TÜMSİAD: Ekonomik sıkıntı var, kriz değil! MÜSİAD: Ekonomide döviz ve faiz kaynaklı sıkıntı var

TÜMSİAD: Ekonomik sıkıntı var, kriz değil! MÜSİAD: Ekonomide döviz ve faiz kaynaklı sıkıntı var
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

 Türkiye’de ekonomide yaşanan son gelişmeler Kayseri’yi nasıl etkiledi. Kentte faaliyet gösteren SİAD’lar Başkanları, ekonomi gündemini değerlendirdi. TÜMSİAD Şube Başkanı Hüseyin Akgül, ekonomik sıkıntının olduğunu ancak buna kriz denilemeyeceğini söyledi. MÜSİAD Şube Başkanı Nedim Olgunharputlu da ekonomide döviz ve faiz kaynaklı sıkıntı yaşandığını belirterek, hükümete seslendi: İyileştirmeler adaletli şekilde dağıtılmalı.

 Amerikan’ın Türkiye’ye yönelik tavrı ve sonrasında ekonomide yaşanan gelişmelerle ilgili Kayseri’de faaliyet gösteren iş dernekleri ne düşünüyor.

Haber merkezimize konuşan Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Hüseyin Akgül, ekonomik sıkıntının olduğunu ancak buna kriz denilemeyeceğini savundu.

“AŞILACAK BİR DURUM, HERKES GAYRET ETMELİ”

Akgül, “Bize göre doğru bir ekonomik sıkıntı var. Kriz değil, ama bu aşılacak. Bunun aşılabilmesi için sadece hükümetin, Cumhurbaşkanının değil, millet olarak hepimizin birlikte gayret etmesi gerekiyor. İyi niyetle çalışacağız, gayret edeceğiz. Bu bir geçiş sürecidir. Büyük bir badire atlatıyoruz. 15 Temmuz’u atlattı bu millet. Cuma günü darbe oldu, pazartesi piyasalar dahi hissetmedi” dedi. Türkiye’nin AB süreci ile ilgili de açıklama yapan Akgül ve  yaşananları 15 Temmuz hain darbe girişimi ile ilişkilendiren Akgül,”Bu bir geçiş süreci” ifadelerini kullandı.

“KRİZ FIRSATLARI DA BERABERİNDE GETİRİR”

Piyasada nakit sıkıntısının yaşandığını ifade eden TÜMSİAD Şube Başkanı Hüseyin Akgül, krizin fırsatları da beraberinde getirdiğini öne sürerek, “Elinde parası olan yatırım yapsın” çağrısı yaptı. Akgül, şunları söyledi, “Gördüğümüz sıkıntı nakit sıkıntısı. Bu sıkıntıda bizim çarkları döndürmemiz lazım. Elinde parası olan korkmasın yatırım yapsın. Her kriz bir fırsata vesile olur. Bunu derken fırsatçılık yapmamamız lazım. 100 liralık daireyi 50 liraya kapatmak doğru değil. Ağlayanın malı gülene fayda etmez. Daire alacaksa alsın bir miktar rakamlar aşağı indi. Herkesin nakde ihtiyacı var. Ama fırsatçılık yapmamalı ekonomiye katkı olarak yapmalı. Şirketlerimiz güçlü olsun ama bu ülke güçlü olmalı.  Şu anda inşaat yapmak, taşeron malzeme açısından uygun. Herkes rakamları aşağı çekti. Şartlar her yönüyle daha uygun.”

“KAYSERİ’NİN ÖNÜ AÇILMALI, TEKNOLOJİK YATIRIMLARA AĞIRLIK VERİLMELİ”

 Devletin teşviklerle de ekonomiyi canlandırması gerektiğini anlatan TÜMSİAD Kayseri Şube Başkanı Hüseyin Akgül, Kayseri’nin önünün açılması ve teknolojik yatırımlara ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. Akgül, “Devlet teşvikleri olmalı. Kayseri bugüne kadar çok fazla bir teşvik almadı. Biz isteriz ki Kayseri’nin de önü açılsın. Güzel teşvikler olsun. Şu an desteğe hepimizin ihtiyacı var. Ülkenin doğusu Güneydoğusu değil ülkenin her noktasında desteğe ihtiyaç var. Her üreticinin yaptığı dalda desteğe ihtiyacı var. Her birimiz, bir yere ödeme yapacaksa nakdi bekletmesin ödeyelim ki karşı taraf ayakta dursun. Bu gemide hepimiz varız. Her birimizin katkı sağlaması lazım. Karşıdan beklemekle olmuyor. İsrail’in arkasında dünya var, ama bizim yok” diye konuştu.

