ŞEKER FABRİKASI'NDA TEHDİDE CEZA!
Kayseri Şeker Fabrikası’nda işçi olarak 2000 yılında çalışmaya başlayan Bekir Koçak, 10 Eylül 2015 tarihinde haksız yere işten çıkartıldığını ifade ederek, bu duruma tepki göstermiş ve hakkını yargıda aramaya başlamıştı. Koçak ayrıca Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli’nin de kendisini işten çıkartıp, tehdit ettiğini iddia etmişti. İşte bu konuda Yargıya da yansıyan “tehdit” davası sonuçlandı.
Kayseri 2’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, sanık olarak yargılanan Şeker Fabrikası Genel Müdürü Benli, Koçak’a yönelik “tehdit suçu eylemi” nedeniyle mahkeme tarafından yüz seksen gün adli para cezasına çarptırıldı. Benli’nin, mahkemedeki tutum ve davranışlarını da göz önünde bulunduran mahkeme, bu cezayı yüz eli gün adli para cezasına (3 bin TL) düşürdü.
Diğer yandan Koçak’ın, haksız yere işten atıldığına yönelik davada şahit olarak yer alan Niyazi Zorlu da, davada şahit olduğu için Fabrika yönetimi tarafından işten çıkartıldığını belirterek, “Bu konuda mahkemeleri kazandık ama fabrika yönetimi bizleri işe geri almıyor. Mağdur olduk, yönetimin bu mağduriyetimizi giderip, hak ettiğimizi işimizi bize geri vermesini istiyoruz.” dedi. Diğer yandan ikili meslek hastalığı ve geçirdikleri iş kazalarına yönelik belgelerinde yönetim tarafından hiçe sayıldığını belirterek, “Yasal haklarımızı bize vermiyorlar. Fabrika onların babalarının malı değil. Bize yapılan bu hukuksuzluğa birilerinin el atmasını istiyoruz. Bu konuda Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay’dan 36 defa randevu talep etmemize rağmen, halen randevu verilmiş değil.” diye konuştu.
Şeker Fabrikası işçileri Bekir Koçak ile Niyazi Zorlu’nun, fabrika yönetimine karşı hukuk mücadeleleri devam ediyor. Fabrikada haksız uygulamalara karşı çıktığı için işten çıkarıldığını öne süren Koçak, yüzde 57 oranında engelli ve bunun yanında meslek hastalığı raporu olduğunu anlatarak, “Haksız yere işten çıkartıldım. Bu konuda İş Mahkemesi’ne açtığım davaları da kazandım ama fabrika yönetimi beni işe geri almıyor. Adaletin verdiği kararı takmıyor.” dedi.
“RANDEVU TALEP EDİYORUM AMA VERİLMİYOR”
5 çocuk babası olduğunu aynı zamanda kooperatif üyesi olduğunu da dile getiren Koçak, Fabrikanın Başkanı Hüseyin Akay’dan 36 kez randevu talep ettiklerini ancak bu taleplerine aylardır yanıt gelmediğini söyledi.
Koçak, “Komisyon kurmadan 229 işçiyi fabrikaya aldılar. Bu alımlar yapılırken Şeker-İş Sendikası’nı da hiçe saydılar. Biz de bu hukuksuzluğa karşı durduk. Çünkü, ‘Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır’ dedik ve Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduk. Bunun üzerine fabrika yönetimi bize cephe aldı. Fabrikanın Genel Müdürü Levent Benli de beni işten çıkarmakla tehdit etti ve bir süre sonra beni işten çıkardılar. Bu konuda tarafıma edilen tehditleri de Savcılık dilekçemizde belirttim ve şikayetçi oldum.” yönünde daha öncede tepkisini dile getirdiği açıklamalarını yineleyen Koçak, kendisini tehdit ettiği yönünde iddialarla birlikte şikayetçi olduğu Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli’nin mahkeme tarafından suçlu bulunduğunu söyledi.
“EKMEĞİMİZLE OYNADILAR”
Kayseri 2’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, sanık olarak yargılanan Şeker Fabrikası Genel Müdürü Benli’nin kendisine yönelik olarak “tehdit suçu eylemi” nedeniyle mahkeme tarafından 150 gün adli para cezasına çarptırıldığını ve hükmün açıklanmasının da geri bırakıldığını anlatan Koçak, “İş Mahkemesi’nin ardından bu kez de Asliye Ceza Mahkemesi bizi haklı buldu. Yani biz haklılığımızı yargı nezdinde kanıtladık. Ancak fabrikayı yönetenler, yargının verdiği kararlara uymuyor ve gereğini yapmıyor. Ekmeğimizle oynamaya devam ediyorlar. Biz sadece ekmeğimizin peşindeyiz. Bu konuda hakkımızı aramayacağız da ne yapacağız? Hak aramak ne zamandan beri suç oldu? İşe iade davasını da kazanmamıza rağmen bu konuda hukuk hiçe sayılıyor. Hukuk gereği yapılmıyor. Bizi mağdur ettiler. Bu kul hakkı değil de nedir?” şeklinde konuştu.
Fabrikanın kimsenin tapulu malı olmadığını anlatan Koçak, “Kimse hukuku hiçe sayamaz. Orası babalarının çiftliği değil. Kimsenin şahsi malı değil. Biz aynı zamanda kooperatif üyesiyiz. Fabrika yönetimi çiftçiyi bile muhatap almıyor. 16 yıllık emeğim var o fabrikada işçi olarak. 16 yıllık emeğimi kimse hiç edemez.” dedi.
“HAKSIZ YERE İŞTEN ÇIKARTILDIK”
Koçak’a açtığı davada şahitlik yaptığı için işten çıkarıldığını öne süren bir diğer işçi Niyazi Zorlu da, fabrika yönetimi tarafından hukuksuz şekilde işten çıkartıldığını belirterek, şunları söyledi: “Fabrika Genel Müdürü Levent Benli ile son olarak telefonda da görüşmem oldu ve ‘bana bunu siz istediniz’ dedi. Ben sadece haksızlık karşısında durup, adaletsizliğe karşı şahitlik yaptığım için işten atıldım. 15 yıldır çalıştığım yerde ekmeğimden oldum. Bunca yıldır emeğimiz var ama bir çırpıda yok ettiler.”
“BENLİ ‘İŞTE ATACAĞIM’ DEDİ VE 1 AY SONRA BİZİ İŞTEN ATTILAR”
Tehdit davası ile ilgili de mahkemede tanık olarak gördüklerini ve duyduklarını anlattığını ifade eden Zorlu,” Mahkemede de anlattım. Kayseri Şeker Fabrikası’nda işçi olarak çalışıyordum Bekir Koçak da Boğazlıyan Şeker Fabrikası’nda çalışıyordu. Babasının mazot borcu nedeniyle Bekir Koçak’ın maaşından kesinti yapılıyordu. Bu konuda bir sorun vardı. Olay günü Bekir Koçak ile birlikte fabrikaya gittim. Genel Müdürü Levent Benli ile karşılaştık. Levent Benli, Koçak’a ‘Sen burada ne yapıyorsun?’ diye sordu O da, ‘Muhasebe müdürü çağırdı’ yanıtını verdi. Levent Benli, ‘Bu olaylar hal olsun sana hesap soracağım, seni işten atacağım’ dedi. 1 ay sonra da sorgusuz sualsiz beni ve Bekir Koçak’ı işten attılar. Biz sadece hakkımızı aradık. Buradan yetkililere sesleniyorum, hakkımız olanı versinler, işimizi istiyoruz. İnsanların ekmeği ile kimse oynamasın.” dedi. Haber/Foto: Cafer ZENGİN