TÜCCARIN BORCU ALACAĞINA DENK
Kayseri Ticaret Odası, tüccarlar şehri olarak bilinen Kayseri’de, tüccarın büyüteç altına aldı. ABİGEM ile işbirliği ile 1550 tüccar ile yüz yüze görüşerek yapılan araştırma hakkında bilgiler veren Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, tüccarların orta ve ortanın üstü bir yaşam kalitesine sahip olduğunu belirterek, tüccarın borcunun alacağına denk olduğunu vurguladı. Hiçyılmaz, bu çalışmanın bundan sonra yapacakları hizmetler konusunda da yol gösterici olduğunu ifade etti.
Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, düzenlediği basın toplantısında Kayseri Tüccar Profili Araştırması hakkında bilgiler verdi. Hiçyılmaz, araştırmanın, KTO'ya kayıtlı, 1550 kişi üzerinde, yüz yüze görüşme yöntemi ile gerçekleştirildiğinin altını çizerek, Kayseri'nin 32 farklı bölgesinde gerçekleştirilen araştırmanın yüzde 99 güven aralığında olduğunu bildirdi.
Kayseri Ticaret Odası, 1550 tüccarla yüz yüze yapılan 'Kayseri Tüccar Profili Araştırması''nı tamamladı. Araştırmada, Kayserili tüccarın çok çalıştığı, borç alabilmek için önce bankaya gittiği, tatile zaman ayıramadığı ve babasını örnek aldığı ortaya çıktı.
Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, düzenlediği basın toplantısında, Kayserili Tüccar Profili Araştırması sonuçlarını açıkladı. Hiçyılmaz, araştırmanın, KTO'ya kayıtlı, 'tüccar' sıfatını haiz 1550 kişi üzerinde, yüz yüze görüşme yöntemi ile gerçekleştirildiğini ifade ederek, Kolayda örnekleme yöntemiyle Kayseri'nin 32 farklı bölgesinde gerçekleştirilen araştırmanın yüzde 99 güven aralığında olduğunu bildirdi.
Araştırmada ortaya çıkan verilere göre, Kayseri tüccarının yüzde 70.4'ünün günlük olarak 1 gazete okuduğunu, tüccarların ithalat yapma oranının yüzde 13, ihracat yapma oranının ise yüzde 18,6 olduğunu, Kayseri tüccarının yüzde 45,4'ünün ailesinde kendisinden başka gelir sahibi bulunmadığını açıklayan Hiçyılmaz, ''Kayseri tüccarının eşlerinin çalışma oranı yüzde 17,4'tür. Eşlerin büyük bir bölümü çalışmamaktadır. Kayseri tüccarının yüzde 15,9'unda ciddi sağlık sorunları bulunmaktadır. Kayseri tüccarlarının yüzde 87'sinin annesi ev hanımıdır. Kayseri tüccarının yüzde 57,8'inin evi kendisine ait iken, yüzde 26,5'inin işyeri kendisine aittir. Yani ev sahibi olma oranı, işyeri sahibi olma oranından yüksektir. Kayseri tüccarının yüzde 33'ünün önemli miktarda borcu bulunmaktadır. Kayseri tüccarı, ihtiyaç halinde borç alabilmek için ilk olarak bankalara, ikinci olarak da arkadaşlarına başvurmaktadır. Kayseri tüccarının yüzde 27'si yıllardır tatile gitmediğini, yüzde 39'u da nadir olarak tatile gittiğini belirtmiştir. Tüccarların yüzde 61,2'si günlük olarak 9-12 saat çalıştığını belirtmiştir. Günde 13-16 saat çalışanların oranı ise 14,6'dır. Tüccarların yüzde 19'u daha önce bir kez iflas yaşadığını belirtmiştir. Kayseri tüccarı sırasıyla, bilişim, enerji ve inşaat sektörlerini geleceğin sektörleri olarak değerlendirmektedir. Bundan 17 yıl önce yapılan araştırmada ise, mobilya, kanepe, tekstil, pastırma ve sucuk geleceğin sektörleri olarak görülüyordu. Tüccarlarımız, kendilerine örnek olarak, iş hayatlarında rol model olarak ise babalarını görüyorlar'' dedi.
KTO Başkanı Hiçyılmaz, araştırma sonuçlarının bir kitap olarak bastırılacağını ve kamuoyuna duyurulacağını belirterek, ''Bu araştırma Kayseri Ticaret Odası olarak bizim yapacağımız çalışmalara yön verecektir. Ticaret Odası olarak üyelerimize sunacağımız hizmetler için temel teşkil edecektir'' diye konuştu.
Hiçyılmaz, basın toplantısında, 28 Şubat 2014 günü 'Gelecek Kayseri'de-Kayseri'ye Yatırım, Geleceğe Yatırım' temalı bir toplantı düzenleyeceklerini ve bu toplantıda, dışarıdan Kayseri'ye gelerek yatırım yapmış kişilere ödül vereceklerini de bildirdi. Hiçyılmaz, bu ödül töreni ile Kayseri'ye yatırım yapılmasını özendirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.