SGK İl Müdürü Hasgül: Sigortalı çalışan sayısı neden düştü?

SGK İl Müdürü Hasgül: Sigortalı çalışan sayısı neden düştü?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Hacı Ali Hasgül, işsizlik rakamları konusunda kamuoyunda yaşanan tartışmayı değerlendirdi. Hasgül,  “248 bin 330 olan sigortalı çalışan sayısı, Kayseri’de 246 bin 727’ye düştü, ama moraller yerinde. Bu tersine de dönecektir” dedi. Hasgül,  bu durumu da ekonomide yaşananlara ve inşaat sektörüne bağladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Hacı Ali Hasgül, Kayseri’de Temmuz 2017 yılında sigortalı çalışan sayısının 248 bin 330 iken, 2018 Temmuz ayında bu sayının 246 bin 727’ye düşmesini değerlendirdi.

Haber merkezimizin sorularını yanıtlayan Hasgül,  “Sosyal Güvenlik Kurumunun verilerine baktığımız zaman 2017 yılının Temmuz ayında Kayseri ilinde çalışan sigortalı 248 bin 330 kişi. 2018 yılının Temmuz ayına baktığımız zaman 246 bin 727 kişiye düştü. Burada bin 603 kişilik bir azalış gözüküyor. Bu azalışa baktığımız zaman yüzde 0,4 gibi bir rakama tekabül ediyor. Türkiye’de işsizlik rakamları 2 gün önce açıklandı. Burada da işsizliğin yüzde 0,1 arttığı gözüküyor.” dedi.

“BU TERSİNE DÖNECEKTİR”

Açıklamasında, “Mevcut ekonomik saldırılar, dolar kurundaki artış, işletmelerin ham maddeye ulaşılmasında güçlüklere rağmen bizim beklediğimizin çok altında bir azalış meydana geldi” diyen Hasgül,  “Bu da şunu gösteriyor biz sürekli sanayicilerimizle, işletmelerimizle birlikteyiz. Morallerin yerinde olduğunu özellikle son zamanlarda döviz kurundaki azalışın belirgin şekilde olduğunu, bunun yakın zamanda fiyatlara da yansıyacağını ümit ediyoruz. Bunun devamında üretimi ve istihdamı sağlayacaktır. Ancak en kriz zamanımızda, en sıkıntılı zamanımızda bizim bin 603 kişiyle bu işi atlatmamız büyük bir başarı olarak değerlendirmek istiyorum. Ekim ayından sonra Kasım ve Aralık gibi mevsimsel bir azalış meydana gelir. Çünkü inşaat sektörü Nisan ayı itibariyle başlar Kasım sonu ile sonlanır. Aralık, Ocak ve Şubat aylarında inşaat işçileri çalışmadığı için istihdamda bir azalış meydana gelir. Bunun ilerleyen aylarda terse döndüğünü hep birlikte göreceğiz. Çok net söylüyorum moraller yerinde. “dedi.

“EKONOMİK SAVAŞI KAYSERİ OLARAK KAZANDIK”

İşletmelere çağrıda da bulunan Hasgül, “Biz bu ekonomik savaşı Kayseri olarak başarıyla kazandık.” dedi. Hasgül, şunları söyledi, “Enflasyonla Topyekûn Mücadele programı başlatıldı. Bazı işletmelerimiz yüzde 10’luk indirimi yüzde 20’ye çıkardı. Biz bunun gibi işletmelerimizin çoğalmasını istiyoruz. Ben işletmelerimize şu tavsiyelerde bulunmak istiyorum. Öz sermayelerini işletmeye indirgesinler. Bu bin 603 kişi hiçbir şeydir. Biz bu savaşı Kayseri olarak başarıyla kazandık. Bundan sonra morallerimiz yerinde. Üretip, ürettiğimizi dışarıya satmaya devam edeceğiz. İnatla üreteceğiz. “

“BUNUN OLMASI MÜMKÜN DEĞİL”

“Kayseri’de istihdam seferberliğinde dereceye girebilmek için işletmelerin işçi aldığını ve daha sonrada bu işçiler çıkarıldığı” yönündeki  iddialara da yanıt veren Hasgül, “Cumhurbaşkanımızın başlattığı milli seferberlik ilan etmişti. Bizde bütün Kayserili sanayicilerimizi tek tek gezmiştik. O dönemde benzer bir ekonomi saldırı vardı. Türkiye’nin hiçbir gerekçe yokken uluslararası kredilenme notunu düşürmüştü. Gerekçelerin bir tanesi de işsizlikti. Bu gerçek değildi. Biz bunu daha güçlü olduğumuzu göstermek için artı 1 buçuk milyon ek istihdam sağlayacağız diye. Bu durumda Adana, Gaziantep gibi kendisinden büyük illeri geride bırakarak ilk 10’lara girdi Kayseri. Hiçbir sanayici Kayseri’nin notu yüksek çıksın da, ilk 10’na girsin sonrada işçiyi çıkarırız gibi bir işe girmedi. Bu mantıksız bir şey zaten. Bu olması mümkün değil. Şeker Fabrikamız Cumhurbaşkanımızın elinde ödül aldı. Kampanya döneminde Başkana rica ettik aldı işçiyi. Kendisine teşekkür ediyorum. Buna katkı sağlamak yanlış anlaşılmalara neden vermemesi gerekiyor. Başka türlü düşünmemek gerekiyor. Keşke herkes Hüseyin Akay gibi, Tahir Nursaçan gibi harekete geçebilse. Ticaret hayatında olan STK’lar çok uyumlu çalışıyorlar. Çünkü saldırıya karşı kenetlendik.”ifadelerine yer verdi.

(Haber Merkezi)