Tam 32 il için uyarı! Kayseri de var mı? Ünlü deprem uzmanı Türkiye'de deprem beklediği illeri açıkladı

Deprem ülkesi olan Türkiye'de küçük büyük fark etmeksizin her gün bir sarsıntı yaşanıyor. Vatandaşlar yaşanan sarsıntıların daha büyüğü olmasından fazlaca endişe duyarken, uzmanların yorumları yakından takip ediliyor. Son olarak yaptığı deprem açıklamaları ile dikkat çeken Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye'de deprem beklediği illeri sıraladı. Peki bu listede Kayseri yer aldı mı? Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Tam 32 il için uyarı! Kayseri de var mı? Ünlü deprem uzmanı Türkiye'de deprem beklediği illeri açıkladı
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Türkiye tarih boyunca büyük depremlerle sarsıldı. Son olarak 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan ve 11 ili etkileyen korkunç felaketin ardından vatandaşların endişesi sürüyor. Özellikle son zamanlarda küçük ama sık sık yaşanan depremler sonrası akıllara ‘daha büyük deprem olur mu?’ sorusunu getiriyor. Deprem konusuna ilişkin uzmanların açıklamaları büyük bir özenle takip ediliyor. 

Türkiye’deki depremlerle ilgili yaptığı açıklamalarla dikkat çeken Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki’den önemli açıklamalar geldi. TGRT Haber’e özel açıklamalarda bulunan ünlü deprem uzmanı Moriwaki, Türkiye’de deprem beklediği illeri de sıraladı. 

Daha önce Kayseri ile ilgili yaptığı açıklamalarla da büyük merak uyandıran Moriwaki, Türkiye'nin acil bir şekilde önlemlerini alması gerektiğini belirterek, “Doğu Anadolu fay hattı, Batı Anadolu fay hattını baskılıyor bu yüzden depremler arttı. İlk olarak Van’da yaşanan depremler bunu tetikledi, daha sonra Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremler de bu baskının devamı oldu.

Doğu Anadolu fay hattı uzun süredir biriktirdiği enerjiyi boşaltmaya başladığından, batıdaki fay hatları tetikleniyor. Batı'da bulunan fay hatlarının harekete geçmesi ve Kıbrıs'a doğru ilerlemesi Adana'da yaşanan depremin sebebi olarak değerlendirebiliriz. Kıbrıs'a giden fay hattının tetiklenmesi Akdeniz bölgesinde depremleri arttıracaktır.” dedi. 

Tam 32 il için uyarı! Ünlü deprem uzmanı Türkiye'de deprem beklediği illeri açıkladı

‘Fay hatları domino taşı gibidir!’

Fay hatlarını domino taşlarına benzeten Moriwaki, “Türkiye üzerindeki fay hatları birbirlerini o kadar baskılamaya başladı ki, hiç deprem olmaz denilen şehirlerde dahi depremler olmaya başladı. Fay hatları domino taşı gibidir, birisi hareket ettiği zaman muhakkak diğer fay hatları da harekete geçer.” ifadelerini kullandı. 

İşte deprem beklenen iller

Moriwaki deprem beklediği illeri de şöyle sıraladı; “Türkiye'de en büyük depremler ise Kuzey Anadolu fay hattının geçtiği yerlerde meydana gelecek. Kuzey Anadolu fay hattı, dünyanın en hızlı hareket eden ve en aktif fay hatlarından biridir. Bu yüzden, İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkâri, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt’te yaşayan vatandaşlar ekstra önlemler alması gerekir.”

‘Allah türk milletini uyarıyor!’

Yerel yönetici ve mühendislerin acilen harekete geçmeleri gerektiğinin altını çizen Moriwaki, “Japonya’da da sürekli depremler oluyor. Ancak oradaki yerel yöneticiler ve mühendislerin öncülüğünde, depreme dayanıklı olmayan binalar hemen tespit ediliyor. Daha sonrasında hızlı bir şekilde binaların güçlenmesi veya yeniden yapılması sağlanıyor.

Türkiye’de de bu uygulamanın acil bir şekilde hayata geçmesi gerekiyor. Türkiye’de yaşanan ufak çaplı depremlerle Allah sizin harekete geçmeniz için uyarı veriyor.” diye konuştu.