Taşeron işçi konusu tamam! Erdoğan açıklayacak

Taşeron işçi konusu tamam! Erdoğan açıklayacak
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, taşeron konusundaki çalışmanın belli bir yere, aşamaya geldiğini ifade ederek, “Emekçi kardeşlerimizin gönlüne girecek, onları rahata erdirecek bir çalışma olduğunu ifade etmek istiyorum. Bizlerin içine sindi. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız bununla ilgili detayları önümüzdeki günlerde açıklayacak” dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarının başladığını anımsatan Sarıeroğlu, “Tüm kesimlerimizi memnun edecek inşallah iyi bir rakam oluşturmak hepimizin hedefi” ifadesini kullandı. Sarıeroğlu, geçmişte 5 bin olan kamudaki engelli istihdamını 55 bin seviyelerine çıkarıldığını belirtti..

TAŞERON İŞÇİNİN HAKLARI NE OLACAK?

Taşeron İşçi Kanunu değiştiğinde işçiler 4/b yani sözleşmeli personel ya da 4/c geçici personel statüsü alacak. Peki 4/b ve 4/c statüsüne geçen taşeron işçilerin izin hakları nasıl olacak? Taşeron işçilerin yıllık izin hakları yeni düzenlemeden nasıl etkilenecek? Taşeron işçi uygulaması neleri içeriyor? Taşeron işçi düzenlemesi ne zaman başlayacak? İşte soruların yanıtları.

iş hayatında çalışmak kadar izin de önemli. Şimdilerde hükümetin üzerinde çalıştığı taşeron işçiler de iş hayatının bir vazgeçilmezi. Tabii ki onların yıllık izin hakları da yeni düzenlemeyle merak ediliyor. Normalde taşeron işçilerin yıllık izne hak kazanabilmesi için işe giriş tarihinden başlayarak deneme süresi olarak bir yıl çalışması gerekir. Aynı zamanda yıllık izne hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçinin aynı işverene ait, iş yerlerinde çalıştığı süreler birleştirilir.

TAŞERON İŞÇİYE EN ÇOK 26 GÜN YILLIK İZİN

İşçilere verilen yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi bir yıldan beş yıla kadar (5 yıl dâhil) olanlara on dört günden, beş yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 20 günden, 15 yıl (dâhil) ve daha fazla olanlara 26 günden, az olamaz.

Yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri dörder gün arttırılarak uygulanır. Ancak on sekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz. Yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir. Yani Kanunda belirtilen süreler asgari süreler olup, işçi ve işveren arasındaki hizmet akdi ile ya da toplu iş sözleşmeleri ile yıllık izin süreleri Kanunda belirtilen sürelerin üzerinde kararlaştırılabilir.