SAĞLIKTA NİTELİKLİ YATAK BİLMECESİ

SAĞLIKTA NİTELİKLİ YATAK BİLMECESİ
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

OECD’nin sağlık raporuna göre, Türkiye, sağlık harcamalarının gayrisafi millî hasılaya oranında son sıralarda yer alıyor. 2002 yılında 209 milyon insan hastaneye başvururken 2014 yılında bu rakam 644 milyon insana çıktı. Yine ameliyat olan kişi sayısı 2 milyon iken bu rakam 2014 yılında 14 milyona ulaştı. İşte sağlıkta ortaya çıkan bu rakamlara, AKP Kayseri Milletvekili İsmail Tamer’in cevabı ise dikkat çekti. Sağlıkta akıllara soru işaretleri bırakacak kadar artan bu rakamlarla ilgili olarak AKP’li Tamer,  “Kaliteli hizmetten dolayı, kalite. Nitelikli yatakların artmasından dolayı.” cevabını verdi. Tamer, ayrıca özel hastanelerin de kar etmediğini savundu.

 

 

 

 

AKP Kayseri Milletvekili İsmail Tamer’in, sağlık alanında yaşanan bazı sorunlara yönelik değerlendirmeleri dikkat çekti.

Meclis’te kamu hastanelerine yönelik olarak yapılan görüşmelerde, CHP Milletvekili Ali Yiğit, AKP’nin kamu kurumlarını yazboz tahtasına çevirdiğini öne sürerek,  sağlıkta da dönüşüm adına birbiri ardına değişiklikler yapıldığını ancak kısa süre içerisinde sistemin tıkandığını belirtti.

Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerin, 2011 yılında çıkarılan kanun hükmünde kararnameyle Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanlığına bağlandığını belirten Yiğit, “Sağlıkta dönüşüm adına yapılan bu değişikliğin üzerinden dört yıl geçmiştir. Öncelikle yönetimde yeni bir basamak oluşmuş, bürokrasi artmış, yetki karmaşası, koordinasyon sorunları yaşanmıştır. ‘Performans’ denilen hasta başı tedavi sistemiyle hasta sayısı üç, ameliyat sayısı on, acile başvuran hasta sayısı 5’e katlanmıştır. Katkı payları, ödenen ücretler, vergiler, randevu sisteminden yaşanan sıkıntılar vatandaşı canından bezdirmiş, hastalananlar çareyi acil servislere koşmakta bulmuşlardır. Düşünün Türkiye'nin nüfusu 78 milyon iken acile başvuran hasta sayısı 117 milyona ulaşmıştır. Gelelim hastaların memnuniyet oranlarına. Avrupa Komisyonu raporuna göre Türkiye'de sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranı düşmektedir, 15 civarında.

Bakanlığın verileri de memnun olmayanların oranı da 2012’te 12,2’ydi, şimdi, 2014’te 17 olarak açıklandı, memnun olmayanların sayısı.

Memnun olmayan sayısı da artmaktadır. 2002’de sağlık harcaması için vatandaşın cebinden 37 dolar çıkarken, şu an 100 dolar civarında çıkmaktadır. Yatak sayısına baktığımızda da on iki yılda değişen bir şeyin olmadığını görüyoruz. On iki yılda hastanelerdeki toplam yatak sayısı 24,8’den 26,6’ya çıkmıştır ama kamu hastanelerindeki hasta sayısı düşmüştür. Oysa dünyaya baktığımızda, Avrupa Birliği ülkelerinde 10 bin kişiye 50 yatak düşerken Kenya ve Sudan gibi geri kalmış ülkelerde 27 yatak; Türkiye’de 15,9 yani 16 yataktır.”  şeklinde konuştu.

“KALİTE VE NİTELİKLİ YATAK ARTTIĞI İÇİN ARTIŞ VAR”

Açıklamasında, “OECD’nin (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) sağlık raporuna göre, Türkiye, sağlık harcamalarının gayrisafi millî hasılaya oranında son sıralarda yer almaktadır.” diyen CHP Milletvekili Yiğit,  “Her ne kadar total olarak harcamalar artsa da toplam sağlık harcamasında gayrisafi yurt içi hasılanın oranı 2002’de 5,4; aradan on iki yıl geçmesine rağmen yine 5,4’tür. 2002 yılında 209 milyon insan hastaneye başvururken 2014 yılında 644 milyon insana çıkmıştır. 2002 yılında ameliyat olan kişi sayısı 2 milyon, 2014 yılındaysa 14 milyon.” ifadelerini de kullandı.

Yiğit’in, Meclis’te yaptığı bu açıklamalar sırasında Adalet ve Kalkınma Partisi Kayseri Milletvekili İsmail Tamer de sık sık araya girerek, kısa cevaplar verdi. Tamer’in, verdiği kısa cevaplar ise sağlık alanında yaşananlarla ilgili akıllarda soru işaretleri bıraktı.

Tamer, sağlıkta harcamaların, hastaneye başvuru sayısının ve bunun yanında ameliyat olanlarının sayısının yaklaşık 5 kat artmasına yönelik muhalefetin eleştirilerine, “Kaliteli hizmetten dolayı, kalite. Nitelikli yatakların artmasından dolayı.” cevabını verdi.

“ALLAH’TAN KORKUN, AYDA SEKİZ SAAT NÖBET…”

 CHP’li Yiğit’in, Aile Hekimlerine yönelik olarak yaptığı, “Sağlıkta dönüşüm adı altında getirdikleri düzenlemelerle işin içinden çıkılamayınca, önce aile hekimlerini hastanelerde acil nöbetlere koydular, olmadı; aile sağlığı merkezlerinin nöbetlerine koydular, yine olmadı; cumartesi günleri aile sağlığı merkezlerine nöbetler yazıldı, yine olmadı; sistemdeki tıkanıklığın, başarısızlığın sorumluluğu doktorlara yıkılmaya çalışıldı. Karşı çıkan doktorlar ya soruşturma geçirdi ya görevden alınmayla tehdit edildi.” yönündeki açıklamalarına ise “Allah’tan korkun, ayda sekiz saat nöbet, sekiz saat; başka bir şey değil bu.” yanıtını verdi. Meclis’te bazı milletvekillerinin, özel hastanelerde vatandaştan yüzde 200 fark talep edilmesine yönelik tepkilerine de,  Meclis’te, “Özel hastaneler kazanamıyor” şeklinde karşılık verdi. Tamer, Şehir Hastaneleri ile ilgili olarak da, “Hastalar, cebinde para olmayacak, beş yıldızlı otelde kalacak o hastanelerde kalarak.” dedi. Haber: Cafer ZENGİN