SONRA DA KADER!
Türkiye’nin acı bir rekoru var. Türkiye iş kazalarında dünyada üçüncü avrupada ise birinci sırada. Ülkemizde iş kazaları, birer kaza olmasının ötesinde, kimi zaman bir cinayet kimi zaman da maalesef intihardan farksız. Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde başlatılan çevre düzenlemes i kapsamında çalışan işçilerin de iş güvenliğini hiçe sayan görüntüleri, iş kazalarının kader olmadığı gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi.
Ülkemizin yürek burkan rekorları var. Mesela ülkemizde her yıl binlerce kişi ‘trafik canavarı’nın kurbanı oluyor. Özellikle uzun tatil dönemlerinde, insanları birbirine kavuşturması beklenen yollar, insanları birbirinden kopartıyor, yollar kan gölüne dönüyor. Yüreğimizi yakan bu görüntülerin altında yatan en büyük etken ise ne yolların durumu nede makine hatası en büyük etken insan… ‘Bana bir şey olmaz’ denilerek çıkılan yolda, ‘bize’ çok şeyler oluyor. Ülkemizin iş kazalarında dünya üçüncüsü Avrupa birincisi olması da tesadüf değil. Önceki gün objektifimize takılan bir görüntü de iş kazalarının kaza yada kader diyerek geçiştirilemeyeceğini gözler önüne seriyordu:
Kayseri’de bir süredir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen bir çevre düzenlemesi projesi var. Proje kapsamında, binaların cepheleri bir yandan yalıtım yapılırken diğer yandan da kentin merkezi noktalarında görüntü bütünlüğü sağlanıyor. Bu proje kentin estetiğine katkı koymayı amaçlıyor. Ancak fotoğrafın bir diğer yüzü ise iş güvenliğinin ne kadar hiçe sayıldığının bir göstergesi. Cami kebir mahallesinde Çevre düzenleme çalışması sırasında bina dış yüzeylerinin kaplanması amacıyla oluşturulan demir iskele etrafında çalışan işçilerin can güvenliği için hiçbir güvenlik önlemi alınmaması her iş kazası sonrasında yapılan kader açıklamasını akıllara getirdi. Vatandaşlar “İskelede çalışan işçiler bir anlık dalgınlıkla ölüme davetiye çıkarabilir bu tip işlerde önlem alınmaması ülkeminiz işçiye ve can’a ne kadar önem verdiğinin de adeta bir göstergesi. Daha iki ay önce inşaat denetimi yaparken hayatını kaybeden iki mühendisin ölümü anlaşılan yetkililere ve çalışanlara ders olmamış. Şehir güzelleşsin tamam ama insanlar da ekmek parası uğruna canını ortaya koyarak çalışmasın tedbir alınsın, yetkililer bu konuda daha duyarlı olamaz mı? İlla iş kazası ölümlerinden sonra apar topar ödenen bir tazminatla belki de sigortası bile olmadan hayatını kaybeden işçilerimiz için kader açıklamasını yapıp kenara çekilip izlemek mi gerek ?” diye sordular.
HABER /FOTOĞRAF :GÜLER RUHSAR AKTAŞ HATİP