Tüketiciler Birliği Başkanı Şahin: Biz bu Kanuna güvenmiyoruz!
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bu hafta görüşmelerine başlanacak olan Türkiye'nin ilk 'İklim Kanunu Teklifi' ne Tüketiciler Birliği'nden tepki geldi. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, teklifin arkasında İngilizlerin olduğunu belirterek, 'Biz bu kanuna güvenmiyoruz' dedi. Ayrıntılar Kayseri Olay haber bülteninde…
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bu hafta Siber Güvenlik Kanun Teklifi’nin tamamlanmasının ardından Türkiye’nin ilk ‘İklim Kanunu Teklifi’nin görüşüleceği belirtiliyor. Teklifin görüşmelerine henüz başlanmadı ancak teklife yönelik tepkiler gelmeye başladı. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin Kayseri Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın toplantısında kanun teklifine tepkilerini dile getirdi.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un kanun teklifi ile ilgili olarak önümüzdeki 100 senemizi şekillendirecek bir kanun ifadelerini kullandığını belirten Şahin, Türkiye’nin hiçbir zaman 100 senelik hedeflerinin olmadığını belirterek, ‘100 senelik hedefler bize hiç yabancı değil. İngiliz kraliyetinin hedefleridir, 100 senelik hedefler. Ve şu anda Türkiye'de bunu uygulamaya çalışıyoruz. Kanun İngiltere'de hazırlanıyor. Adına Paris deniyor. Amerika'da imzalanıyor. Şimdi biz Türkiye'deki sivil toplum örgütleri olarak bu kanuna rıza göstermiyoruz. Bu kanuna güvenmiyoruz.
İngiltere'de hazırlanan Grant Enstitüsü'nün hazırladığı en büyük destekçisinin Melinda ve Bill Gates Vakfı olduğu ardından Amazon'un sahibi Jeff Bezos'un Dünya Fonu ile desteklediği bir kanuna biz güvenmiyoruz. Güvenmediğimizi kamuoyuna deklare ediyoruz.’
Teklif eden milletvekilleri de bilmiyor!
Bir milyon 200 bin kişinin ‘iklim kanunu istemiyoruz’ diyerek TBMM başkanlığına dilekçe verdiğini ancak meclisin sayfasında bunun kaldırıldığını belirten Şahin, bunun gerekçesini sordu. Türkiye’nin 100 senesini şekillendirecek Kanun teklifinin siyasiler, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar tarafından bilinmediğini ifade eden Şahin, ‘Çok enteresan. Siber güvenlik yasasıyla birlikte çıkartılıyor. İklimle siber güvenliğin ne alakası var, ne bağlantısı var? Fakat kanunda bakın satır aralarına baktığımızda ki onlarca milletvekilinin önerisi ile verilmiş bu kanun teklifi. Emin olun şu anda yanımızda olsalardı, o milletvekillerine de sorsaydık bir maddesini söyleyin diye söyleyemezlerdi. Bakın ben bunu çok büyük bir iddia ile söylüyorum. Bundan sonra okuyabilirler.
Neyi teklif etmişiz diye bakabilirler ama ben bildiklerini zannetmiyorum. Siyasiler de bilmiyor ama Merkezi İngiltere olan bir çalışmanın sonucunda bize getirilen ve dayatılan bir yasa var. Yeni dünya düzeni adıyla dayatılıyor. Bu ülkenin ihtiyacı olduğu için falan değil. Metan gazıyla hayvancılığımızı bitirecekler. Karbon salınımıyla insanları adeta bir hapishaneye mahkum edecekler.’ diye konuştu.
Yangından mal kaçırır gibi
Yangından mal kaçırır gibi kanun çıkartıldığını söyleyen Şahin, vatandaşlara seslenerek, ‘İdeolojisi ne olursa olsun, siyasi görüşü ne olursa olsun, lideri kim seçerse seçsin ama bu kanuna karşı sesini çıkarsın. Çünkü bizim geleceğimizi ilgilendiren, bırakın hani bizi, çocuklarımızı, torunlarımızın torunlarını ilgilendiren bir kanundan bahsediliyor. Bununla ilgili buna sessiz kalmak bize yakışmaz. Bu anlamda tepkimizi koymalıyız.’ dedi.