Sıralama belli oldu! Kayseri 16'ncı sırada yer aldı

Firmaların merkezlerinin bulunduğu iller esas alınarak derlenen ihracat istatistikleri belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından firmaların üretim yerleri dikkate alınarak yapılan hesaplamada dikkat çeken veriler. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Sıralama belli oldu! Kayseri 16'ncı sırada yer aldı
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), firmaların üretim yerleri dikkate alınarak hesaplanan ve il, ürün, ülke gibi alt kırılımlarda detaylı analize imkan veren faaliyet illerine göre ihracat istatistiklerini açıkladı.

Sıralama belli oldu! Kayseri 16'ncı sırada yer aldı

Faaliyet illerine göre ihracat verileri Türkiye İstatistik Kurumu, Ticaret Bakanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliğiyle 2022’den itibaren üretiliyor. Verilerin üretiminde gümrük beyannamelerinden alınan vergi numaraları, imalatçı vergi numarası, Sanayi Sicil Bilgi Sistemi kayıtları, Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtları ve TÜİK iş kayıtları sistemi kullanılıyor. 

Sıralama belli oldu! Kayseri 16'ncı sırada yer aldı

Bu veriler her ay paylaşılacak

Halihazırda firmaların merkezlerinin bulunduğu iller esas alınarak derlenen ihracat istatistiklerinin yanı sıra üretim yerleri dikkate alınarak hesaplanan 'faaliyet illerine göre ihracat istatistikleri' oluşturuldu. Bu istatistikler her ay Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu tarafından kamuoyuyla paylaşılacak. İl, ürün ve ülke gibi alt kırılımlarda detaylı analize imkan vererek illere göre ihracatın teknolojik seviyesi gibi önemli göstergeler içeren bu istatistiklerin, il bazlı, bölgesel politikaların veriye dayalı belirlenmesine önemli katkı sağlaması bekleniyor.

Sıralama belli oldu! Kayseri 16'ncı sırada yer aldı

Kayseri'nin sıralaması belli oldu

Ekonomist Zeki Karahüseyin, yeni açıklanan 2024 yılı Şubat ayı Faaliyet İllerine Göre İhracat İstatistiklerini değerlendirdi. Karahüseyin, 'Kayseri geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde17,3’lük artış gerçekleştirerek, 308 milyon 829 bin dolar ihracat yaptı dedi. Diğer yandan faaliyet illerine göre ihracatta, 2024 Şubat ayı itibariyle geçtiğimiz yılın aynı ayına göre faaliyet illerine göre ihracat istatistiklerine ilişkin temel veriler ise şu şekilde. 
2024 yılı Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre faaliyet illeri bazında ihracatta; 
İstanbul yüzde 2,1 azalış ve 4 milyar 344 milyon 4 bin dolarla birinci sırada, 
Kocaeli yüzde 11,7 artış ve 2 milyar 594 milyon 684 bin dolarla ikinci sırada, 
İzmir  yüzde 8,7 artış ve 2 milyar 69 milyon 739 bin dolarla üçüncü sırada, 
Kayseri ise yüzde 17,3 artış ve 308 milyon 829 bin dolar ile 16’ıncı sırada yer aldı. 

Sıralama belli oldu! Kayseri 16'ncı sırada yer aldı