TİCARET BORSASI BAŞKANI ÜNLÜ'DEN, YASAĞA DESTEK
KAYSERİ Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Şaban Ünlü, döner, sucuk ve köfteye sakatat karıştırılması yasak şeklindeki haberlerin yeni bir konu olmadığını belirterek, “Bu daha tebliği zaten yürürlükteydi. Sadece tanım genişletilmiş ve ürünlerin adı ayrı ayrı yazılmış” dedi. Uygulamayı desteklediklerini ifade eden Ünlü, “İnşallah piyasada gerekli denetimler ciddiyetle yapılır ve böylece özellikle ucuz sucuklar ortadan kalkar, kaliteli iş yapan kazanır.” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Aralık 2012 tarihli Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği'nde 'sakatat-karkas et' düzenlemesinin yürürlüğe girmesi ile birlikte, döner, sucuk ve köfteye sakatat karıştırılması yasaklandı.
Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, söz konusu tebliğin zaten yürürlükte olduğunu söyledi. Ünlü, “Ortada yeni bir uygulama yok, zaten bu tebliğle birlikte yasak vardı. Tebliğin 7. maddesinin ikinci fıkrası ‘Et ürünleri karkas etinden veya sakatattan hazırlanır. Ancak dilli salam hariç olmak üzere fermente sucuk, ısıl işlem görmüş sucuk, pastırma, kavurma, jambon, köfte, kanatlı köfte, döner, kanatlı döner ve emülsifiye et ürünleri gibi karkas etinden üretilen et ürünlerine sakatat katılamaz. Sakatattan hazırlanan et ürünlerine ise karkas eti katılabilir.’ şeklinde değiştirildiği ifade ediliyor. Yani uygulama var ama sadece tanım genişletilmiş ve ürün adları ayrı ayrı yazılmış” diye konuştu.
“Ucuz etin yahnisi yenmez” şeklindeki ata sözünü hatırlatan Başkan Ünlü, şöyle konuştu: “Sakatat yani hayvanın baş ve bazı iç organlarının eti. Yasaklanması bizim için iyi. Bu tebliği umarız tam manasıyla uygulanır. Çünkü sakatat konusu genelde ucuz satılan ürünlerde kullanılıyor. Ciddiyetle bu kez denetimler yapılır. Çünkü bu uygulamayı bizler, sonuna kadar destekliyoruz. Eğer üzerinde kararlılıkla durulursa, piyasada satılan özellikle ucuz sucuklarda ortadan kalkar. Ucuz sucuk ortadan kalkarsa, kaliteli iş yapanlar kazanır. Böylece vatandaş kaliteli sucuk yer. Ucuz işlerle yapılan ürünler, piyasadan silinir. Böylece haksız rekabet durumu da ortadan kalkar. Çünkü kaliteli iş yapan ile kalitesiz yapan arasındaki fark ortaya çıkar. Bu işten en önemli konu olan sağlık açısından da karlı çıkacak olan da vatandaşımız olur.”
Haber/Foto: Cafer ZENGİN