Suriyeliler İş Sahibi Olacak!

Suriyeliler İş Sahibi Olacak!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Suriyelileri meslek sahibi yapacak ve bunun yanında istihdam sağlamayı amaçlayan Mahir Eller Projesi Kayseri’de de hayata geçiriliyor. Bugün Ticaret Odası ev sahipliğinde projenin tanıtımı yapılacak. Proje ile firmalara ilk kez istihdam edecekleri Suriyeli çalışanlar için teşvik verilecek. Tanıtım toplantısına TOBB Başkanı video konferans ile katılacak ve katılımcılara seslenecek.

 

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) önderliğinde ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ortaklığında Avrupa Birliği finansmanı ile hayata geçirilen “Mahir Eller Projesi” ile Suriyeli 30 bin kişinin mesleki becerisi belirlenecek, 20 bin kişinin yetkinliği belgelendirilecek, 3 bin kişiye de istihdam sağlanacak. Projenin hayata geçirileceği iller arasında Kayseri’de var.  Proje ile firmalara ilk kez istihdam edecekleri  Suriyeli çalışanlar için teşvik verilecek. Proje ile 12 ilde yüzde 65'i geçici koruma altındaki Suriyeli, yüzde 35'i vatandaşlarımız olmak üzere toplam 20 bin kişiye ulaşılacak.

 

 

 

İki sene sürecek olan proje ile Türkiye’de geçici koruma altındaki Suriyeli nüfusunun yoğun olduğu aralarında Kayseri’nin de yer aldığı illerde Ticaret ve Sanayi Odaları işbirliği ile 30 bin kişinin beceri haritası çıkartılacak ve mesleki yetkinlikleri belirlenecek. Bunların arasından 20 bin kişi mesleki yeterlilik sınavlarına alınacak ve 15 bini belgelendirilecek. Belgelendirilen kişiler arasından 3 bin kişi istihdam edilecek. Ayrıca 2 bin kişi de Türkçe dil kurslarından yararlandırılacak.

 

Bu projeyle öncelikle geçici koruma altındaki Suriyelilerin en yoğun bulunduğu Adana, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kilis, Konya, Mardin, Mersin ve Şanlıurfa'ya odaklanıldığını belirten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat  Hisarcıklıoğlu, geçtiğimiz yıl Kasım ayında Ankara’da yapılan proje tanıtım toplantısında Mahir Eller Projesi ile mesleki yeterliliği, birikimi olan ve daha iyi çalışma koşulları arayan insanlara dokunmayı hedeflediklerini açıkladı.

 

 

“SURİYELİ ÇALIŞTIRACAK FİRMALARA TEŞVİK VERİLECEK”

 

Hisarcıklıoğlu, projeye katılanların hem daha kolay iş bulabileceğini hem de firmalara ve Türkiye'ye katkı sağlayacaklarını belirterek, "12 şehrimizde yer alan tüm firmalarımızı, 'birlikte yaşamak ve birlikte çalışmak için' gönüllü işveren olmaya davet ediyorum. Hükümetimiz, burada da yanımızda olduğunu gösterdi. Firmalarımıza, proje kapsamında ilk kez istihdam edilecek geçici koruma altındaki Suriyeli çalışanlar için teşvik verilecek. Çalışma izni ücretleri ve yeni istihdam ettiği kişinin toplam maliyetinin yüzde 10'u, proje süresince 6 ay boyunca karşılanacak. İşverenlerimiz, bu proje kapsamdaki tüm süreçler için 12 şehrimizdeki odalarımızdan danışmanlık alabilecek." dedi.

 

 

BAKAN SELÇUK SELÇUK: 4 MİLYON MÜLTECİYE EV SAHİPLİĞİ YAPIYORUZ

 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da Mahir Eller Projesi'nin 12 ilde toplam 20 bin kişiye ulaşacağını belirterek, şunları söyledi, "Bu çalışmada 3 bin kişinin istihdam edilmesi mültecilerle birlikte vatandaşlarımızın ekonomik uyumuna ciddi katkı sağlayacak. Bu proje ile 12 ilde yüzde 65'i geçici koruma altındaki Suriyeli, yüzde 35'i vatandaşlarımız olmak üzere toplam 20 bin kişiye ulaşılacak olması önemli bir hedef. Bu çalışmada 3 bin kişinin istihdam edilmesi mültecilerle birlikte vatandaşlarımızın ekonomik uyumuna ciddi katkı sağlayacak. Yaklaşık 15 bin kişinin sınavlarda başarılı olması ve belge almaya hak kazanması iş piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücüne kavuşması adına da önemli bir adım. Mesleki becerileri belgelendirilmiş kişilerin istihdam edilmesini teşvik etmek için asgari ücretin yüzde 10'u ve SGK işveren primlerinin tamamının, 6 aya kadar proje bütçesinden karşılayacağız."

 PROJE KAYSERİ’DE HAYATA GEÇİRİLİYOR! BUGÜN TANITIM TOPLANTISI YAPILACAK

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger de Kasım ayındaki toplantıda şu an Türkiye’de 4 milyon civarındaki kayıtlı sığınmacının yaklaşık 2 milyonunun çalışabilecek yaşta olduğunu ifade etti.

HİSARCIKLIOĞLU VİDEO KONFERANS İLE SESLENECEK

İşte yaşanan bu gelişmenin ardından proje ile ilgili adımlar atılmaya başlandı. Hedef iller arasında yer alan Kayseri’de bugün projenin tanıtım toplantısı yapılacak.

Kayseri Ticaret Odası’nın da (KTO) destek verdiği projenin tanıtım toplantısı bugün saat 10:00 -12:30 arasında  Wyndham Grand Kayseri Otel’in Erciyes Balo Salonunda gerçekleştirilecek.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da toplantıya video konferans sistemi ile katılacak ve salondakilere seslenecek, projeyi anlatacak. Toplantıda daha sonra katılımcılara Ticaret Odası danışmanlarınca Mahir Eller Projesinin yanı sıra Kayseri Ekonomisine Bakış-Ekonomik Panorama sunumları da yapılacak. Haber: Cafer ZENGİN