'Suriyeliler'in evine ekmek götürmesi yönünde uğraşıyoruz'
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Hacı Ali Hasgül, 38 Kent TV’de konuk olduğu Gazeteci Levent Çil’in sunduğu Kent Meydanı programı öncesinde haber merkezimize konuştu.
Taşeron işçiler ve mülteciler hakkında dikkat çeken açıklamalar yapan Hasgül, özel şirketlerde ve fabrikalarda taşeron olarak çalışan işçilerin yasasına dahil olmadığını söyledi.
Bu yasanın sadece kamuda çalışan taşeron işçileri kapsadığını dile getiren Hasgül, “Bu kapsamda 1 milyon 20 bin kişi dahil edilecek” dedi.
Kaçak mültecilerin çalıştırılması ile ilgili denetimlerin sürekli devam ettiğini dile getiren Hasgül, Kayseri’nin kayıt dışı noktasında Türkiye ortalamasının çok altında olduğunu söyledi. Hasgül, şöyle konuştu: “Mülteciler konusuna da geldiğimiz de tabi ki burada 80 bin t yaşayan Suriyeli vatandaşımız var. Bu 80 bin kişinin tamamı sosyal bir anlamda yaşamak durumda. Çünkü şehrin asayişi sıkıntıları ortaya çıkabilir. Biz olaya bu yandan bakıyoruz ve denetimler sırasın da böyle bir olayda karşılaştığımız da gerekli işlemi yapıyoruz. Yüzde 10 gibi kayıtlı çalıştırma oranımız var. Yani 100 kişi çalıştıran bir fabrika, 10 kişi Suriyeli olmak üzere gerekli izin belgeler ile iş yerin de sigortalı çalıştırabilir. O yüzden Kayserimizin asayişi bizim için güvenli önemli. Kişiler ekmek ile meşgul olmazlar ise suç ile meşgul olurlar. Dolayısıyla evine ekmek götürmesi yönünde uğraşıyoruz. Çok fazla değil hemen hemen işletmeler bize haber veriyor. Gerekli bilgiler alınıyor. Çünkü bununla ile ülkemiz de ki gerekli işçi arayışı kapatıldı. Ama Türkler genellikle inşaat ve ağır işlerde iş beğenme gibi bir durum var. Bir AVM’de çalışmayı, iş görmeyi fabrikada çalışmaya tercih ediyorlar. Daha ücreti az olsa bile. Durum böyle iken biz de işçi kapatma durumunu çözmüş oluyoruz. Rakam olarak bunları bir açıklayacak durum da değilim. Çünkü net bir sayı yok elimizde. Ama kayıt dışı istihdamla mücadelede Türkiye ortalamasına göre Kayseri çok altında. Bunu çok net söyleyebilirim çok düşüğüz. Gerek vatandaşlar gerekse işverenler bu konuda artık çok bilinçli. Alo 170 hattında bizlere ulaşabilirler. Bir kişi maaş bir gün eksik yatsa hemen arayıp şikâyetçi olabiliyorlar. Denetimlerimizde buna derhal hemen muhale ediyorlar. Bende şahsım bir denetim elamanıyım 10 yıl önce ki Kayseri ile şimdiki Kayseri ile çok büyük bir fark var. Sigortasız işçi bulamıyoruz artık”