Sosyal medyanın gündemine oturan masal kitabı için iki Bakanlıktan açıklama!
'Onlar Ermiş Muradına' adlı masal kitabındaki bir hikayede yer alan ifadeler sosyal medyada gündeme geldi. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…
"Onlar Ermiş Muradına" adlı masal kitabındaki bir hikayede yer alan ifadeler sosyal medyada gündeme geldi. Masalda bir baba ile kızının diyaloglarının yer aldığı bölüme birçok kullanıcı tepki gösterdi. Tepkiler sonrasında Milli Eğitim Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı da açıklamalar yaptı.
MEB: 'Bakanlığımız denetimi alanında değildir'
Milli Eğitim Bakanlığı, söz konusu kitabın hikaye kategorisinde olduğunu ve ders kitabı veya yardımcı kaynak olarak onay süreçlerinin dışında olduğunu belirtti. Bakanlık, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın sadece bakanlık bünyesindeki ders kitaplarının onay sürecini yürüttüğünü vurguladı.
MEB'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığımız sadece Bakanlığımız bünyesindeki ders kitaplarının onay sürecini yürütmektedir. Söz konusu içerik, ders kitabı veya yardımcı kaynak değildir, 'hikaye kitabı' kategorisindedir. Hikaye, roman, deneme gibi kültür yayınlarına ilişkin eserlerin onay süreçleri Bakanlığımız denetimi alanında değildir."
Kültür ve Turizm Bakanlığı'da açıklamada bulundu!
Kültür ve Turizm Bakanlığı ise sosyal medyada ortaya atılan iddialara ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık, yayımlanan eserlerde suç teşkil eden hususların belirlenmesi ve cezai yaptırımların uygulanmasının sorumluluğunun kendilerinde olmadığını ifade etti. Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) ve bandrol işlemlerinin, eserlerin yayımı öncesinde ve hak sahiplerinin haklarının korunması amacıyla yapıldığını, içeriğin onaylandığı anlamına gelmediğini açıkladı.
Bakanlık'tan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; " Bugün sosyal medya ve internet sitelerinde yer alan 'Onlar Ermiş Muradına' adlı masal kitabı üzerinden Bakanlığımıza yönelik ortaya atılan iddialara ilişkin bir bilgilendirme yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.
Ülkemizde yayımlanmış eserlerde suç teşkil eden hususların belirlenmesi ve bunlara karşı herhangi bir cezai yaptırım uygulanması kanunen Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sorumluluğunda değildir. Bakanlığımız tarafından verilen Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) mecburi bir uygulama değildir ve bu uygulamanın amacı eser numaralarının uluslararası bir yöntemle standardize edilmesi ve materyalin kimliğinin tanımlanmasıdır.
Bandrol işlemlerinin amacı ise eser ve hak sahiplerinin haklarının takip edilmesini sağlamak ve fikri hak ihlalleriyle mücadele etmektir. Kültür ve Turizm Bakanlığının ilgili birimleri tarafından doğrudan ya da bu birimlerin koordinasyonunda gerçekleştirilen ISBN tahsisi ve bandrol tahsisi eserin yayımı öncesinde gerçekleştirilen ve eserin içeriğiyle hiçbir ilgisi olmayan işlemlerdir. Bu çerçevede de kesinlikle içeriğin onaylandığı anlamına gelmezler. Basılmış eserler yoluyla işlenen suçlar 5187 Sayılı Basın Kanunu'na bağlı olarak takip edilir. El koyma, dağıtım ve satış yasağı koyma işlemi ancak Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma ve kovuşturmaya binaen ilgili mahkemelerin kararıyla yapılabilir.
Özetle, yasaklama ve el koyma kararları yargı mercilerince verilmekte olup, kitapların yayımı öncesinde ve sonrasında içerik olarak denetlenmesi, yasaklama, el koyma veya toplatılması kararlarının alınmasında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yetkisi bulunmamaktadır."