SAHADAN UZAK OLANLARLA KANUN YAPILMAZ!

 SAHADAN UZAK OLANLARLA KANUN YAPILMAZ!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Ali Yedikaya,  Olay Türk TV Gündem programında konuştu. Meslekte yaşanan sıkıntıları ve çözüm önerilerini aktaran Yedikaya, alanları ile ilgili çıkartılacak kanunlarda kendilerinden görüş alınmasını istedi. Sahadan uzak olanlarla kanunların yapılamayacağına dikkat çeken Yedikaya ayrıca, “Mali Müşavirlerden bir Milletvekili olmasını isterdim” dedi.

 

Olay Türk TV’de Gazeteciler; Mustafa Aydoğan ve Hüseyin Göktaş’ın sorularını yanıtlayan Kayseri Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (KSMMO)  Başkanı Ali Yedikaya,  kendilerine sorunların çözümünde destek veren siyasilere de teşekkür etti.

Meclis’te yasaların müsteşarların düşünceleri doğrultusunda hazırlandığını savunan Yedikaya, “Ankara’da bir araya geldiğimizde biz hep şunu söylüyoruz. Vergi yasaları ile ilgili bizden görüş bildirir misiniz dediği zaman biz zaten sahadayız. Biliyorsunuz Meclis’te yasalar biraz müsteşarlarımız tarafından yapılıyor. Sahadan uzaklar. Türkiye’nin şartlarını sadece Ankara’daki dört tarafı kapalı çok lüks hayatlar içerisinde görüyorlar anlaşılan” diye konuştu.

“MALİ MÜŞAVİRLER’DEN BİR MİLLETVEKİLİ OLMASINI İSTERDİM”

“Kayseri’de bizim gibi bir camiadan bir milletvekili olmasını isteriz” ifadelerini de kullanan Yedikaya, şunları söyledi, “Bin 600 kişi şu an aktif olarak mali müşavirimiz çalışıyor. Odamıza kayıtlı 400 tane stajyer var. 400 Tanede mali müşavir sınavına girecek hazır da bekleyen ordu var. Siyasi harekette bile 10 bin, 15 bin destek olacak bir kurumuz biz. Ama maalesef es geçiliyor. Yeni dönemde biz farklı politikalar güdüyoruz. Mali müşavirlerin sesini duyurmakla ilgili daha çok basını televizyonları kullanmayı tercih ediyoruz. Toplantılara mutlaka gidiyoruz. Gittiğimiz de mutlaka sorunlarımızın masaya yatırılmasında katkı sağlıyoruz. Ben bu süreçte Baki Ersoy vekilimize konularla ilgili bilgilendirmeler gönderdim.   Bizler her zaman bu konularda ne gerekiyorsa eksiksiz yaptık gönderdik. Her türlü çalışma yapmaya da hazırız. Komisyon çalışmaları olmalı diyoruz.”

“MALİ MÜŞAVİRLER ODASINA O TOPLANTILAR DA YER VERECEKSİNİZ”

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkililerine de çağrıda bulunan Başkan Yedikaya, “Kayseri’de, odalar SGK teşvik primleri ile ilgili bir toplantı yapayım dese sayı 10’u geçmez. SGK bu konuda rica ediyoruz,  başkanım üyelerinizi toplasanız da biz bunu anlatsak. Neden? Çünkü  her büroda 50-100 defter var. Mali müşavirlere bu konuyu anlattığın zaman Kayseri haberdar olmuş oluyor.  Mali Müşavirler odasına o toplantılar da yer vereceksiniz. Biz bunu nasıl süsleyebilirim diyeceksiniz. Sağlıkla ilgili bir konu olduğunda mali müşavirler gelmesin işte o zaman bir tarafı eksik kalıyor.” ifadelerini kullandı.

