Tunçbilek: Lafla peynir gemisi yürümüyor...

İYİ Partili Meclis Üyesi Tunçbilek, üretimde yaşanan sıkıntılara değindi ve iktidarı eleştirdi.

Tunçbilek: Lafla peynir gemisi yürümüyor...
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et


İYİ Parti Melikgazi Belediye Meclis Üyesi Ümit Yasin Tunçbilek, "Türkiye kendi kendine yetebilen bir ülke iken bugün resmen tarımda ve hayvancılıkta dışa bağımlı olduk. Türkiye Son 20 yıldır ne çiftçisine ne de besicisine sahip çıkıyor. Lafla peynir gemisi yürümüyor" dedi. 

Çiftçi sayısının azalmasına dikkat çeken İYİ Parti Melikgazi Belediye Meclis Üyesi Ümit Yasin Tunçbilek, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
Çiftçi nedir? Çiftçi bir toplumda yiyecek ya da hammadde elde etmek için hayvan yetiştiren ve tarımla uğraşan kişiye denir. Toplumda ki bireylerin karnını doyuran kişidir. Yıllar önce okul kitaplarında bile geçen Türkiye kendi kendine yetebilen bir ülke iken bugün resmen tarımda ve hayvancılıkta dışa bağımlı olduk. Türkiye Son 20 yıldır ne çiftçisine nede besicisine sahip çıkıyor. TÜİK verilerine göre ise Türkiye’de çiftçi sayısı son 12 yılda yüzde 48 azaldı. Tarım alanları ise 18 yılda yüzde 12.3 azaldı ve gelinen bu noktada artık kendi kendine yeten ülke olmaktan çıkıp yılda 16 milyar dolar gıda ithalatı yapan bir ülke oldu. Neden çiftçiler azalıyor neden azalmasın ki tohum dahil bir çok tarımsal üründe dışa bağımlı olduk ve artan döviz kurlarının sonucunda fiyatlar aşırı derecede yükseldi ve istikrarsızlığa neden oldu ‘’Paramız var ki ithal ediyoruz” mantığıyla fiyatı yükselen her gıda ve tarım maddesi için çözüm olarak ithalat vatandaşın ucuz, yeterli ve güvenli gıdaya ulaşmasını sağlayamadığı gibi yerli üreticimizi de mağdur etti. İthalat yerine çiftçiye destek verip üretimi teşvik etmezsek gelecekte gıdaya erişimde çok ciddi sorunlar yaşarız. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Her karış toprağı ekin” şeklinde sözler ifade etti gelin görün ki sadece sözde kaldı çiftçiye destek olmadı ekilecek alan azaldı. Bu iktidar tarımda ki gerçeği görmek istemiyor eğer isteselerdi Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli açıklamalarında “Desteklerimiz ile 2020 yılında 4.8 büyüyen tarım sektörümüz, 2021 yılının ilk çeyreğinde 7.5 büyüme kaydetti. Son 10 çeyrektir kesintisiz büyüyor. Avrupa’daki liderliğimiz devam ediyor” diye sözler sarf etmezdi. Avrupa’da madem lideriz de neden tarımsal alanlarımız ve tarımla uğraşan kişiler azalıyor önce bunun cevabını bulun sonra Avrupa’da lider olmak kolay. Lafla peynir gemisi yürümez sayın ağalar.