Taksi İhalesine İptal Şoku!

Taksi İhalesine İptal Şoku!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Havalimanı Müdürlüğünün  24 Ocak’ta yaptığı  "Taksi Hizmetleri kiralama ihalesi” tartışmaları da beraberinde getirmişti. Erciyes Taksiciler Birliği üyeleri, Kayseri Adliyesi’nde bir araya gelerek, ihaleye fesat karıştırıldığını iddia edip, bu konuda suç duyurusunda bulundu. Yaşanan bu gelişmenin ardından Kayseri Kayseri 1’inci İdare Mahkemesi ihaleye yönelik şikayeti değerlendirdi ve ihale şartnamesinin hukuka aykırı olduğunu gerekçe göstererek, ihalenin iptali yönünde karar verdi.

  Kayseri’de, Devlet Havalimanı Müdürlüğünün "Taksi Hizmetleri kiralama ihalesi” Erciyes Taksiciler Birliği üyelerinin tepkisini de beraberinde getirmişti. Birlik üyeleri, “Adrese teslim ihale” yapıldığını öne sürmüş ve konuyu yargıya taşımıştı. 

ERCİYES TAKSİCİLER BİRLİĞİ KONUYU YARGIYA TAŞIMIŞTI

Birlik Üyeleri adına açıklama yapan Nejmettin Karaoğlan, “Kayseri Havalimanında yapılan taksi ihalesinde rekabetin sağlanması engellenmiş ve tek bir firmanın  ihaleye girmesi sağlanmıştır. Böylelikle ülkemizin içerinden geçtiği egemenliğimize kasteden dış güçlerin ekmeğine yağ sürülmüş, tek firmanın ihaleye katılımı sağlanarak  kamu zararına sebebiyet verilmiştir. Tek firmanın ihaleye girmesi  hukuk, etik ve teamüller dışı iş ve işlemlerle sağlanmıştır” ifadelerini kullanmıştı. Adliye önünde Şubat ayı başlarında yapılan bu yöndeki açıklamanın ardından birlik üyeleri savcılığa suç duyurusunda bulundu.

“KAMU YARINI GÖZETİLMEMİŞTİR”

Kayseri 1’inci İdare Mahkemesi şikayeti değerlendirdi ve iddiaların ardından merakla beklenen kararı verdi. Mahkeme, söz konusu ihalenin “Rekabeti engelleyici nitelikte olduğu, rekabet ilkesinin ihlal edildiği, kamu yarını gözetilmediği, ihale şartnamesinin mevzuat hükümlerine aykırı olduğu, ihaleye bir den fazla isteklinin katılmasıyla rekabetin sağlanması gerektiği” yönünde karar verdi.

“REKABET İLKESİ İHLAL EDİLMİŞTİR”

Mahkemenin söz konusu ihalenin iptaline yönelik kararında şu gerekçeler yer aldı, “Mevzuata aykırı durumun ihaleye verilebilecek teklif ile ihaleye katılımı etkileyen bir husus olduğu, ihaleye fazla sayıda isteklinin katılımıyla rekabetin sağlanması gerektiği ve bir  kamu malının kiralanmasından mümkün olduğunca yüksek gelir elde edilmesinin kamunun yararına olacağı  göz önünde bulundurulduğunda anılan mevzuat düzenlemelerine aykırı olarak hazırlanan şartnameye göre tek istekli olarak katılan firmaya kiralama ihalesinin verilerek, rekabet ilkesinin ihlal edildiği anlaşıldığından ve dava konusu ihale şartnamesine Karayolu Taşıma Yönetmeliği hükümlerine aykırı olması nedeniyle dava konusu ihalede hukuka  uyarlık bulunmaktadır. Bu nedenlerle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.”

Haber: Cafer ZENGİN