- Haberler
- Özel Dosya
- Sayıştay Denetiminde ortaya çıktı! Kayseri Şehir Hastanesi ile ilgili dikkat çeken gelişme! 'O alanları ticari depo yapmışlar!
Sayıştay Denetiminde ortaya çıktı! Kayseri Şehir Hastanesi ile ilgili dikkat çeken gelişme! 'O alanları ticari depo yapmışlar!
Sayıştay Denetçiler, Kayseri Şehir Hastanesi'ni yöneten şirketle ilgili dikkat çeken bir 'usulsüz' kullanımı ortaya koydu. Denetçiler, bu konuda İdare'yi uyardı. Kayseri Şehir Hastanesi'ni yöneten şirket, bu uyarıyı dikkate alacak mı? O alanlarla ilgili bir düzenleme yapılacak mı? Detaylar Kayseri haber bülteninde.
Sayıştay, Kayseri Şehir Hastanesi ile ilgili dikkat çeken bir bulguyu gözler önüne serdi. Bu durum Sayıştay Denetçilerinin gözünden kaçmadı. Denetçiler, denetim raporunda da söz konusu usule uygu olmayan duruma dikkat çekti. Buna göre Denetçiler, ihale dokümanı ve projelerde öngörülenden daha fazla alanın ticari alanın kullanıldığını tespit etti.
İDARE KULLANIMINDA OLMASI GEREKEN DEPOLAR TİCARİ DEPO OLARAK KULLANILIYOR
Sayıştay Denetçileri, aralarında Kayseri Şehir Hastanes’inin de yer aldığı hastanelerle ilgili olarak, “Hizmete açılan şehir hastanelerinin uygulama projelerinde görevli şirketler tarafından işletilmek üzere ticari alanlar belirlenmesine ve bazı görevli şirketlerin uygulama projesinde belirtilen alanlardan daha fazla bir alanda ticari faaliyette bulunmasına, projesinde öngörülmediği halde İdare kullanımında olması gereken depoların ticari depo olarak kullanıldığı İdare tarafından tespit edilmesine rağmen bu hususlara ilişkin kullanım bedeli revizyonu yapılmamıştır” uyarısında bulundu.
SÖZLEŞME HATIRLATILDI
Sayıştay Denetçileri hazırladıkları raporda Şehir Hastaneleri sözleşmesini de hatırlatarak, şu ifadeleri kullanıldı: Şehir hastaneleri sözleşmelerinin “Ticari Faaliyetler ve İşletme Dönemi Yönetim Planı” başlıklı 32.3’üncü maddesinde; “Şirket, Ticari Faaliyetler’i Ek 20’de (İşletme Dönemi Yönetim Planı) düzenlenen İşletme Dönemi Yönetim Planı doğrultusunda, yürürlükteki tüm mevzuat ve düzenlemelere uygun bir şekilde ve tüm maliyetleri, riski ve sorumluluğu üstlenerek tamamen kendi takdir yetkisi altında yürütecektir.” 32.7’nci maddesinde ise; “Taraflar, Finansal Model’de belirtilen ve Şirket’in İşletme Dönemi boyunca Ticari Faaliyetler’i yürütürken elde etmesinin beklendiği gelirler ve karlara ilişkin riskin tamamen Şirket’e ait olduğunu kabul ederler. Şirket, bu gelirlerin ve karın elde edilmesinin İdare’nin bir haksız fiili, kusuru ya da ihmali neticesinde engellendiği durumlar saklı kalmak üzere, hangi gerekçeyle olursa olsun, Finansal Model’de belirtilen İç Verimlilik Oranı’nı sağlayamaması veya diğer finansal gelirleri elde edememesi sebebiyle herhangi bir tazminat talebinde bulunmayacağını taahhüt eder” ifadesi bulunmaktadır.
SAYIŞTAY’DAN KAYSERİ ŞEHİR HASTANESİ UYARISI
Bu yöndeki hatırlatmanın ardından Kayseri Şehir Hastanesi örneği de veren Sayıştay Denetçileri, hazırladıkları denetim raporunda, “Şirketler tarafından kullanılan mevcut ticari alanların, İdare tarafından onaylanan uygulama projelerinde yer alan ticari alanlardan daha fazla olduğu ve hastanelerinde idare kullanımında olması gereken depoların ticari alan işleticileri tarafından kullanıldığı tespit edilmiştir” denildi.
DENETÇİLER BU DURUMA DİKKAT ÇEKTİ
Denetçiler ayrıca “Onaylı uygulama projelerinde yer almamasına rağmen şirketler tarafından bazı alanlarda ticari faaliyet yürütülmektedir. Bununla birlikte görevli şirketlerce ihale aşamasında verilen tekliflerde yer alması gereken hususlardan biri de ticari alanlardan elde edilecek gelirler ve bu gelirlerin teklife esas kullanım bedeli ödemelerine etkisidir” görüşüne yer verdi.
TİCARİ ALANLAR UYGULAMA PROJELERİNDEKİNDEN DAHA FAZLA ÇIKTI! İDARE TARAFINDAN KULLANIM BEDELİNDE REVİZYON YAPILMALI
Raporda söz konusu durumla ilgili şu ifadelere yer verildi: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Eskişehir Şehir Hastanesi, Kayseri Şehir Hastanesi, Konya Şehir Hastanesi ve Mersin Şehir Hastanesi için görevli şirketler tarafından kullanılan mevcut ticari alanların, İdare tarafından onaylanan uygulama projelerinde yer alan ticari alanlardan daha fazla olduğu ve bazı şehir hastanelerinde idare kullanımında olması gereken depoların ticari alan işleticileri tarafından kullanıldığı İdare T.C. Sayıştay Başkanlığı Sağlık Bakanlığı 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 55 ile izleme ve değerlendirme danışmanlık hizmet alımı kapsamında müşavir firmalar tarafından tespit edilmiştir. Şehir hastaneleri sözleşmelerine göre görevli şirketler İdare tarafından onaylanmış uygulama projelerine uygun hareket etmekle mükelleftir. Ancak yukarıda değinilen açıklamalardan da anlaşılacağı üzere onaylı uygulama projelerinde yer almamasına rağmen şirketler tarafından bazı alanlarda ticari faaliyet yürütülmektedir. Bununla birlikte görevli şirketlerce ihale aşamasında verilen tekliflerde yer alması gereken hususlardan biri de ticari alanlardan elde edilecek gelirler ve bu gelirlerin teklife esas kullanım bedeli ödemelerine etkisidir. Görevli şirketlerin uygulama projelerinde belirtilen ticari alanlardan daha fazla bir alanda ticari faaliyet yürütüyor olmasıyla, ticari alanlardan elde edilecek gelirlerini artırması muhtemel olacağından söz konusu mevcut durum dolayısıyla İdare tarafından kullanım bedelinde bir revizyon yapılması gerekliliği de ortaya çıkmaktadır.
İDARE TARAFINDAN FAZLA KULLANIMLARIN TESPİTİNİN YAPILMALI
Sayıştay Denetçileri, idare tarafından fazla kullanım tespitinin yapılması gerektiğini belirterek, “Bu itibarla; ihale dokümanları ve projelerde öngörülenden fazla ticari faaliyet yürütülen alanlar, görevli şirket lehine ihale öncesi tekliflerinde yer almayıp, gelir akımında değerlendirilmediğinden, İdare tarafından fazla kullanımların tespitinin yapılarak kullanım bedeline etkisinin değerlendirilmesi gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.