SPK'dan Kayserili iş adamlarına ceza

2020 yılında Borsa İstanbul'dan kottan çıkarılan şirketin yöneticilerine SPK para cezası verdi. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

SPK'dan Kayserili iş adamlarına ceza

Sermaye Piyasası Kurulu, 12 Ekim 2023 Perşembe günü yayımlanan 2023-61 nolu haftalık bülteninde 2020 yılında kottan çıkarılan Mensa Sınai'nin Kayserili iş adamı Yönetim Kurulu Başkanı Faik Ulutaş, Kayserili Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Felekoğlu’na yönetiminde bulunanlara yönelik ceza kesti. Cezaya sebep olarak ise Sermaye Piyasası Kurulu'nun özel nitelikteki kararına aykırı hareket edilmesi gösterildi.

SPK'dan Kayserili iş adamlarına ceza

SPK bülteninden konuyla ilgili yapılan açıklama şu şekilde; “Mensa Sınai Ticari ve Mali Yatırımlar AŞ ile ilgili olarak 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu (SPKn) ve ilgili mevzuat kapsamında yapılan incelemeler sonucunda, aşağıdaki tabloda yer verilen idari para cezalarının uygulanmasına karar verilmiştir.
Faik Ulutaş 872.282 TL, Ahmet Kestek 69.783 TL, Mustafa Felekoğlu 69.783 TL, İlyas Kaykal 69.783 TL, Yekda Aydoğmuş 69.783 TL” ceza verilirken cezaya neden olan eylem olarak da “kurulumuzun 09.12.2022 tarihli kararının gereği yerine getirilmeyerek Kurulumuzun özel nitelikteki kararına aykırı hareket edilmesi” denildi.

SPK'dan Kayserili iş adamlarına ceza

SPK, geçmiş yıllarda da Faik Ulutaş, Ahmet Kestek, Yekda Aydoğmuş, Mustafa Felekoğlu’na şirketin finansal sonuçlarını zamanında açıklamadığı gerekçesiyle de idari para cezası uygulamıştı.

SPK'dan Kayserili iş adamlarına ceza

Geçmişte neler olmuştu

1997 yılında Kayserili Ulutaş Ailesi Mensa’yı İş Bankasından satın almıştı. Ulutaş Ailesinin yatırımlarıyla şirket 2006 yılına kadar Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer aldı. Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasında yer alan Mensa dünyanın en büyük entegre tesislerine sahip şirketler arasında yer alıyordu.

SPK'dan Kayserili iş adamlarına ceza

Mensa şirketinin geçmişi şirketin internet adresinde şu şekilde açıklanmaktadır,
“Dünyanın sayılı entegre tekstil işletmelerden biri olan Mensa, 1972 yılında Merhum İbrahim Tekin’in önderliğinde, Adanalı çiftçi-sanayici ortaklar tarafından kurulmuştur. 1973 - 1974 yıllarında baş gösteren Petrol Krizi, Dünya Ekonomisi ile birlikte Milli Ekonomimizi de derinden etkilemiş, bu kriz sonrasında Mensa hisselerinin önemli bir bölümü Türkiye İş Bankasına geçmiştir. 1996 yılı Aralık ayının son günlerinde Türkiye İş Bankasının elinde bulunan Mensa’nın % 99,82 oranındaki hissesi Ulutaş Tekstil tarafından satın alınarak Şirket, Ulutaş Şirketler Grubu bünyesine dahil olmuştur. 
Türkiye’nin ilk ve tek Oydan Yoksun Pay (OYP) ihracı sonucu Şubat 2010’da İMKB’de işlem görmeye başlayan MEMS1 hisseleri, 5 Şubat 2013 itibarıyla birleşerek MEMSA hisse senedine dönüştürülmüştür. Öte yandan şirketin 2010 yılında revize ettiği esas sözleşmesine göre tanımlanan yeni iş kollarına girme planları çerçevesinde, enerji sektöründe faaliyet göstermek üzere 07.02.2013 tarihinde Volt Yatırım Gayrimenkul  Enerji AŞ’nin 77,22% hissesi, 01.03.2013 tarihinde Mensa Mensucat San Tic AŞ’nin 100%’ü ve 07.03.2013 tarihinde de Mensa Gayrimenkul Yatırım İnşaat AŞ’nin 70% hissesi devralınmıştır. An itibari ile Volt Yatırım Gayrimenkul Enerji Aş`nin %100 hissesi ve Mensa Gayrimenkul Yatırım İnşaat Aş`nin %100 hissesi ortaklığımız bünyesindedir.”

SPK'dan Kayserili iş adamlarına cezaMensa’nın iflas nasıl istenmişti

2017 yılında alacaklı bir şirket Mensa’nın ödenmeyen bir borcu için önce icra takibi başlatmış daha sonra ise iflas davası açmıştı. Mensa’nın avukatları o dönem basına yaptıkları açıklamalarda borcu ödemek istediklerini ama faiz oranının çok yüksek olması sebebiyle anlaşma sağlanamadığını açıklamışlardı.