TÜRK-İŞ'TEN HÜKÜMETE 'KİRALIK İŞÇİ' TEPKİSİ

TÜRK-İŞ'TEN HÜKÜMETE 'KİRALIK İŞÇİ' TEPKİSİ
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Türk-İş sessizliğini bozdu ve AKP Hükümetinin hayata geçirmeyi planladığı “Kiralık işçi” uygulamasına tepki gösterdi. Dün Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan sendika üyeleri adına basın açıklamasınıTürk-İş Kayseri İl Temsilcisi İdris Güven yaptı. Güven, “Yetkililer bizi dinlemiş gibi yapıyorlar ama dinlemiyorlar.” diyerek dert yandı. Güven, ayrıca “Eğer kiralık işçiden geri adım atılmazsa meydanlara ineriz” diye konuştu.

 

 

Türk-İş’e bağlı sendikalar, hayata geçirilmesi planlanan “kiralık işçi” uygulamasına tepki gösterdi. Türk-İş Kayseri İl Temsilcisi İdris Güven, Meydan’da yaptığı basın açıklamasında, “Kiralık işçilik, çalışanlara yeni bir tehdittir” ifadelerini kullandı.

Bu konuda hükümetin geri adım atmaması halinde meydanlara ineceklerini ifade eden Güven, “Kiralık işçilik yeniden ısıtılıp gündeme getirildi. İşçilerin hakları tepkisi dikkate bir türlü alınmadı. Türk-İş olarak görüşümüzü her ortamda ortaya koyduk. Kiralık işçilik çalışanlara bir tehdittir. Taşeron uygulamasında yaşanılan sorunların çok daha büyüğünün gelecekte kiralık işçilik uygulaması sebebi ile yaşanacağını söyledik. Kiralık işçilik sisteminin diğer ülke uygulamalarına dikkat çektik. Yetkililer bizi dinlemiş gibi yapıyorlar. Dinlemiyorlar. Yapılan bütün ikazlara rağmen özünden değiştirilmemiştir. Türk-İş yapılmak istenen bu düzenlemeye karşıdır. Çünkü emek ticaretini yasal hale getiren bu düzenleme, maden işkolu hariç tüm işleri ve işkollarını kapsar niteliktedir. Bu yeni düzende işçilerin işverenlerden korunması mümkün değildir. İşçiler fiilen örgütlenme ve grev haklarından mahrum edilmektedir. İşçilerin çalışma ve sözleşme özgürlükleri göstermelik bir sözleşmeye emanet edilmektedir.”  dedi.

“GERİ ADIM ATILMAZSA MEYDANLARA İNERİZ”

“Kiralık işçilik ile sömürü çarkı hızlandırılmak isteniyor” diyen Güven, şöyle konuştu: “Çalışmayan dönemde ücret garantisi ve sigorta primi yoktur. Sağlıktan yararlanma, emekli olma şansı yoktur. İşçi ücretli köle olarak görülmektedir. Ödünç iş ilişkisinin temelinde emsallerine göre daha ucuz maliyetli işçi temini düşüncesi yatmaktadır. Taşeron uygulaması yetmedi, kiralık işçilik ile sömürü çarkı hızlandırılmak isteniyor. Sosyal devlet uygulamaları ortadan kaldırılmaya, unutturulmaya çalışılıyor. Örgütlü toplum yok edilmek isteniyor. Buna elbette müsaade etmeyeceğiz. Mücadelemize devam edeceğiz.amaç sendikasız, örgütsüz, güvencesiz sömürü düzenini pekiştirmektir ve algı yönetimi yapılıyor. Bu konuda 81 ilde imza kampanyası başlatıldı ve on binlerce imza toplandı. Buradan haykırdığımız kararlılık dalga dalga tüm işyerlerinde yankılanacak. İşçi sınıfı ve örgütlü gücü, gündeme getirmek istenen ve hak kayıplarına yol açacak hiçbir düzenlemeyi kabul etmeyeceğiz. Eğer bu konuda hükümet geri adım atmazsa tüm Türkiye’de eylem yapacağız. Meydanlara inip hakkımızı sonuna kadar arayacağız.”

Haber: Emre POLAT