Sarız Fay tartışması! 'MTA diri fay haritası anayasa değil'
Deprem uzmanlarının Sarız fayı tartışmasından Deprem Uzmanı Ramazan Demirtaş, Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen'e 'MTA haritasına bakarak eksiklik tamamlanmaz' diyerek cevap verdi. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…
Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen ile Deprem Uzmanı Ramazan Demirtaş arasında Sarız fayı ile alakalı tartışma devam ediyor.
Önceki gün Sarız’da meydana gelen depremler sonrası Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen’in bir takipçisinin sorusuna "Sarız fayı literatüre 2012 yılında girdi. Geçmişi çok iyi bilinmeyen bir fay. Sürpriz yapabilir" cevabını vermesiyle Deprem Uzmanı Ramazan Demirtaş sert açıklamalarda bulunmuş Deprem Uzmanı Ramazan Demirtaş’ın eleştirilerine karşılık ise Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, “Sarız fayı aktif değil diyenler MTA’nın diri fay haritasına bakıp eksiklerini tamamlayabilir” diye cevap vermişti.
Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen’in bu cevabına karşılık Deprem Uzmanı Ramazan Demirtaş’tan tekrar cevap geldi.
İşte Deprem Uzmanı Ramazan Demirtaş’ın Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen hakkında yaptığı 13 maddelik cevabı;
- “Türkiye Diri Fay haritasında sunulur her fay deprem üretilen diri fay (son 11 bin yıl) anlamına gelmiyor.
- Malatya-Ovacık, Ecemiş, Sarız gibi Kuvaterner yaşlı (Son 2.6 milyon yıl) fayların M>7.0 deprem ya da deprem serisi gerçekleşeceği yerde ne kayıt yok.
- Ülkemizde Son 12 milyondan bu yana oluşmuş faylar aktif fay olarak tanımlanır. Her aktif fay deprem üretecek diye bir kural yok..
- MTA diri fay haritası ANAYASA değil.. Nitekim Savrun/Göksun fayının olmadığı hatta eski bir Kuvaterner zayıflık düzlemi olduğu bunun ispatıdır.
- MTA diri fay haritası tüm fayların deprem tehlike parametrelerini (yıllık kayma hızı, deprem tekrarlanma aralıkları, en son ürettiği deprem tarihi) içeren bir harita değildir.
- MTA diri fay haritası Deprem Tehlike Haritası değildir.
- Uzunluklar esas alınarak Wells and Coppersmith 1994 formülüne yerleştirilerek deprem büyüklükleri hesaplamak doğru bir yaklaşım değildir.
- Deprem tehlike parametreleri belirtmeden sırf uzunluk alınarak, şu fay şu büyüklükte deprem üretir demek son derece yanlıştır.
- Uzmanlık alanları diri fay-deprem tehlikesi-paleosismoloji olmayanların MTA diri fay haritasına baksınlar açıklaması yapmaları trajikomik bir durumdur.
- Özgeçmişinde "Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü’nde Şube Müdürü olarak hizmet vermekteyim." açıklamasını görürsünüz.
- Diri fayların haritalanması, sınıflandırılması, her bir fayın deprem tehlike parametrelerinin belirlenmesi, deprem kırılma mekanizması ve deprem kırılma süreçleri-deprem davranışları DSİ'nin yetki ve görev sorumlulukları arasında değildir.
- Uzmanlık alanınız, yetki ve göreviniz olmadığı deprem gibi hayati bir konuda, veriye dayanmayan, bilimsel geçerliliği olmayan bu tür açıklamaları basına ve kamuoyuna açık olarak yapmak etik değildir. Üstelik size verilmiş böyle bir yetki ve sorumluluk da bulunmamaktadır.
- MTA haritasına bakarak eksiklik tamamlanmaz. Bizzat sahada diri fayları araştırarak, haritalayarak, fay geometrisi, fay kinematiği, mofotektonik yapılar, paleosismolojik fay kazıları ve fay modelleri kurarak eksiklerinizi tamamlayabilirsiniz. Uzaktan klavye başından olmaz."