TARİHİ FOSİL ALLAH'A EMANET!

TARİHİ FOSİL ALLAH'A EMANET!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri´de Yamula Barajı kıyısında devam eden kazı çalışmalarında, tek parça halinde 7,5 milyon yıllık ´Choerolophodon´ cinsine ait fosil bulundu. Bulunan fosile filin atası dendi. Bölgede tarihe ışık tutacak fosilin bulunmasının ardından basın toplantısı düzenlendi ve Başkan Memduh Büyükkılıç’ın da katıldığı toplantıda, “Dünya Doğa tarihi Kayseri’yi konuşacak. Dünyanın gözü Kayseri’de” açıklamaları yapıldı.

Ancak Kayserili  oyuncu ve aynı zamanda karikatürist Hasan Kaçan, konuyla ilgili olarak düşündüren bri paylaşım yaptı. Kardeşinin Kayseri ziyaretinde söz konusu fosilin bulunduğu bölgeye gittiğini belirten Kaçan, “Dünya çapında müthiş bir şey. Kardeşim Kayseri'deydi. Bu dev fosil orada, üstü alelade bir naylonla kapatılıp (o da rüzgarda açılmış) bırakılmış. Ne etrafında bir koruma perdesi, ne bir nöbetçi. Üzücü.” ifadelerini kullandı.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle Taşhan bölgesinde yapılan kazılar dünya paleontoloji bilim camiasının dikkatini çekiyor. 7,5 milyon yıllık fosillerin bulunduğu Taşhan bölgesinde geçtiğimiz günlerde dünya literatürüne geçecek bir buluntu daha ortaya çıktı. Kafatasının ve alt çenenin tam olarak bulunduğu dünyadaki ilk fosil kazı alanında kamuoyuna tanıtıldı.

“DÜNYA DOĞA TARİHİ KAYSERİ'Yİ KONUŞACAK”

Burada basın mensuplarına açıklama yapan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Taşhan’da dünya doğa tarihine ışık tutacak çalışmaların yapıldığını söyledi ve “Dünya Doğa Tarihi Kayseri'yi konuşacak” dedi. 7,5 milyon yıllık fil, zürafa, at ve gergedanlara ait fosiller yer aldığı kazı alanında dünya literatürüne girecek bir fosil bulunduğunu ifade eden Başkan Büyükkılıç, “Tarihe ışık tutuyoruz. Dünyadaki önemli bilim adamları şimdiden randevu alarak bu bölgeyi görmek istiyorlar” ifadelerini kullandı.

“DÜNYANIN FİL ÜZERİNE UZMANLAŞMIŞ EN ÖNEMLİ İSİMLERİ KAYSERİ’YE GELECEK”

Kazı çalışmalarının danışmanlığını yapan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okşan Başoğlu, ise kazılarda, günümüz fillerinin atası olarak bilinen choerolophodon cinsine ait çok iyi korunmuş kafatası ve alt çenenin bulunduğunu ifade ederek,  buluntunun dünya literatürüne gireceğini söyledi. “Muhteşem örnekler çıkıyor” diyen  Prof. Dr. Okşan Başoğlu, önümüzdeki haftalarda dünyanın fil üzerine uzmanlaşmış en önemli isimlerinin Kayseri’ye geleceğini de söyledi.

“NE ETRAFINDA BİR KORUMA PERDESİ, NE BİR NÖBETÇİ. ÜZÜCÜ”

İşte bulunan fosil Kayseri’yi ve bilim dünyasını heyecanlandırırken ortaya çıkan bir fotoğraf ise tepki topladı.  Kayserili film yapımcısı, oyuncu ve karikatürist Hasan Kaçan, kardeşinin fosil ziyaretine ilişkin dikkat çeken bir paylaşım yaptı. Kaçan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı, “Kayseri'de 7.5 milyon yıllık tek parça halinde dev fosil bulunuyor, ki bu Dünya çapında müthiş bir şey. Kardeşim dün Kayseri'deydi. Bu dev fosil orada, üstü alelade bir naylonla kapatılıp (o da rüzgarda açılmış) bırakılmış. Ne etrafında bir koruma perdesi, ne bir nöbetçi. Üzücü.”

ÖNLEM ALINACAK MI?

Kaçan’ın bu paylaşımının ardından bu konuda bir önlem alınıp, alınmayacağı merak edilirken,  ortaya çıkan tablo ise “Tarihe, bilime ışık tutacak ve bilim dünyasının gözünü Kayseri’ye çevirecek muhteşem fosiller Allah’a emanet” dedirtti.

 

Haber: Cafer ZENGİN