Sınavla öğrenci alacak okul sayısı belli oldu
Liseye geçiş sisteminde okullar, sınavla öğrenci alan ve mahallinden öğrenci alan okullar olmak üzere iki bölümden oluşuyor. MEB, ülke genelinde sınavla öğrenci alacak okul sayısının 700 civarında olmasını planlıyor. Mayıs’ta okul sayıları ve kontenjanların ilan edilmesi, sınavın ise haziranın ilk haftası yapılması kararlaştırılıyor.
FIRSAT EŞİTLİĞİ SAĞLANACAK
Bakanlık sınavla öğrenci alan okulların ülke genelinde 700 civarında olması için planlama konusunda çalışmalarına devam ediyor. Kontenjan olarak tüm öğrencilerin yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde planlanan bu okullar, ilin öğrenci sayısı ve okul türü de gözetilerek eğitime erişimde fırsat eşitliği ön plana alınarak ülke genelinde dağıtılacak. Mayıs ayı itibarı ile okul sayıları ve kontenjanlarının ilan edilmesi bekleniyor. Sınav ise haziranın ilk haftası gerçekleştirilecek. Yerleştirme puanları oluşturulurken okul başarı puanları hiçbir şekilde etki ettirilmeden tamamen merkezi sınav puanına göre yerleştirme yapılması yönünde planlama yapılıyor.
SÖZEL-SAYISAL YETENEK TESTLERİ
Bakanlık, sözel-sayısal olmak üzere iki bölümden oluşan sınavın soru sayılarına ve sürelerine kamuoyundan gelen görüşler doğrultusunda son şeklini verecek. Buna göre, merkezi sınavın 60 soru ve 90 dakika süreli tek oturumlu ya da 80 soru ve 120 dakika süreli iki oturumlu olması alternatifleri üzerinde duruluyor. Çoktan seçmeli sorulardan oluşan sınavda sözel-sayısal yetenek testleri ve bu testlere ait sorular yer alacak.
SINAVSIZ YERLEŞTİRME TEMMUZ’DA
Mahallinden öğrenci alan okullar, merkezi sınavla öğrenci alan okulların yerleştirilme işlemleri tamamlandıktan sonra geriye kalan öğrencilerin yerleşeceği okullar olacak. Öğrenciler, temmuz ayı içerisinde tercih ekranı açıldığında adreslerine göre yakından uzağa ilkesi çerçevesinde kendilerine en yakın okulları tür ve kontenjanlarıyla birlikte görecek ve 5 tercih yaparak yerleşme isteklerini beyan edecek.
- Nakil isteyebilecekler
- Öğrenciler, tercihlerinden birine yerleşemezlerse okullar açılana kadarki sürede boş kalan kontenjanlar için yerleştirme nakli isteğinde bulunabilecek. Okul rehber öğretmenleri de bu sürede öğrencilere en uygun okula yerleşmeleri yönünde yardımcı olacak. Nakil işlemleri, sınavla öğrenci alan okullarda, sınava giren öğrencilerin puan üstünlüğüne göre yapılabilecek. Öğrenciler, kesinlikle tercih etmediği bir okul türüne yerleştirilmeyecek. Öğrenciler kendilerine sunulan 5 tercih dışında gitmek istediği okul türüne göre il içindeki diğer pansiyonlu okulları da tercih edebilecek.