SES'ten 'Yıpranma' tepkisi: Hayal kırıklığı

SES'ten 'Yıpranma' tepkisi: Hayal kırıklığı
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Şube Başkanı Orhan Karakaya, sağlık çalışanlarına verileceği ifade edilen fiili hizmet zammı hakkında basın toplantısı yaptı. Ortada bir kazanım olmadığını savunan Karakaya, yasanın geriye dönük uygulanmamasının eksiklik ve çalışanlar için hayal kırıklığı olduğunu söyledi.
 
Kısa adı SES olan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Şube Başkanı Orhan Karakaya fiili hizmet zammı  konusunda çıkarılan yasaya tepki gösterdi.
Sendika binasında basın toplantısı düzenleyen Karakaya,  ortada bir kazanım olmadığını dile getirdi ve  sağlık çalışanları için yıpranmanın 1 yıl için 60 gün değil en az 120 gün olması gerektiğini belirtti.
Karakaya, “Ortada bir kazanım olmadığını düşünüyoruz. Hala oyalamaya, kandırmaya dönük talep ettiğimiz, mücadele ettiğimiz, beklediğimizden çok uzakta bir düzenleme yapılmak istenmektedir.  Şöyle ki; Bize göre Sağlık hizmeti, hizmetlisinden doktoruna, başhekimine kadar bir ekip hizmetidir. Her kadroda çalışanlar hizmet zincirinin birer halkasıdır. Bu halkalardan biri olmadan sağlık hizmetini sunmak olanaklı değildir. Hasta bakıcısı, hizmetlisi hastaneyi temizlemez ise çöpleri almaz ise, hastayı taşımazsa, memur hastanın giriş kaydını yapmaz ise hastanın tedavi işlemleri yürütülemez, sonuçlandırılamaz. Diğer bir konu ise gerektiğinde idari memurlar da nöbet tutmasına, şiddete, her türlü risklere maruz kalmasına rağmen yıpranma payı hakkından idari memurlar yararlandırılmamaktadır. İdari personeller Sağlık Bakanlığı personeli olmasına, görünmesine rağmen bu yasa tasarısında üvey evlat muamelesi görmektedir. Sağlık personeli kadrosunda çalışanlara verilen 1 yıla 60 gün süre (bu süre çok azdır. 6 yıla 1 yıldır) biz bu sürenin 3 yıla 1 yıl olmasını yani 1 yıl için 60 gün değil en az 120 gün olmasını istiyoruz. idari personel için de 1 yıla 30-60 gün olarak verilebilir, verilmelidir. Yıpranma payı sadece yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren uygulanacak olması da çok büyük eksiklik ve çalışanlar için hayal kırıklığıdır. Yasa geriye dönük işletilmediği için Yirmi yıldır, otuz yıldır çalışan emek veren dört gözle fiili hizmet süresi zammı hakkının verilmesini bekleyen on binlerce sağlık ve sosyal hizmet çalışanını ilgilendirmemektedir.  Bu kişiler için hiçbir anlam ifade etmemektedir” şeklinde konuştu.
 
“SEÇİM ÖNCESİ 3600 EK GÖSTERGE SÖZÜ VERİLDİ, AMA…”
 
Sosyal hizmet çalışanlarının yıpranma payı hakkından mahrum bırakıldığını ifade eden Karakaya, “Seçim öncesi 3600 ek gösterge sözü verildi,  ama bu torba yasa içerisinde ek gösterge yok” dedi. Karakaya, şunları söyledi: “Kimsesiz, yetim ve sorunlu çocuklara, yaşlı ve bakıma muhtaç kişilere de 24 saat yatılı, yataklı hizmet sunan Sosyal Hizmet çalışanları da yıpranma payı hakkından mahrum bırakılmıştır. Tüm sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarına, emekçilerine ayrımsız olarak yıpranma hakkı verilmelidir. Haklarımız için mücadele etmeyi değil de yandaşlığı seçenler için eksikte, yanlışta olsa verilen bir hak lütuf görülür. Bizlere seçimler öncesi 3600 Ek Gösterge sözü verildi. Ama bu torba yasa içerisinde 3600 Ek gösterge yok. Döner Sermayelerin maaşa ve emekli ikramiyesine eklenmesi yok. Yani dağ yine fare doğurmuştur. Tıpkı tüm Taşerona kadro sözü vermelerine rağmen yüzlerce, binlerce taşeronun işsiz kalması gibi, tüm emeklilere yılda iki kez 1.000 TL ikramiye sözünün de gerçek olmaması gibi biz sağlık ve sosyal hizmet emekçileri kandırılmakta, oyalanmaktadır.”
 
“SAĞLIK SEN ‘BU BİR KAZANIM’ DİYE AÇIKLAMA YAPIYOR”
 
Üyelerini masa başında yok saymanın sendikacılık olmadığını da dile getiren Karakaya, Sağlık Sen’i eleştirerek, “Bir gün dahi üyeleri için eylem yapmayan bir sendika nasıl olurda hak kazanır? Çalışanları baskı ile tehdit ile iradelerine ipotek koyarak kendilerine üye yapmış olması bir sendikayı sendika yapmaz. Malum sendikanın Kayseri şube başkanı Yıpranma payı Sağlık Sen’in bir kazanımıdır diye açıklama yapıyor. Bu ve benzeri hakların verilmesi için yüz binlerce üyesi olmasına rağmen bir gün üyelerini de katarak eylem yapmayan bırakın eylem yapmayı dilekçeler dahi toplamayan bir sendika nasıl olurda hak alabilir.”diye konuştu.
SES Şube Başkanı Orhan Karakaya, taleplerini iletmek için siyasi partilere de ziyaretler gerçekleştireceklerini belirtti.
(Haber Merkezi)