Sanayici isyanı!

Kayseri'de yaptığı yatırımlar ve ürettiği ürünler ile dikkat çeken Mazaka Makine Sanayi'nin Ankara'dan misafirleri vardı. 

Sanayici isyanı!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’de yaptığı yatırımlar ve ürettiği ürünler ile dikkat çeken Mazaka Makine Sanayi’nin Ankara’dan misafirleri vardı.  Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve OSTİM Organize sanayi müdürlüğünden yaklaşık otuz kişilik heyet incelemelerde bulundu. Yüzde yüz yerli üretim yaptıklarını söyleyen Hüseyin Baykan, Mayın tespit ve mayın imha makine projelerinin de devam ettiğini söyledi. Baykan, “Yaptığımız projeler Ankara’dan ilgi görüyor derken” Kayseri OSB, Kayseri Ticaret Odası ve Kayseri Sanayi Odası’ndan kapılarını çalan olmadığını ifade etti.

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Mazaka Makine Sanayi’nin projeleri Kayseri’den olmasa da Milli Savunma Bakanlığı ve Ankara’lı sanayicilerin dikkatini çekiyor. Üretime kendi projeleri olan forklift ile başlayan Mazaka Makine, takip eden yıllarda güneş enerji sistemleri montaj ve bakım makineleri ile devam ediyor. Özellikle son yıllarda ise Mayın arama ve mayın imha projesi üzerinde çalıştıklarının altını çizen şirket Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Baykan, Kayseri’den gerekli desteği görmediklerini ileri sürdü.

Yaptıkları projelerin Ankara’lı sanayici ve iş adamlarının dikkatini çektiğinin altını çizen Baykan, “Ne yazık ki Kayseri OSB, Kayseri Sanayi Odası ve Kayseri Ticaret Odası’ndan bir kişi gelip kapımızı çalmadı. Siz ne yapıyorsunuz demedi.  Oysa biz burada milli sermaye’nin Türkiye’de kalması için tüm enerjimizi seferber ediyoruz. Bizim manevi desteğe ihtiyacımız var” dedi.

Öte yandan Ankara’dan gelen heyetin başkanlığını yapan İŞİM Başkanı Halide Rasim, Heyet içerisinde ASO üyeleri, OSTİM organize sanayi Yönetim Kurulu Başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin olduğunu ayrıca Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı temsilcilerinin bulunduğunu belirttiği açıklamasında, “Ankara’da bir kümelenme oluşturduk. Bu çerçevede milli ekonomiye katkı sağlayan girişimcileri desteklemek ve çalışmalarını yerinde için ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Bu çerçevede Mazaka Makine Sanay’nin yapmış olduğu çalışmalar dikkatimizi çekti. Tesisleri ve projeleri yerinde görmek ve destek olmak için ziyaret ettik. Firmayı kümelenmemiz içine dahil ederek desteğimizi sürdüreceğiz” dedi.

Heyete fabrika hakkında bilgiler veren Mazaka forklift yönetim kurulu başkanı Hüseyin Baykan, “Kayseri'de 25 yıldır forklift tamir ve bakımı yapıyorduk, TÜBİTAK'ın desteğiyle geliştirdiğimiz “Türkiye'nin ilk” yerli forkliftin prototipini ürettik. Yaklaşık 1 yıllık ARGE çalışması sonrasında TÜBİTAK'ın desteğiyle hazırladığımız projeyi hayata geçirdik ve yüzde 90 oranında yerli malzeme kullanarak Türkiye'nin ilk yerli forklifti  ürettik” dedi.

“Mazaka” ismini verdikleri aracın, diğer forkliftlerden ayıran bir çok özelliğe sahip olduğunu dile getiren Baykan, şu bilgileri verdi:

“Yerli forklift markası yok. Bunu başarmak için yola çıktık ve 'Mazaka' markasıyla patentini aldığımız aracı ürettik. Türkiye'nin ilk yerli forklifti olan Mazaka'da yüzde 90 oranında yerli malzeme kullandık. Aracın, motoru, lastikleri, jantları ve hidrolik sistemi tamamen yerli üretim. Sadece yürüyen aksamda bazı parçalarda İtalyan üretimi malzeme kullandık. Prototipini ürettiğimiz aracın  seri üretimine geçtik.

FORKLİFTLERİN ÜSTÜN ÖZELLİKLERİ VAR

Mazaka adını verdiğimiz forklift aracından daha üstün özelliklere sahip, bu nedenle Mazaka'nın klasik forkliftlerden daha farklı formatta bir araç olduğunu kaydetti.

Özellikle inşaat sektöründe ve bims üreticilerinden bu özellikteki taşıyıcı araçlara çok fazla ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Baykan, aracın özelliklerini şöyle özetledi: “Normalde forklift, ileri ve geri hareket eder, bizim aracımızda ise tekerleklerin kendi ekseninde dönmesi sonucunda 4 yöne hareket edebiliyor. Forkliftler, 4 tekerlekli ve önden çekişli olduğu için sadece sert zeminde ilerleyebilir. Mazaka ise 3 tekerlekli ve 3 tekerden de çekişli olduğu için her zeminde hareket edebiliyor.Forkliftler, kamyon ve tıra yüklenerek taşınabilirken, Mazaka kendini kamyon kasası veya tır dorsesine asabilme özeliğine sahip. Böylece yüklenen ürünün boşaltılması için de araç kolaylıkla taşınabiliyor. ARGE çalışmalarımızı geliştirerek şu anda, güneş enerji panelleri temizleme aracımızı ürettik. Arge çalışmalarımıza çok önem veriyoruz” dedi. 

 Mazaka Makine Sanayi’ni ziyaret eden heyette; Milli Savunma Bakanlığı savunma sanayi uzmanı Ahmet Sefa Satır, Oktay Gürcü, OSTİM Sanayi  yönetim Kurulu başkanı, Orhan Aydın, İŞİM İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi Yönetim Kurulu başkanı Halide Rasim, OSTİM teknoloji araştırma ve geliştirme merkezi yönetim kurulu başkanı Behzad Zeydan ve yaklaşık otuz kişilik heyet Mazaka forklift fabrikasında incelemelerde bulunarak bilgiler aldılar.