Sarız fayıyla ilgili korkutan tespit
Jeoloji Mühendisi, Jeoloji Mühendisleri eski İl Temsilcisi Adnan Evsen, iki gün içinde 14 depremin yaşandığı Sarız ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sarız fayının sürprizlere açık olduğunu ifade eden Evsen, Sarız fayının incelenmesi gerektiğine dikkat çekerek, 'Daha da geç kalmadan ve canlı ölümlerine sebebiyet vermeden çalışmalarımıza ivedilikle başlayalım' çağrısında bulundu.
Sarız’ın adeta bir beşik gibi sallandığı, art arda yaşanan 14 depremin ardından Jeoloji Mühendisleri eski İl Temsilcisi Adnan Evsen çarpıcı açıklamalarda bulundu. Olası yıkıcı bir depremin etkilerini azaltmaya yönelik atılan adımların cılız olduğunu ifade eden ve sosyal medya hesabından konuya dikkat çeken Evsen, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “ Sarız Fayı 2012 yılından önce Türkiye Diri Fay Haritasında yoktu. Bu bölgede çalışan, arazi deneyimi olan kişi olarak yerindeki fay izlerini görüyorduk ama literatürde bulamıyorduk. Nihayetinde Sarız Fayının jeolojik fay olabileceği değerlendirildi.
2012 Yılında Türkiye Diri Fay Haritası güncellendi. 1992'de 150 olarak tespit edilen diri fay sayısı 326 olarak belirlendi. 2012 Yılında güncellenen ve 5.5 ve üzerinde deprem üretebilecek fay ile segmentlerin toplam sayısı 485 oldu.
Ancak Sarız Fayının geçmiş yıllardaki karakteristik özellikleri bilinmediği için sürprizlere açık bir fay olarak değerlendirilmektedir. Sarız Fayının aletsel ve tarihsel dönem kayıtları henüz bilinmemektedir.
Sarız Fayı hakkında bilinmeyenlerin ortaya çıkarılması için tektonik çalışmanın başlatılması, paleosismolojik hendek ile desteklenmesi, fayın yaşlandırılması, geçmiş dönemlerdeki deprem (varsa) izlerinin ortaya konması gerekmektedir.
Sarız Fayının bilinmeyen bütün bileşenlerinin ortaya çıkarılması için AFAD tarafından 2022 yılında UDSEP (Ulusal Deprem Stratejisi Eylem Planı) ile Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi görevlendirilmiştir.
Ancak şu ana kadar ortaya çıkan henüz bir şey çıkarılamadığı görülmemektedir. Daha da geç kalmadan ve canlı ölümlerine sebebiyet vermeden çalışmalarımıza ivedilikle başlayalım.
6 Şubat depremlerinden sonra Sarız ilçe merkezinde 86 derecede sıcak su çıkışı olmuştur. Sarız ilçesinde gerçekleşen sıcak su çıkışının ayrıntılı olarak araştırılması, Sarız ilçesi ve civarındaki jeotermal potansiyelin ortaya konması gereklidir.
Nihayetinde Sarız Fay zonunda gerçekleşen depremler 6 Şubat sonrası tetiklenmiş artçı depremlerdir. Korku ve panik oluşturmadan bilinçli birey, dirençli şehir oluşturmak zorundayız. Ama bunun için atılan adımlar hala çok cılız.”
Sarız Fayının bilinmemesi gibi Sarız’da meydana gelecek büyük bir depremin Kayseri merkezini ve çevresini nasıl etkileyeceği de bilinmiyor.