'Suni gündemlerle gerçek gündemlerin üstü kapatılıyor'

'Suni gündemlerle gerçek gündemlerin üstü kapatılıyor'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Müftülere resmi nikah kıyma yetkisi veren tasarıya Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Başkanı Şehriban Peker tepki gösterdi. Peker, “Anayasal bir suç işleniyor” dedi ve ekledi: “Suni gündem oluşturmada başarılı olan iktidar bu tür gündemlerle ülkedeki asıl sıkıntıları gizlemek istiyor” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Başkanı Şehriban Peker düzenlediği basın toplantısıyla müftülere resmi nikah kıyma yetkisi veren tasarıya tepki gösterdi. Peker, “Anayasal suç işlendiğini”  savunarak, toplumda kutuplaşmanın artacağı uyarısında bulundu. Peker, şu ifadeleri kullandı, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hukuk devleti olma özelliği değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek mutlak bir hükümdür. Anayasamızın 174. Maddesine göre devletin asli görevi devrim yasalarını uygulamak ve toplumun çağdaş uygarlık düzeyine çıkartılmasıdır. Ayrıca anayasanın 10. Maddesi de kanun önünde eşitlik düzenlemesini içerir. Bu düzenlemeye göre herkes dil, din, ırk, mezhep, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç ayrımı göstermeksizin kanun önünde eşittir.  Müftülere tanınan nikah kıyma yetkisi ile, hukuk devleti olma ilkesi, kanun önünde eşitlik ilkesi, devrim yasalarının değiştirilmemesi ve laikliği koruma ilkesi ihlal edilmektedir. Söz konusu tasarının kabulüyle anayasa suçu işlenmektedir. Cumhuriyet bir hukuk devrimine dayanmaktadır. Cumhuriyetin kuruluşunun harcında hukuk vardır ve kadınların özgürlüğü, eşitliği birey olmaları cumhuriyetle teminat altına alınmıştır. Bu durumda biz Cumhuriyet Kadınları, hukuku savunarak, anayasayı savunarak devrim yasalarını ve Mustafa Kemal Atatürk’ü savunarak yollarına devam edecektir. Ülkemize getirilmek istenen İslam devleti olma dayatmasına karşı, kadın yurttaş kimliğimiz ile mücadelemizi asıl iş olarak önümüze koyacağız”

“BU GÜNDEMİ ÜLKEDE YAŞANAN KRİZLERİ KAPATMAK İÇİN KULLANIYORLAR”

Bu tasarının meclisten geçmesi ile asıl hedefin laik, hukuk devletinin ortadan kaldırmak olduğunu iddia eden Peker,  “Suni gündemler yaratmakta ustalaşan iktidar ve Cumhurbaşkanı, bu tasarıyı da ülkede yaşanan krizleri kapatmak için kullanmaktadır ” dedi. Peker, “Suni gündemler yaratmakta ustalaşan iktidar ve Cumhurbaşkanı, bu tasarıyı da yaşanan krizleri kapatmak için kullanmaktadır.”dedi. Peker açıklamasını şu şeklide sürdürdü: “ Müftülere resmi nikah kıyma yetkisi verilmesi toplumda yaratılmak istenen kutuplaşmayı daha da arttıracaktır. Toplumsal yaşamda nikahını belediyede veya müftülükte kıyanlar olmak üzere yeni bir ayrımcılık çıkacaktır. Oysa resmi nikah yurttaş olmanın kanun önünde eşit olmanın teminatıdır. CHP’li Kadınlar olarak meclis komisyonundan geçen tasarının kabul edilemez olduğunu her yerde haykıracağız. Bu tasarının meclisten geçmesi demek laik, hukuk devletini ortadan kalkması demektir. Ülkemiz çok karışık günlerden geçmektedir. Bu zor ve sıkıntılı günlerde gündemin bu konuyla meşgul edilmesini anlamak mümkün değil. Ülkemizin ekonomisi altüst olmuş durumdadır. Hem ekonomik sıkıntıların üzerini örtmek, hemde ülkemizin dış politikasının yarattığı olumsuzlukları gözlerden kaçırılmak istenmektedir. Anayasaya aykırı, suni gündemler yaratmakta ustalaşan iktidar ve Cumhurbaşkanı, bu tasarıyı da yaşanan krizleri kapatmak için kullanmaktadır” dedi. 

