kuşların uğrak yeri. Aladağlar'da farklı imkanlarda farklı türleri barındırıyor. Dolayısıyla burası kuş zenginliği açısından çok verimli." ifadelerini kullandı.
Erdal Köse de bölgenin kuş çeşitliliği açısından zengin ve güzel bir yer olduğunun altını çizdi.