TARİHİ SKANDALA VALİLİK EL ATTI!
MİLLİ Mücadele Müzesi haline dönüştürülen Tarihi Kayseri Lisesi’nde, okul bahçesinde bulunan ve Atatürk’ün liseye geliş tarihini gösteren 78 yıllık Atatürk kaidesinin çöpe atılması tepkileri de beraberinde getirmişti. Bu konuda bazı okul mezunlarının tepkisinin ardından Valiliğin, ilgili kurumlardan tarihi kaide ile ilgili bilgi istediği belirtildi.
Kayseri’nin önde gelen eğitim kurumlarından 123 yaşındaki Kayseri Lisesi'nin ana binası bir süre önce Büyükşehir Belediyesi tarafından Milli Mücadele Müzesi’ne dönüştürülmüş ve hizmete açılmıştı. Lisenin müze haline getirilmesi nedeniyle okulda çevre düzenleme çalışmaları yapılmıştı. Ancak bu çalışmalar sırasında tarihi Atatürk büstü kaidesinin kırılması ve çöpe atıldığı iddiası da tepkileri beraberinde getirmişti. Atatürk’ün, Kayseri’ye ikinci kez 13 Ekim 1924 tarihinde Erzurum dönüşünde geldiği ve eşi Lâtife Hanım ile iki gece Kayseri’de kalıp, Kayseri Lisesi’ne de uğradığı aynı zamanda eşiyle birlikte okulun hatıra defterini de imzaladığını belirten bazı çevreler, kaidenin de bu nedenle tarihi bir değere not düştüğünü yönünde açıklama yapmıştı. Kaidenin, Okulun ana girişinde yer alan tarihi kaidenin daha sonra A-B bloklar arasına, 2010 yılında ise ana binanın arkasına taşındığı belirtilirken, son olarak müze açılışı öncesinde ise bulunduğu yerden kaldırıldığı belirtildi. Üzerinde “Atatürk’ün Liseye ilk gelişi 1924 ve yapılışı 1938” yazan tarihi mermer kaidenin, çevre düzenleme çalışmaları sırasında bulunduğu yerden söküldüğünü belirten ve bu duruma tepki gösteren bazı lise mezunları, “Bu kaide okulun tarihine ait önemli bir değerdi. Ancak işçiler tarafından kırılmış, bulunduğu yerden sökülmüş ve daha sonra çöpe atılmış. Üzerindeki Atatürk büstü ise boyanmış, sökülene benzer yapılan yeni yerdeki kaidenin üzerine konmuş. Ancak 78 yıllık, okulun tarihini yansıtan bir eser ne yazık ki, kırılmış, zarar verilmekle kalınmayıp çöpe atılmış vaziyette. Oysa çöpe atılacağına daha farklı şekilde değerlendirilebilirdi. Örneğin Milli Mücadele Müzesi’nde bir köşeye konulabilirdi. Tarihi açıdan önemli bir okulda, bu tarihi duyarsızlık yakışmamış. O tarihi kaide çöpte değil en azından müzede olmalıydı.” diye konuştu.
TEPKİLERİN ARDINDAN VALİLİK BİLGİ İSTEDİ
İşte Kayseri Olay’ın gündeme taşıdığı haberin ardından Kayseri Valiliği harekete geçti. Okul tarihi ile birlikte anılan kaidenin akıbetinin ne olduğu merak konusu olurken, tepkileri dikkate alan Valilik ilgili kurumlara yazı göndererek, Milli Mücadelede önemli bir yere sahip olan Kayseri Lisesi’nin 78 yılık kaidesi ile ilgili olarak bilgi istedi. Valiliğin bu yöndeki girişimine ilgili kurumların ne yönde cevap vereceği ve kırıldığı ve çöpe atıldığı iddia edilen kaidenin de bundan sonraki süreçte müzede yer alıp almayacağı ise merak konusu oldu. Haber: Cafer ZENGİN