Türk Kadınlar Birliği: Listelerde erkek aday sayısı çok fazla!

Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şube Başkanı Ayşe Uzunlu, siyasi partilerin aday listelerini değerlendirdi. Uzunlu, 'Kadınların eşit temsilini göremiyoruz. Listelerde erkek aday sayısı çok fazla. Kadınların eşit temsilinin sağlanmadığı listelerde, seçilebilecekleri yerden aday gösterilmedikleri de ortada' dedi.

Türk Kadınlar Birliği:  Listelerde erkek aday sayısı çok fazla!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şube Başkanı Ayşe Uzunlu, milletvekili aday listelerine dikkat çekerek, "Kadınların eşit temsilini göremiyoruz. Listelerde erkek aday sayısı çok fazla" dedi. Uzunlu, "Cumhuriyetin 100 yy. da siyasal İslamcıların yaptığı baskıyla kadın haklarına karşı her geçen gün artan oranda saldırılarda bulunulduğu; 10 yıldır kadın haklarında bir gerileme olduğu, kadına şiddetin arttığı görülmektedir" ifadelerini de kullandı.
Türk Kadınlar Birliği:  Listelerde erkek aday sayısı çok fazla!"Kadınların 1926 Medeni Kanun’un Kabulü ve 1934’de seçme ve seçilme hakkını elde etmesiyle eşit vatandaşlık hakkını kazanmıştır. Kadınların sosyal, siyasal ve ekonomik hayatta var olması insan hakları gereğidir. Cumhuriyetle elde ettiğimiz bu hakları Türk Kadınlar Birliği olarak 99 yıldır savunuyoruz ve geliştirilmesi için çalışıyoruz" diyen Uzunlu, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 
Her seçim döneminde kadınların mecliste eşit temsili ile ilgili olarak verilen ışıltılı vaatlerden bıktık. Bu seçim döneminde listelere baktığımızda: Kadınların eşit temsilini göremiyoruz. Listelerde erkek aday sayısı çok fazla. Kadınların eşit temsilinin sağlanmadığı listelerde, seçilebilecekleri yerden aday gösterilmedikleri de ortada. Seçim çalışmalarında yer alan, partilerine yıllardır hizmet veren, ev- ev, köy- köy gezen; şiddet ve istismar konularında basın açıklamalarına katılan velhasıl yerelde kadın çalışmalarında partilerine hizmet eden kadınları da aday listelerinde göremiyoruz.  Kadın ve insan haklarını savunucusu deneyimli kadınların listelerde olması ileride mecliste yapacakları nitelikli kadın çalışmaları için önem taşımaktadır. Yine yıllardır bu alanda çalışmalar yapan kadın sivil toplum örgütlerinin deneyimlerine kulak verilmelidir. Cumhuriyetin 100 yy. da siyasal İslamcıların yaptığı baskıyla kadın haklarına karşı her geçen gün artan oranda saldırılarda bulunulduğu; 10 yıldır kadın haklarında bir gerileme olduğu, kadına şiddetin arttığı görülmektedir. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmış, 6284 sayılı yasa ve nafaka hakkı ile ilgili baskılar protokollere yazılmıştır. Miras hakkı, karma eğitim, kadın istihdamına vb. kadının toplumsal yaşamını tehdit eden söylemler de zaman zaman karşımıza çıkmaya başlamıştır.
 Bir kez daha hayal kırıklığı yaşadığımız seçim listelerinin memleketimize ve milletimize hayırlı olmasını diliyoruz. Umarız kadın adaylarımız seçilsinler. Seçilen diğer adaylarımız da kadın haklarına saygılı erkeklerden oluşsun. Türkiye Cumhuriyeti’nin İkinci Yüzyılında kadın politikalarının cumhuriyet ilkeleri çerçevesinde evrensel etik değerler ve insan haklarına uygun şekilde düzenlenmesi en önemli talebimizdir.
Türk Kadınlar Birliği:  Listelerde erkek aday sayısı çok fazla!