SAĞLIKTA KATKI PAYI ARTINCA VATANDAŞ AİLE HÂKİMİ AKLA GELDİ
Kayseri Aile Hekimleri Derneği (KAHED) Başkanı Dr. Ümit Işıldak aile hekimlerine nöbet uygulaması getirilmesine ilişkin yaptığı açıklamada, “Sürekli iş yükümüz artıyor” dedi. İş yükünün artması ile birlikte performanslarının da düştüğünü dile getiren Işıldak, “Bizim tek işimiz aile hekimliği olmalı ama ihtiyaç olunca da görevden kaçmıyoruz” dedi. Diğer yandan Işıldak, Kayseri’de Aile Hekimliği’nin yüzde 70’lere varan bir oranda hizmet veriri hale geldiğini de belirterek, “Son günlerde sağlıkta artan katkı payı ile birlikte vatandaşlar Aile Hekimlerini tercih etmeye başladı” şeklinde konuştu.
Bir süre önce görev değişikliğinin yaşandığı Kayseri Aile Hekimleri Derneği’nde Başkan Dr. Ümit Işıldak ve beraberindeki dernek yöneticileri, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret ederek, yaptıkları çalışmalar hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. Kayseri’de 381 aile hekiminin görev yaptığını, bunlardan 167'sinin de dernek üyesi olduğunu ifade eden Başkan Işıldak, Aile hekimine başvuru oranının uygulamaya geçildiği ilk aylarda yüzde 30’lar civarında olduğunu ancak bu oranın her geçen gün arttığını belirtti.
“ARTAN KATKI PAYI SEVK ZİNCİRİNİ ORTAYA ÇIKARDI”
Dernek olarak bu oranın net olarak ortaya çıkması için çalışma yapacaklarını kaydeden Işıldak, “Aslında aile hekimine başvurmadan hastaların ikinci, üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına gitmemesi lazım. Bu zorunlu olsaydı aile hekimlerinden yararlanma çok daha artacaktı. Ancak son günlerde sağlıkta bir takım katkı paylarının ortaya çıkması yani katkı paylarındaki artış bu yönde bir artış sağladı. Dolaylı sevk zincirini ortaya çıkardı. Katkı payı ortaya çıktığında ya da arttığında aile hekimlerine başvuru sayısı artıyor. Şu an Kayseri'yi baz aldığımızda aile hekimine başvuru oranının yüzde 70'ler seviyesine ulaştığını düşünüyoruz” diye konuştu.
Işıldak, Aile hekimlerinde yaşanan nöbet sıkıntısına da dikkat çekerek, 2012 yılının Temmuz ayında çıkarılan bir kanunla aile hekimlerine "ihtiyaç ve zaruret" halinde nöbet zorunluluğu getirildiğini hatırlattı.
“ARTAN İŞ YÜKÜ PERFORMANS DÜŞÜKLÜĞÜNÜ BERABERİNDE GETİRİYOR”
Doktor sıkıntısı olan ilçelerde aile hekimlerinin ihtiyaç halinde nöbet tuttuklarını belirten Işıldak, şunları söyledi: "İhtiyaç ya da zaruret olmasa bile aile hekimlerine ayda 8 saat nöbet zorunlu hale getirildi. Bizim itirazımız buna. Şu an Kayseri kent merkezinde 260 civarında aile hekimi var. Kanunda yapılan değişiklikle bu insanların hepsine 8 saat nöbet yazacaksınız anlamı ortaya çıkıyor. Sayın bakanımız ‘eğitim amaçlı’ diyor ama biz ona katılmıyoruz. Acil hekimliği, ayrı bir uzmanlık gerektirir. Eskiden hepimiz acil servislerde çalıştık. Çünkü ihtiyaç vardı. İhtiyaç olduğunda hepimiz nöbet tutmaya da hazırız. Böyle bir yasa da zaten vardı ama ayda 8 saat şartı neden getirildi anlayamadık. Sürekli iş yükümüz artıyor. Bu artan iş yükü yani ek görevler performans düşüklüğünü beraberinde getiriyor. Oysa Aile hekiminin tek işi hastaları olmalıdır. Çünkü bir vatandaşın a’dan z’ye her şeyi ile ilgilenmek zorundasınız"