“HER İŞİNİ BİZ YAPIYORUZ TESLİM EDİYORUZ, ÜCRETİNİ AVUKAT ALIYOR”

 

Arabuluculuk konusunda yaşadıkları sıkıntıları da anlatan Yedikaya, “Her işini biz yapıyoruz, teslim ediyoruz ücretini avukat alıyor” sözleri ile de dikkat çekti. Yedikaya, şöyle konuştu, “Arabuluculuk, hukuk fakültesi mezunlarına verilmişti. Hukuk fakültesi adliyedeki dosya sayısını azaltma ve mahkemeleri oyalamamak adına bu iş verilmişti. Biz ok ısrar ettik yanlış yapıyorsunuz. Siz hiç iki ortak birbirine girdiği zaman hesabı kitabı ayıracak mal varlığını bölüştürecek olduğu zaman ‘hadi gidelim avukata da bunu çözsün arabulucu olsun mu diyordunuz’ dedik. Biz iki tarafa da hakkaniyetli olarak davranarak hesaplarınızı ayırıyoruz. Ortaklardan biri hakkaniyet konusunda ahlaksızlık yapıyorsa o zaman iş mahkemeye intikal eder. İşi yapan mali müşavirler olacak ama yok kardeşim sen ücret alamazsın avukat alabilir diyeceksin. Böyle bir mantık olamaz. Her işini biz yapıyoruz teslim ediyoruz ücretini avukat alıyor.”

“MALİ MÜŞAVİRLERE YEŞİL PASAPORT VERİLMELİ”

Yedikaya, Olay Türk TV’de, meslektaşlarına yeşil pasaport verilmesi talebinde de bulunarak, “Artık globalleşen dünya da mükellefler. İşte yurt dışından bir makine alması gerekiyor arıyorlar. Böyle bir şey yapacağız İngilizceniz var mı diye. Bizde İngilizce iyi kötü biliyoruz, fakat bilen arkadaşlarımız da var. Bu konu da size yardımcı olabiliriz diyoruz. Fakat gideceğiniz zaman, pasaport ve vize olmadığı için mükellefinize bu hizmeti veremiyorsunuz” dedi.

 “ARTIK YETER YAZDIK, İMZALARI BAKANLIĞA VERDİK”

Odada bir süre önce düzenledikleri imza kampanyası hakkında da bilgi veren Kayseri Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Ali Yedikaya, “Mali Müşavir ücretleri vergi tahsilâtı gibi yapılmasını istiyoruz. ” diye konuştu. Yedikaya, ““İmza kampanyamızın üzerine de artık yeter yazdık.  İstanbul Odası’ndan imzalar geliyor, Mersin, Adana,  her yerden imzalar geldi. İmzaları TÜRMOB’a  Bakanlığa verdik. Ramazan’dan sonra da biz o dosyalarımızdan birer nüsha daha yapıp, odamıza gelen vekillerimize, Bakanlarımıza anlatacağız. Sorunları söyleyeceğiz.  MHP Milletvekili, aynı zamanda da Mali müşavir Esin Kara bizim dertlerimizi sorunlarımızı dile getirdi. Yeni dönemde meclis ayağını daha etkinleştireceğiz. Bizim Mali Müşavir Ücreti beyanname gibi tahakkuk etsin. Mükellef tarafından vergiler yatırılırken bizim ücretlerimiz yatırılsın. Gelir İdaresi tarafından yatırıldıktan sonra bir sonraki ayın onuna kadar mali müşavirin iban hesabına yatsın dedik.  Vergiler geciktiğinde nasıl ceza uygulanıyor ise bizim ücretlerimizde de ceza uygulansın dedik. Eğer devlet bunu yapar ise devletin müfettişlerinin yapamadığı denetimleri yapmış olur. Daha kesin katı kurallarla denetimler yapabilirler. Üç ay o mali müşavirin parası ödenmiyor ise dördüncü ay o mükellefin beyannamesi Türkiye’deki hiç bir mali müşavir tarafından verilemesin sistemden kapatılsın dedik. Üçünü ödeyememiş birini ödemiş tekrar açılsın diye belirttik. Biz bunu bekliyor bunu istiyoruz” şeklinde konuştu. Haber: Hüseyin GÖKTAŞ