Savunma hakkı kısıtlanmamalı

Savunma hakkı kısıtlanmamalı
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Baro Başkanı Cavit Dursun, ülkede yaşanan süreçle birlikte hukuki bazı sorunların yaşandığını belirterek, “Eğer gerçekten hukuk uygulanırsa, bugün yaşadığımız sorunları, çıkmazları yaşamayız.” dedi. OHAL ile birlikte çıkan Kanun Hükmündeki Kararnamelere de değinen Dursun, “Vatandaşların savunma hakkı asla kısıtlanmamalıdır. KHK’larda hukuka ve Anayasa’ya aykırılıklar olmamalıdır. “ dedi.

 Kayseri Olay Gazetesi Haber Merkezi, bir süre önce yapılan genel kurulun ardından Baro Başkanlığına seçilen Cavit Dursun’u ziyaret ederek, Baro çalışmaları hakkında bilgi aldı. Baro Başkanı Cavit Dursun,  ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdikten sonra Baro çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB)  ev sahipliğinde hafta sonu 34’üncü Baro Başkanları toplantısını yaptıklarını ifade eden Dursun, “Toplantıda ülke gündeminde yaşanan konular masaya yatırıldı. Özellikle OHAL kapsamında çıkartılan KHK’lar gündeme konusuydu. Bu süreçte yaşanan sorunlar konuşuldu. Çıkartılan KHK’lar da ve uygulamalarında hukuksuzluklar veya Anayasa’ya aykırılı olmamalıdır. Ne yazık ki OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmündeki Kararnameler (KHK), savunma hakkını ve avukatlık kurumunu doğrudan hedef alıyor. Adil yargılanma hakkı içinde yer alan her hak, yok sayılıyor. Toplantının sonuç bildirgesinde açıklandığı gibi vatandaşımızı kucaklaştırmanın tek paydası adalet, geleceğe güvenle yürümenin ve çoğulcu-katılımcı demokrasinin tek yolu hukukun üstünlüğüdür. Bu nedenle herkes hukuka sahip çıkmalıdır. Hukuk işlemelidir. Vatandaşların savunma hakkı asla kısıtlanmamalıdır. İddia makamı kendine güveniyorsa,  iddialarını, kanıtlarını güçlü şekilde ortaya koyar, savunma makamı da kendini savunur.” diye konuştu.

“Bu süreçte savunulacak tek şey hukuk olmalıdır” diyen Baro Başkanı Dursun, “Çünkü hukuk savunulursa sorun olmaz. İlerde farklı şeylerle karşılaşmamak için hep hukuku savunmalıyız. Adalete olan güvenin daha fazla sarsılmaması için hukuk her alanda, her kişiye adilce işlemelidir.” dedi.

 “KAMUOYU DOĞRU VE TARAFSIZ HABER ALMAK HAKKINDAN MAHRUM EDİLMEMELİDİR”

Dursun, basının da önemli bir kamu görevi üstlendiğini söyledi. Basın özgürlüğünün önemine değinen Dursun, “Basın, demokrasinin ana unsurlarındandır. Basın özgürlü bu nedenle önemlidir. Eğer özgür basın demokrasinin temelidir deniyorsa, bu konuda da gereken çalışmalar yapılmalıdır. Kamuoyu doğru ve tarafsız haber almak hakkından mahrum edilmemelidir.” diye konuştu.

 Haber: Cafer ZENGİN