“İSTEYEN HERKES İNANCINA GÖRE DİNİ NİKAH YAPIYOR, ENGEL YOK”

 Cumhuriyet Kadınları Derneği Kocasinan Şube Başkanı Zeliha Sevgi Parkan, düzenlediği basın toplantısında “Müftülere Nikah Kıyma” yetkisinin verileceği  tasarıya tepki gösterdi. Parkan, “Ülkemizde isteyen herkes inancına göre dini nikah yapabilmektedir, bir engel yok” dedi. Cumhuriyet Kadınları Derneği Kocasinan Şube Başkanı Zeliha Sevgi Parkan, Nüfus Hizmetleri Kanununda yapılan değişikle Müftülere Nikah Kıyma yetkisini veren tasarıya tepki gösterdi. Tasarının TBMM’nin alt komisyonunda 4 kabul 3 ret oyu ile İçişleri Komisyonuna gönderildiğini dile getiren Parkan, Tasarının yürürlükteki Medeni Kanuna ve Anayasaya aykırı olduğunu söyledi.Parkan, “Nüfus Hizmetleri Kanununda yapılan değişikle Müftülere Nikah Kıyma yetkisi TBMM’de kabul edilerek İçişleri Komisyonuna gönderildi. Öyle görünüyor ki, tasarı hızla Meclis Genel Kuruluna gönderilecek. Daha Önce Cumhuriyet Kadınlar Derneği olarak 25 Temmuz 2017’de iktidar partisi tarafından meclise sunulan tasarıya karşı defalarca itiraz etmemize, uyarmamıza rağmen bu acelenin nedenini anlamak mümkün değil. Ankara’da Ekim ayı boyunca her türlü Eylem Yasağı kararının gerekçesini de böylece anlamış bulunuyoruz. Ülkemizin birlik ve beraberlik içinde olması gereken bu zor günlerde bu ayrıştırıcı tasarı vahim bir hatadır. Umuyoruz ki, mecliste aklıselim galip gelir ve tasarı reddedilir” dedi. Tasarının TBMM’nin alt komisyonunda 4 kabul 3 ret oyu ile İçişleri Komisyonuna gönderildiğini dile getiren Parkan, Tasarının yürürlükteki Medeni Kanuna ve Anayasaya aykırı olduğunu söyledi.

“ÜLKEMİZDE İSTEYEN HERKES İNANCINA GÖRE DİNİ NİKAH YAPABİLMEKTEDİR”

  “Asıl amaç Laik Cumhuriyet rejimini ortadan kaldırmak”  diyen Parkan, tasarının hiçbir haklı gerekçesinin olmadığını savundu. Parkan, şunları söyledi, “İtirazımızı ve uyarımızı bir kez daha tekrarlıyoruz. Tasarı, yürürlükteki Medeni kanuna ve Anayasaya aykırıdır. Laik Cumhuriyet rejimini ortadan kaldırmaya yönelik planlı girişimlerdir. Medeni kanun ile belediyelere verilen resmi nikah kıyma işlemlerinde bugüne kadar hiçbir yetersizlik söz konusu olmamıştır. Ülkemizde isteyen herkes inancına göre dini nikah yapabilmektedir. Bu şartlarda tasarının hiçbir haklı gerekçesi yoktur. Gizli amacın Cumhuriyet Rejimini yıkmak olduğu açıkça görülmektedir. Cumhuriyet Kadınları olarak buna izin vermeyeceğiz. Atatürk’ün kurduğu ve hepimizin yaşatmakla yükümlü olduğu laik Cumhuriyet rejiminin yıkılmasına, kadına yönelik ayrımcılığa, kadın ve çocuk hakları ihlallerine, kanunlarımızın ve Anayasamızın yok sayılmasına seyirci kalmayacağımızı, tüm yasal ve demokratik direnme haklarımızı kullanacağımızı ilan ediyoruz. Laik Cumhuriyetten, kadın ve çocuk haklarından yana olan tüm vatandaşlarımızı da birlikte hareket etmeye davet ediyoruz”