Savaşın çocuklarının ekmek mesaisi

Savaşın çocuklarının ekmek mesaisi
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

KAYSERİ’de zor şartlarda hayatlarını sürdürmeye çalışan Bayırbucak Türkmeni çocukların dramı yürek burkuyor. Kentin en işlek caddesinde bir araya gelen çocukların ellerinde kete ve simitle kahvaltı yapmaları dikkat çekerken, ortaya çıkan tablo ise “Savaşın çocuklarının ekmek mesaisi” dedirtti.

 

Suriye’deki iç savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınan ve oradan da Kayseri’ye gelen Bağır Bucak Türkmenleri zor şartlarda hayata tutunmaya çalışıyor. Kayseri’de yardımlarla ayakta duran Türkmenler savaşın acı yüzünü de gözler önüne seriyor. Özellikle kent meydanında görülen Bayır Bucuk Türkmeni çocuklar da kendi imkanlarıyla ekmek parası kazanmaya çalışıyor. Kayseri’nin en işlek bölgelerinden olan Melikgazi İlçesine bağlı Bankalar Caddesi’nde objektiflere yansıyan Tükmen çocuklar,  ayakkabı boyayarak, kağıt toplayarak ailelerine katkı sunmaya çalışıyor. Sabahın erken saatlerinde işe koyulduklarını ifade eden çocukların hepsinin ayrı bir hikayesi de var. Kimisi Suriye’deki savaşta babasını kaybetmiş kimisi annesini. Yakınları ile birlikte Kayseri’ye geldiklerini ifade eden çocuklardan 13 yaşındaki Muhammed, evlerinin Battalgazi Mahallesi’nde olduğunu ve her gün sabah erken saatlerde sandığı ile yollara düştüğünü ve ekmek parası kazanmaya çalıştığını belirtti.

Babasının Suriye’deki savaşta öldüğünü söyleyen Ali Mustafa ise annesinin de evi terk ettiğini ve bu nedenle dedesiyle birlikte yaşadığını söyledi.

Diğer yandan sabah erken saatlerinde ellerinde simit-kete ile görülen ve yaşadıkları tüm zorluklara rağmen yüzlerinde gülümseme eksilmeyen çocukların kendi imkanları ile  birlikte yaptıkları  kahvaltı ise, “Savaşın çocuklarının ekmek mesaisi” dedirtti.

Haber/Foto: Cafer ZENGİN