Şehirden köye dönüşün hikayesi! Şirden mayalı, tamamen doğal
Develi ilçesinde koyunculuk yapan Emre Düzgün ve eşi, Lacaune cinsi koyunların sütünden doğal şırdan mayası kullanarak koyun peyniri ve yoğurdu üretiyor. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…
Develi ilçesinin Bakırdağı Nahiyesii'nde bulunan, şimdiki adıyla Taşçı Mahallesi'nde koyunculuk yapan Emre Düzgün ve eşi, doğal yayılım alanında yetiştirdikleri ve süt verimiyle öne çıkan Lacaune cinsi koyunların sütünden doğal şırdan mayası kullanarak koyun peyniri ve koyun yoğurdu üretiyorlar. Heykeltıraş olan eşi ile birlikte Taşçı Köyü’nde doğal yayılım alanında gezinen koyunlar, modern sağım yöntemleriyle sağım yapılarak elde edilen sütlerden peynir ve yoğurt üretiyorlar.
Araştırmacı Yazar Nezir Ötegen'in derlediği haberine göre, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden mezun olan Emre Düzgün ve eşi Sevinç Düzgün, koyun yetiştiriciliğine başlamak için Develi İlçesi'nde veteriner hekim Yasin Yılmazer ve Ramazan Doğan'dan danışmanlık alarak adım attılar.
Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Veteriner Hekim Yasin Yılmazer, Lacaune'nin yüksek ikizlik oranı ve süt verimiyle Fransızların sütçü koyun ırkı olduğunu belirtti. Bu ırkın bölgede adaptasyon sağlayarak verim alınabileceğini gösterdiğini vurgulayan Yılmazer, bölgelerinde en çok tercih edilen koyun ırklarının Akkaraman ve Kangal olduğunu ifade etti. Emre Düzgün'ün bu girişimiyle, bölgedeki ırklara ek olarak genç yetiştiricilere alternatif küçükbaş yetiştiriciliği örneği sunulduğunu belirtti.
Lacaune cinsi koyunun özellikleri
Lacaune koyunları, 1.5 ila 2 litre arasında süt verimine sahiptirler. Beyaz yapağı ile kaplı olmalarına rağmen, ayaklarında, karın altında, boyun ve başlarında yapağa bulunmaz. Ayrıca, erkek ve dişi Lacaune koyunlarında boynuz bulunmaz.
Bu cins koyunlar, kuzularının hızlı gelişimini sağlayarak dikkat çekerler ve kulakları hafifçe sarkık olur. Meme şekilleri diğer süt koyunlarına kıyasla oldukça iyi gelişmiştir. Lacaune koyunları, meme derinliği en fazla olan koyun türlerinden biridir.
Merada uysal ve sakin olan bu koyunlar, dağlık bölgelere de uyum sağlarlar. Taşlık zeminler için uygun toynak yapılarıyla dikkat çekerler ve ovada ya da dağlık alanlarda yetiştiriciliği başarılı bir şekilde yapılabilir.
Ayrıca, mevsim değişikliklerine kolay adapte olmaları, bakımlarının kolaylığı ve sağlam yapıları ile bilinirler. Türkiye iklimine uyumlu bir cins olarak kabul edilirler.