TCMB'den beklenen açıklama geldi...

Piyasaları yakından takip eden Kayserili vatandaşlarında merak ile beklediği Merkez Bankası'nın Temmuz ayı faiz kararı açıklandı. Haziran ayı faiz kararı nasıldı? Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

TCMB'den beklenen açıklama geldi...
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Tüm yurtta olduğu gibi Kayserili vatandaşlarında takip ettiği TCMB Politika Faiz kararı açıklandı. 
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığından toplandı. Para Politikası Kurulu Temmuz ayında politika faizini yüzde 15’den yüzde 17,5’e çıkarttı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası  Para Politikası Kurulu şu açıklamayı yaptı; "Dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir. Küresel enflasyon düşerken, halen uzun dönem ortalamalarının ve merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde seyretmektedir. Bu nedenle, dünyanın birçok ülkesinde merkez bankaları parasal sıkılaştırma sürecine devam etmektedir. Ülkemizde, yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret etmektedir. Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlenecektir. Bu gelişmede yurt içi talepteki güçlü seyir, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile hizmet enflasyonundaki katılık belirleyici olmaktadır. Kurul, bu unsurlara ek olarak vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngörmektedir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir. Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edecektir. Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almıştır. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir."

Merkez Bankasının Haziran Ayı Politika Faiz Kararı ne olmuştu?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Haziran Ayı Para Politikası Kurul toplantısında politika faizini yüzde 8,50’dan yüzde 15’e çıkartmıştı. Merkez Bankası ocak ayında faiz kararı açıklamamış şubat ayında ise politika faizinin yarım puan indirerek 8,50’ye çekmişti. Mart ayında ise değişiklik yapmamış, nisan ve mayıs ayında yüzde 8,5’da sabit tutmuştu.
Merkez Bankası Temmuz toplantısı hariç 2023 yılında 5 faiz kararı daha verecek. İşte o tarihler; 24 Ağustos 2023, 21 Eylül 2023, 26 Ekim 2023, 23 Kasım 2023, 21 Aralık 2023