Sayıştay denetiminde ortaya çıktı! Erciyes Üniversitesi'nde dikkat çeken aykırılıklar!

Sayıştay'ın, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ile ilgili Denetim Raporunda dikkat çeken bulgular paylaşıldı. Sayıştay Denetçileri üniversitede ortaya çıkan aykırılıkları rapor etti. Peki denetimde neler ortaya çıktı? Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Sayıştay denetiminde ortaya çıktı! Erciyes Üniversitesi'nde dikkat çeken aykırılıklar!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Sayıştay, Kayseri Erciyes Üniversitesi Denetim Raporunda dikkat çeken bulguları paylaştı. Yapılan denetim sonrasında üniversitede taşınmaz kira gelirlerinin mevzuata uygun şekilde muhasebeleştirilmediği ortaya çıktı. Sayıştay denetçileri denetim raporunda bu konuda uyarıda bulunarak, ‘Kurum tarafından gerçekleştirilen taşınmaz kiralamalarının belirtilen mevzuat hükümlerine uygun şekilde muhasebeleştirilmesi gerekmektedir’ ifadelerini kullandı. Yine taşınmazlarda cins tashihi işlemlerinin yapılmadığı, hurdaya ayrılan demirbaşların elden çıkarılacak stoklar ve maddi duran varlıklar hesabında tutulduğu ve kayıtlardan çıkarılmadığı belirlendi. 

Sayıştay denetiminde ortaya çıktı! Erciyes Üniversitesi'nde dikkat çeken aykırılıklar!

Üniversite taşınmazlarının mevcut kullanım şekilleri tam olarak görülmüyor

Raporda, ‘Denetimlerde Üniversite taşınmazlarının mevcut kullanım şekilleri ile kayıtlarda belirtilen cinslerinin birbirine uygun olmadığı görülmüştür. Kamu idaresi tarafından parsellerin kamulaştırma işlemlerindeki engeller nedeniyle cins tashihi yapılamadığı belirtilse de, taşınmazların uzun yıllardır üniversite mülkiyetinde olduğu göz önüne alındığında, kamulaştırma işlemlerinin tamamlanarak tapuda cins değişikliği çalışmalarına başlanılması gerekmektedir. Sonuç olarak; cins tashihinin yapılmaması Üniversite taşınmazlarının mevcut kullanım şekillerinin tam olarak görülememesine neden olmaktadır’ denildi.

Sayıştay denetiminde ortaya çıktı! Erciyes Üniversitesi'nde dikkat çeken aykırılıklar!

Erciyes Üniversitesi’ne elektrik gideri uyarısı!

Sayıştay denetçileri, Döner Sermaye İşletmesi birimlerinin elektrik giderlerinin kurum bütçesinden karşılandığını da ortaya çıkarırken, ihaleler konusunda da dikkat çeken bir tespit yapıldı. Sayıştay’ın Eylül 2024 denetim raporunda elektrik gideriyle ilgili olarak, ‘Kamu İdaresi tarafından bulguda yer alan tespite katılınarak, Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından kullanılan elektrik fatura bedellerinin 2024 mali yılında bu birim tarafından ödendiği belirtilmiştir ancak 2023 yılı ödemelerine ilişkin herhangi bir işlem yapılmamıştır. Üniversite Döner Sermaye İşletme Birimlerine ait aydınlatma giderlerinin yukarıda değinilen mevzuat hükümleri kapsamında döner sermaye işletmesi tarafından karşılanması gerekmektedir’ ifadeleri yer aldı.

Sayıştay denetiminde ortaya çıktı! Erciyes Üniversitesi'nde dikkat çeken aykırılıklar!

İhalelerde dikkat çeken tablo: Yüzde 10’nu aştı, yüzde 57’ye ulaştı!

Sayıştay tarafından Erciyes Üniversitesi’nde parasal limitler dahilindeki mal ve hizmet alımlarında yüzde 10 sınırını aşan ve yüzde 57’ye ulaşan kısım için kamu ihale kurumundan izin alınmadığı da belirtildi. Bu konuda da denetim raporunda ‘Üniversitenin 2023 yılı bütçesine mal ve hizmet alımları için toplam 289.855.663,62 TL ödenek konulmuş olup yıl içerisinde 4734 sayılı Kanun’un 21/f ve 22/d maddeleri çerçevesinde parasal limitlere tabi toplam 166.467.381,22TL harcama yapılmıştır. Ancak yapılan alım tutarının, bu alımlar için bütçeye konulan ödeneğin yüzde 10’unu aştığı (yüzde 57 olduğu) ve Kamu İhale Kurumundan da izin alınmadığı tespit edilmiştir. Kamu İdaresi tarafından bulguda yer alan tespite katılınmış, harcama birimlerine gereken işlemlerin yapılması için talimat verildiği belirtilmiştir. Sonuç olarak; parasal limitler dahilinde yapılan mal ve hizmet alımlarında yüzde 10 sınırının Kamu İhale Kurumundan uygun görüş alınmadan aşılmaması gerekmektedir.