Tehlike büyüyor mu, virüs bölgesel olarak yayılıyor mu? Kayseri'de kaç test yapıldı? Milletvekili Bakan'a sordu!

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'na HPV virüsünün bölgesel yayılımının belirlenmesi konusunda çalışma yapılıp yapılmayacağını sordu. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Tehlike büyüyor mu, virüs bölgesel olarak yayılıyor mu? Kayseri'de kaç test yapıldı? Milletvekili Bakan'a sordu!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, sağlığı tehdit eden virüsü gündeme taşıdı.  HPV taramalarına dikkat çeken Ersoy, rahim ağzı kanseri başta olmak üzere pek çok kanser türünün erken teşhisinde HPV taramalarının öneminin büyük olduğunu ifade etti. 

Tehlike büyüyor mu, virüs bölgesel olarak yayılıyor mu? Kayseri Milletvekili, Bakan'a sordu!

Virüs bölgesel olarak yayılıyor mu?

HPV’nin bölgesel yayılımının belirlenmesi ve halk sağlığının korunması adına HPV bölge tutunma laboratuvarlarının kurulmasının kritik bir adım olacağını belirten Ersoy, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na sorular yönelterek, cevap istedi.

Tehlike büyüyor mu, virüs bölgesel olarak yayılıyor mu? Kayseri Milletvekili, Bakan'a sordu!

Kayseri'de kaç test yapıldı, kaçı pozitif çıktı? Bakan yanıt verecek mi?

Meclis Başkanlığına bu konuyla ilgili olarak soru önergesi sunan Ersoy'un Bakan'dan cevap istediği sorular şu şekilde: Ülkemizde HPV bölge tutunma laboratuvarları açılması planlanmakta mıdır? HPV teşhis ve tarama süreçlerini daha etkin hale getirmek için yeni laboratuvarlar kurulacak mıdır? Türkiye genelinde HPV taramalarının yaygınlaştırılması adına hangi çalışmalar yürütülmektedir? Mevcut laboratuvar kapasitelerinin artırılması düşünülmekte midir? Kayseri’de 2024 yılı içerisinde kaç HPV testi yapılmış, kaçı pozitif çıkmıştır? Halk sağlığını korumak, erken teşhisi güçlendirmek adına bu soruların takipçisi olacağız!

Tehlike büyüyor mu, virüs bölgesel olarak yayılıyor mu? Kayseri Milletvekili, Bakan'a sordu!

Ersoy'un sorularının ardından Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun vereceği yanıtlar merak ediliyor.

HPV nedir?

HPV (İnsan papilloma virüsü), genellikle ciltte ve mukoza zarında (ağız içi, penis ucu, vajina, anüs ve rahim) siğillere ve kansere neden olabilen bulaşıcı viral bir enfeksiyon olarak ifade ediliyor. Kadınların yüzde 80'i yaşamlarının bir noktasında en az bir HPV türüne maruz kalır ancak genellikle belirti göstermediği için fark edilmez. HPV 16 kanser açısından riskli bir tür olarak biliniyor. HPV testi rahim ağzından alınacak sürüntü yöntemi ile yapılabiliyor. HPV virüsünün tanısı HPV testi ile kesin olarak konulabiliyor. 

Belirtileri neler?

HPV ile enfekte olunduğunda görülen en yaygın belirtiler genital bölge başta olmak üzere ağız ve boğazda siğil, anormal hücre büyümeleri ve yaralar oluşmasıdır. Genital bölgedeki siğiller, küçükten büyüğe değişken boyutlarda olabilir, görünüşleri ise karnabaharı andırabilir. Siğiller ellerde ve parmaklarda kabarık şişlikler halinde, topuklarda veya ayak parmak uçlarında ise sert ve pürüzlü siğiller halinde görünebilirler. Ayrıca hpv enfeksiyonu servikste değişikliğe neden olabileceği için pap smear testinde bu değişikliklerde gözlenebilir. Ayrıca rahim ağzı kanserinin en yaygın nedeni HPV olduğu için, bu kanserin varlığı da HPV'e de işaret edebilir.

Yayılımını arttıran faktörler neler?

HPV enfeksiyonu sonrası hiçbir müdahale gerektirmeden 1 yıl içerisinde yüzde 80 hastada, 2 yıl içerisinde de yüzde 90 hastada enfeksiyon ortadan kalkmaktadır. Bu hastaların yüzde 8-9’unda enfeksiyon 2 yıldan uzun süre sebat etmektedir ve tüm hastaların yüzde 1’inden azında yıllar içerisinde invaziv rahim ağzı kanseri oluşmaktadır. HPV enfeksiyonundan rahim ağzı kanserine kadar geçen süre genellikle on yıllarla ifade edilir. Ancak çok nadir durumlarda daha kısa sürede de kanser gelişme ihtimali bulunmaktadır.

HPV enfeksiyonunun kendiliğinden gerilemesini engelleyen ve yayılımına neden olan faktörler şunlardır:

Zayıf düşen bağışıklık sistemi
Sigara kullanımı
Kanser tedavileri
Steroid türü ilaçların uzun süre kullanılması
Hamilelik
Yorgunluk
HPV dışında kalan ve sık tekrarlayan genital hastalıklar