Saadet Partili Soyuğur: 'Şimdi de pancarı öldürmek istiyorlar'

Saadet Partili Soyuğur: 'Şimdi de pancarı öldürmek istiyorlar'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi Duran Soyuğur, hükümetin 14 Şeker Fabrikası ile ilgili olaraK aldığı satış kararına tepki gösterdi. Soyuğur, söz konusu Şeker Fabrikalarının 2016 yılında 58 milyon kar ettiğini belirterek, “Şimdi de pancarı öldürmek istiyorlar” dedi.

 AK Parti Hükümetinin Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesine yönelik kararına tepkiler sürüyor. Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi Duran Soyuğur da parti il binasında basın toplantısı düzenleyerek, satış kararına tepki gösterdi. Söz konusu şeker fabrikalarının zarar değil kar ettiğini ifade eden Soyuğur, “Türk Şeker’e ait şeker fabrikaları 2016 yılında 58,6 milyon TL kar etmiştir” dedi. Soyuğur, “Türkiye’de 33 Şeker fabrikası var. Bunların 25’i Türk Şeker’e ait. 8’inin sahibi Pancar Üreticileri Kooperatifi Birliği ve özel sektör. Özelleştirilmesi istenen Ağrı, Alpullu, Bor, Burdur, Çorum, Elbistan, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Kırşehir, Muş, Turhal ve Yozgat şeker fabrikaları. Türk Şeker’in 2016 faaliyet raporunda 25şeker fabrikasının 28,2 milyon TL, Şeker Enstitüsünün’de 2,7 milyon TL olmak üzere 31,9 milyon TL zarar ettiği açıklandı. Bu zararda çalışmayan Ağrı, Alpullu, Çarşamba ve Susurluk fabrikalarının payı çok büyük ve toplam 90,5 milyon TL’dir. Çarşamba ve Susurluk Şeker Fabrikaları 2011-2012, Alpullu Şeker fabrikası 2013/2014 ve Ağrı şeker Fabrikası 2014/2015 üretim yılından itibaren çalışmıyor. Çalıştırılmayan bu dört fabrika hesabın dışında tutulduğunda şeker enstitüsü dahil 21 fabrikanın karı 103,3 milyon TL, zarar ise 44,7 milyon TL’dir. Sonuçta sadece çalışan fabrikalar ve şeker enstitüsü üzerinden yapılan hesapta Türk Şeker’e ait şeker fabrikaları 2016 yılında 58,6 milyon TL kar etmiştir. asıl sorunun Ağrı, Alpullu, Çarşamba ve Susurluk fabrikalarının çalıştırılmaması nedeni konusunda küçük bir araştırma yapıldığında, bu fabrikalar için çiftçimizin yeterli miktarda şeker pancarı üretmediği, ürettirilmediği sonucuna kolaylıkla ulaşılır”  şeklinde konuştu.

 “YÖNETİMİN HATASINI 2,5 MİLYON AİLEYE ÖDETEMEZSİNİZ”

 Şeker Fabrikalarının iyi yönetilmemesinin ne çiftçinin ne de pancar üreticilerinin suçu olduğunu dile getiren Soyuğur, “Yönetimin hatasını 2,5 milyon aileye ödetemezsiniz.” ifadelerini kullandı. Soyuğur, şöyle konuştu: “Sayıştay raporlarına göre şeker fabrikaları iyi yönetilmediği için 2016’da 22 milyon TL faiz ödediği, Fabrikaların iyi yönetilmemesi ne işçilerin ne de pancar eken çiftçinin suçu. Yönetime getirilen adamlar bu fabrikaları rantabl hale getirememiş. Yönetimin hatasını 2,5 milyon aileye ödetemezsiniz. Şeker pancarı üretimi sözleşmeli üretimin ilk örneklerinden biri olduğunu ve sanayileşme tarihinde tarımın sanayiye entegre olmasını sağlayarak gıda sanayinin gelişiminde kilit rol oynadığı görülmekte. Buna rağmen şeker fabrikalarının zarar etmesinin kökeninde tarım politikalarındaki yetersizlikler net bir şekilde ortaya çıkmıştır” dedi.

“ŞEKER FABRİKALARI ZARAR ETMİYOR”

Şeker fabrikalarının zarar etmediğini, ettirildiğini savunan Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi Duran Soyuğur, şeker fabrikaların sosyal  ve ekonomik açıdan da önemli olduğunu söyledi. Soyuğur, “Kars, Ağrı, Muş, Erciş ve Orta Anadolu’daki şeker fabrikaları yapılırken harekat noktası sadece ekonomik değildi. Sosyal kriterlerinde dikkate alınarak, çiftçi arpa, buğday, gibi ürünlere mahkûm olmasın, hayvancılığın ve besiciliğin önünü açsın, ürün çeşitliliği artsın, Geçimini kolay sağlasın, baba ocağı tütsün topraklar terk edilmesin yerinde doysun istenmiş. Şeker pancarı sadece şeker elde edilen bir ürün değil çok iyi bir münavebe bitkisi, toprağı nadasa bırakmadan buğday ekebiliyorsun. Bundan dolayı orta Anadolu’da verimli olmayan topraklarda, pancar imdada yetişiyor" şeklinde konuştu.

 “BU İŞSİZLİĞİN ARTMASI, ÜRETİMİN AZALMASI VE GÖÇÜN ARTMASI ANLAMINA GELİYOR”

 Açıklamasında, “Şimdi de pancarı öldürmek istiyorlar” diyen Soyuğur, “Bu işsizliğin artması, üretimin azalması ve göçün artması anlamına geliyor” dedi. Soyuğur, şöyle devam etti: “Ülke tarımı ve hayvancılığı için büyük öneme sahip olan şeker pancarı kişilerin inisiyatifine bırakılamaz. Çünkü Anadolu’da iki sanayi ürününden biri olan tütünü öldürdük. Şimdide bu özelleştirmelerle pancarı öldüreceğiz. Bu işsizliğin artması üretimin azalması göçün artması anlamına gelir.  Türkiye de pancarla geçinen 110 bin ailenin azalması demek. Satış listesindeki Ilgın Şeker fabrikası geçtiğimiz yıl 33 milyon lira kar etmiş. Kar eden şeker fabrikasının satılması değil aksine kapasitesi artırılmalı.  Şeker fabrikasının satılması Türkiye’deki nişasta bazlı şeker üreticilerinin önünü açar. Pazar alanı genişler, bu ise bilim adamlarına göre sağlığımızı riske sokar"