Tarihe ışık tutacak isimler ve kökenleri
Kayseri ili 714 mahalleden oluşmaktadır. Peki siz bu mahallelerin isimlerinin tarihe ışık tuttuğunu ve kökenlerinin nereden geldiğini biliyor musunuz? Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde...
Kayseri ilimiz, 16 ilçeden ve toplam 714 mahalleden oluşmaktadır. Bu mahallelerin isimlerinin tarihe ışık tuttuğunu ve kökenlerinin nereden geldiğini, her mahallenin ayrı bir adı, ayrı bir hikayesi, ayrı bir anlamı olduğunu biliyor musunuz? Tüm bu detayları Kayseri Olay Gazetesi olarak sizler için hazırladık.
Kocasinan Barsama (Çavuşağa) Mahallesi: Barsama adında nane gibi güzel kokulu bir bitki vardır. Yemeklere katılır. ‘Marsama’ da denilir. Farsçada ‘süsember’ dedikleri bitki budur. Mahalle ismini buradan alır. Daha sonra mahallenin ismi Çavuşağa olarak değiştirilmiştir. Ancak mahallenin itirazı ile 2014 yılında tekrar ‘Barsama’ ismine dönüştürülmüştür.
Yeşilhisar Musahacılı Mahallesi: Mahalle adını Kınık boyuna bağlı Yahyalı taifesinin ‘Musa Hacılı’ adındaki cemaatinden almıştır.
Tomarza Süleymanfakılı Mahallesi: Tomarza’nın Kelgin mahallesinden gelen yedi hanelik bir grup taraından kurulan mahallenin temelini de bu aileler oluşturur. Bu ailelerin önderi olan Süleyman’dan dolayı mahalleye ‘Süleymanfakılı’ adı verilmiştir.
Yahyalı Delialiuşağı Mahallesi: Delialiuşağı (Eskiköy-Tellaluşağı) mahalleisnin kuruluşu hakkında 250-300 yıllık bir tarih gösterilmektedir. Mersin ve Antalya’dan geldikleri söylenen Deli Ali, Hacı ve Ömer adlı üç kardeşin kaçakçı veya eşkıya oldukları, Hacı’nın Niğde ili Bademderesi kasabasına, Ömer’in Develi ilçesi Sarıca mahallesine gittikleri, Deli Ali’nin burada kaldığı söylenmektedir ki bu mahalle, adını bu Deli Ali’den alır.
Talas Sosun (Ortakavak) Mahallesi: Eski adı Sosun’dur. Burada aynı adla anılan Sosun cemaatine rastlamaktayız. Mahallenin adı daha sonra coğrafi yapısı itibarıyla değiştirilerek ‘Ortakavak’ olduysa da tekrar ‘Sosun’ olmuştur.
Pınarbaşı Yahyabey Mahallesi: Avşar büyüklerinden olan Yahya Bey’in bu mahalleyi kurmasından dolayı mahalleye ‘Yahyabey’ denilmiştir. Yahya Bey’in mezarı da burada olduğu için halk, mahalleye ‘Yahyabey Mezarı’ da der.
Kocasinan Düğer Mahallesi: Oğuzların Döğer boyuna mensup Türkmenlerin buraya gelip yerleşmesinden adını almıştır. Kalın, sağlam anlamında bir Oğuz boyunun adıdır.