Sağlığına kavuşan minik Eymen, Vali amcasına böyle sarıldı

Spinal Musküler Atrofi (SMA) hastalığı tedavisini tamamlayarak sağlığına kavuşan Melih Eymen ve ailesinden Kayseri Valisi Gökmen Çiçek'e teşekkür ziyaretine geldi. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak derlediğimiz Kayseri haber bülteninde…

Sağlığına kavuşan minik Eymen, Vali amcasına böyle sarıldı

Kayseri’de yaşayan SMA Tip-1 hastası Melih Eymen Ceylan, 2 yılı aşkın süredir SMA tedavisine devam ediyordu. Bir süre önce tedavisini tamamlayan ve tedavi süresince halktan ve Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’ten destek alan minik Melih, sonunda sağlığına kavuştu. 
İlacının pahalılığı ve ulaşmasının zorluğu sebebiyle birçok çocuk ve bebeğin tedavi olmasını zorlaştıran SMA, kas kaybı ve zayıflığa sebep olan ve çok sık rastlanmayan bir hastalıktır. Sağlığına kavuşan minik Eymen vali amcasına böyle sarıldıVücutta yer alan pek çok kası tutarak hareket kabiliyetini etkileyen hastalık, kişilerin hayat kalitesini oldukça düşürüyor. Türkiye genelinde Valilik onaylı yardım kampanyaları, sivil toplum kuruluşları ve hayırsever vatandaşlar yoluyla destek toplanarak tedaviler sürdürülüyor.

Bu kapsamda Vali Çiçek’ten destek alan ve SMA hastalığını yenen minik Melih Eymen Ceylan ve ailesi tedavinin sonuç vermesiyle Gökmen Çiçek’i makamında ziyaret ederek teşekkürlerini iletti.  Sağlığına kavuşan minik Eymen vali amcasına böyle sarıldıSMA hastalığı nedir? 
Spinal motor nöronlarının yani omurilikte bulunan motor sinir hücrelerinin kaybına yol açarak proksimal yani vücut merkezine yakın kasların tutulumuyla, vücutta iki taraflı olarak güçsüzlüğe yol açan, kaslarda ilerleyici bir güçsüzlüğe ve atrofiye yani kas kaybına yol açan genetik geçişli bir hastalıktır. 4 farklı tipi bulunan SMA halk arasında "gevşek bebek sendromu" olarak da bilinir.

Spinal Musküler Atrofi'nin belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. En sık görülen belirtisi kas güçsüzlüğü ve atrofisidir. Hastalığın başlama yaşına ve yapabildiği hareketlere göre sınıflandırılan 4 farklı tipi bulunur. 

Türkiye'de şu an SMA'dan etkilenen yaklaşık 3 bin kişi bulunuyor. Türkiye'de yılda ortalama 1 milyon 200 bin doğum gerçekleştiği dikkate alındığında SMA ile dünyaya gelen bebek sayısının 130-180 (ortalama 150) arasında olduğu tahmin ediliyor.