 MÜSİAD ŞUBE BAŞKANI NEDİM OLGUNHARPUTLU: CİDDİ BİR HOŞNUTSUZLUK, SIKINTILI BİR DURUM VAR

MÜSİAD Şube Başkanı Nedim Olgunharputlu da ekonomide döviz ve faiz kaynaklı sıkıntı yaşandığını söyledi.

Yaşananları ekonomik dalgalanma olarak değerlendiren Olgunharputlu, katma değeri olan ürün üretilmesi gerektiğini belirtti. Olgunharputlu ayrıca  maliyetin altında fiyat tekliflerinin  de sanayicileri zora soktuğunu ifade etti. Olgunharputlu, şöyle konuştu, “Buna ekonomik kriz veya manipülasyon veya müdahale diyelim ne dersek diyelim belli ki iş adamlarımızda bir sıkıntı var ekonomik bir sıkıntı var. Döviz kaynaklı, faiz kaynaklı bir problem var. Bu ikisinin birden yukarı doğru hareket etmesi iç piyasanın da daralmasına sebep oluyor. İç  ticaret daralınca üyelerimizden de ciddi bir hem döviz borcu hem kredi ile ticaretlerini döndüren üyelerimiz ile iş adamlarımızla, esnafımızla, sanayicimizle alakalı ciddi bir hoşnutsuzluk, sıkıntılı bir durum var. Bu krizin, bu sıkıntının, bu rahatsızlığın kaynağı da biraz risk alarak ticaret yapmamızdan kaynaklanıyor. Muhtemelen önümüzü görmeden aldığımız risklerden kaynaklanıyor, yoksa önünü görerek hareket eden firmalarda bir problem yok. Sadece onlarda bir kar kaybı oluşuyor. MÜSİAD olarak kurulduğumuz günden beri üyelerimizi dış ticaret yapmaya yönlendiriyoruz, dış ticarette katma değerli ürünler üretmeye yönlendiriyoruz”

 “FİRMALAR BAZI TEDBİRLER ALMALI, KRİZ AŞILACAK, ÜLKE OLARAK ALIŞKINIZ”

 Yaşanan ekonomik gelişmeler ile ilgili bazı tedbirler alması gerektiğini kaydeden Olgunharputlu, bütün firmaların daralmaları, önceden hesap ederek, kontrollü hareket etmesi gerektiğini anlattı.

 Olgunharputlu, “Bu saatten sonra alınacak tedbirler, bir kere bütün firmalarımız mali portföylerini önlerine dökmesi lazım. Nakit akış tablolarını kontrol etmesi lazım. Muhtemel görünen daralmaları, önceden hesap ederek hareket etmeleri lazım. Bu noktada hükümet, hızlı bir aksiyonla borçların ertelenmesine dair bir çalışma yapıyor. Bu çalışmada her ne kadar faiz oranları ile ilgili bir yorum yapılmış olmasa da düşük faizli avantajlı noktaya geliyor. Bu kriz aşılacak.  Ülke olarak alışkınız. Belki bu tür hareketlenmeler dünyanın başka ülkelerinde olsa, orada sosyal patlamalara sebep olabilir. Ben bile kendi hayatımda iki ticari kriz gördüm ki bu üçüncü. Bu krizin dezavantajı, diğerlerinden farklı olması” şeklinde konuştu.

 Dövizdeki artış ile ilgili de konuşan Olgunharputlu, döviz kurlarının daha gerileyeceğini, makul noktalara geleceğini ifade etti. Olgunharputlu, iş adamlarına seslenerek, “Kendi menfaatleri adına, buradan yatırım yapmalarını tavsiye ederim” dedi. 

“MÜTEAHHİT FİRMALARIN DA BEKLENTİLERİ VAR. İYİLEŞTİRMELER ADALETLİ DAĞITILMALI”

Açıklamasında müteahhit firmaların da beklentilerinin olduğunu belirten Olgunharputlu, “Devletle çalışan müteahhit firmalarımızın, bu noktada Devletin de çalışmalarından haberdarız. Eski kurlar üzerinden yapılan anlaşmalar, eski maliyetler üzerinden yapılan anlaşmalar, müteahhitlerimizi zor duruma sokuyor. Onlara da maliyet artışları çerçevesinde iyileştirmeler yapılması gerekiyor ki bu firmalar hayatlarını devam ettirebilsin. Bunu sadece müteahhit firmaları değil, alt taşeronlarına da yansıyacak şekilde bir düzenleme yapılmalı” diye konuştu. MÜSİAD Kayseri Şube Başkanı Nedim Olgunharputlu, hükümetten de beklentilerinin olduğunu ifade ederek, iyileştirmelerin adaletli şekilde dağılmasını talep etti.

Haber: Güler Ruhsar AKTAŞ